Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Ο αντίλογος της ΕΑΕΕ στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων στον κλάδο υγείας

Πηγή: insuranceworld.gr
Νέα κεφάλαια, ύψους περίπου 580 εκατ. ευρώ, προς ενίσχυση των αποθεμάτων θα απαιτήσει για τις ασφαλιστικές εταιρείες τυχόν εφαρμογή της διάταξης περί αναπροσαρμογής των τιμολογίων στον Κλάδο Υγείας όπως προβλέπει το νομοσχέδιο για τη διαφάνεια του υπουργείου Εργασίας, χωρίς στην επιβάρυνση αυτή να υπολογίζεται η ενίσχυση των περιθωρίων φερεγγυότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, εκτιμά ότι συνέπειες για τον κλάδο από τη θεσμοθέτηση περιορισμών στις ανατιμήσεις των προγραμμάτων Υγείας θα είναι μεγάλες και προσθέτει σε σχετική εγκύκλιο ότι λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών, αλλά και των κεφαλαιακών υποχρεώσεων που προβλέπει η Solvency II, η ασφαλιστική βιομηχανία δεν θα αντέξει νέες επιβαρύνσεις.

Η Ένωση, έχοντας κλείσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με το υπουργείο, ήδη ολοκλήρωσε τις τελικές παρατηρήσεις της επί του νομοσχεδίου τις οποίες εξέφρασε και στην τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με την υπουργό τότε Λούκα Κατσέλη και το γενικό γραμματέα Καταναλωτή, Δημ. Σπυράκο.

Πλέον αναμένει τις απόψεις της νέας πολιτικής ηγεσίας για το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι θα δρομολογηθεί και μια πρώτη συνάντηση με τον υπουργό, ώστε να συζητήσουν από κοινού το θέμα και κυρίως τις ενστάσεις του κλάδου, που σύμφωνα με το iw έχουν ως εξής:

-         Οι πληροφορίες τις οποίες προβλέπει το νομοσχέδιο ότι θα πρέπει να τίθενται σε γνώση του ασφαλισμένου για την πώληση ενός ασφαλιστηρίου Ζωής – Υγείας ξεπερνούν κατά πολύ τις πραγματικές ανάγκες ενημέρωσής του, με αποτέλεσμα και κοστοβόρα να γίνεται η διαδικασία πώλησης για τις εταιρείες, αλλά και -λόγω του όγκου των πληροφοριών- τελικά ο πελάτης να μην ενημερώνεται σωστά

-         Η δυνατότητα εξαγοράς ενός συμβολαίου Ζωής από την πρώτη ημέρα λειτουργεί σε βάρος της συνταξιοδοτικής συνείδησης, ωθώντας παράλληλα τους ασφαλισμένους να προβαίνουν σε εύκολες εξαγορές σε περιόδους κρίσης και τις εταιρείες σε ρευστοποιήσεις

-         Η αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών. Η Ένωση χαρακτηρίζει ανύπαρκτους τους δείκτες βάσει των οποίων το υπουργείο επιθυμεί να γίνονται οι αναπροσαρμογές, και εκτιμά ότι τυχόν εφαρμογή της σχετικής διάταξης θα οδηγήσει τον κλάδο σε ελλείμματα.

Μάλιστα αναφέρει ότι οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να ενισχύσουν τα αποθέματά τους κατά 580 εκατ. ευρώ, (χωρίς να υπολογίζονται οι νέες υποχρεώσεις σε περιθώρια φερεγγυότητας), όταν σήμερα η αξία τους εκτιμάται στα 1,750 δισ. ευρώ. Προσθέτει δε ότι αν τελικά το υπουργείο επιμείνει στην εφαρμογή της διάταξης θα υποχρεώσει τις εταιρείες να εγκαταλείψουν τα ισόβια προγράμματα - που για τους ασφαλισμένους χαρακτηρίζονται σημαντικά, προκειμένου να στραφούν στα ετησίως ανανεούμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου