Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κίνδυνοι αστικών ευθυνών για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Πηγή: insuranceworld.gr

Σπύρος Λευθεριώτης: «Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μόνη λύση για την προστασία ιδιωτών και επιχειρήσεων»

«Η ιδιωτική ασφάλιση αποτελεί τη μόνη λύση για την προστασία ιδιωτών και επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών στην Ημερίδα για την Ιδιωτική Ασφάλιση, που διοργανώθηκε από τη free press εφημερίδα «ασφαλίζομαι» στις 22 Ιουνίου 2011 στα Ιωάννινα, στο ξενοδοχείο Grand Serai, με μεγάλη επιτυχία.

Στην κεντρική ομιλία, με θέμα «ο ρόλος της Ιδιωτικής Ασφάλισης στη σύγχρονη κοινωνία, η συνεισφορά της στην οικονομία και οι λύσεις που προσφέρει», ο κ. Λευθεριώτης ανέφερε ότι οι κίνδυνοι που απειλούν σήμερα τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και κάθε πολίτη έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της αλλαγής των συνθηκών διαβίωσης και της πολυπλοκότητας  των προσωπικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, τόνισε, ζει σε έναν κόσμο όπου οι αγωνίες και οι φόβοι για το αύριο μεγαλώνουν και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, μεγαλώνουν ανάλογα και οι κίνδυνοι που μας απειλούν. Η λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της ανάγκης για πρόσθετα αποθεματικά της κοινωνίας, στην πρόληψη των ζημιών, στη βελτίωση της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου και παράλληλα αποτελεί πηγή Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδώνεπενδυτικών κεφαλαίων. Τέλος, ανέφερε ότι η συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνική ευημερία και την οικονομική ανάπτυξη δεν έχει γίνει κατανοητή ακόμα από το κοινωνικό σύνολο και ότι είναι υποχρέωση όλων, πολιτείας, ασφαλιστικών εταιριών, διαμεσολαβούντων προσώπων και καταναλωτών, να υπερασπιστούν το αγαθό της ιδιωτικής ασφάλισης και να εργαστούν για την περαιτέρω εξυγίανση και διάδοσή του.

Στα τρία θεματικά πάνελ συζήτησης, που ακολούθησαν, αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες οι ασφαλιστικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στη σύγχρονη κοινωνία, συζητήθηκαν τα υφιστάμενα προβλήματα και οι νέες τάσεις της αγοράς και αναλύθηκαν τα σύγχρονα προϊόντα που προσφέρονται στους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ της ημερίδας με τίτλο «Νέα Συνταξιοδοτικά προγράμματα και προγράμματα υγείας», με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, Χρήστος Παπαχρήστου, Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων Νοτιοδυτικής Ελλάδος, INTERAMERICAN και Κωνσταντίνος Σολωμίδης, Επικεφαλής Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Στη συζήτηση αναπτύχθηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ιδιωτική ασφάλιση στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρουσιασθεί στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, τόσο στο τομέα των συντάξεων, όσο και στο τομέα της υγείας.

Τονίστηκε ότι η αγορά προσφέρει συνταξιοδοτικά προγράμματα κάθε μορφής, με συμμετοχή του ασφαλισμένου στο είδος και στην εξέλιξη των επενδύσεων, για όσους επιθυμούν επενδυτικά ρίσκα ή με εγγυημένες μακροχρόνιες.

Ιδιαίτερα δε, στις σημερινές συνθήκες, που οι κοινωνικές συντάξεις περικόπτονται ή αμφισβητούνται, η σύναψη ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος με εγγυημένες παροχές, αποτελεί τη μόνη λύση αναπλήρωσης του μελλοντικού εισοδήματος που χάνεται και μάλιστα με εγγύηση για τον χρόνο λήψης της σύνταξης και τις εναλλακτικές επιλογές, ως προς το ύψος της και τον τρόπο είσπραξής της.

Στο θέμα της υγείας αναπτύχθηκε προβληματισμός και επιχειρήματα μεταξύ των ισόβιων και των ετησίως ανανεούμενων προγραμμάτων περίθαλψης και διαπιστώθηκε ότι η αγορά προσφέρει πλήθος προγραμμάτων που καλύπτουν κάθε ανάγκη, από την απλή επίσκεψη σε έναν γιατρό, μέχρι την πιο δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και συνεπώς ο καταναλωτής είναι ελεύθερος να επιλέξει όποιο ανταποκρίνεται, αφενός στις προσωπικές και οικογενειακές του ανάγκες και αφετέρου αντιστοιχεί στις οικονομικές του δυνατότητες. Αναφέρθηκαν επίσης τα τεράστια ποσά που καταβάλει κάθε χρόνο η ασφαλιστική αγορά για την κάλυψη των ασφαλισμένων, ποσά που θα αδυνατούσαν να καταβάλουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, σε βάρος βέβαια της προσωπικής τους υγείας.

Σχετικά με το θέμα των αυξήσεων και της αλλαγής των τιμολογίων αναφέρθηκε πως το κόστος διαμορφώνεται από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τις αμοιβές των γιατρών και τα κόστη των φαρμάκων και όχι από τις ασφαλιστικές εταιρείες που καλούνται να κ.κ. Σπύρος Λευθεριώτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος, Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών, Χρήστος Παπαχρήστου, Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων Νοτιοδυτικής Ελλάδος, INTERAMERICAN και Κωνσταντίνος Σολωμίδης, Επικεφαλής Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗκαταβάλουν τις αυξημένες αυτές αποζημιώσεις.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, πολλοί ασφαλισμένοι προχωρούν σε ακύρωση των ασφαλιστηρίων τους, αλλά τονίστηκε ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος, ότι υπάρχουν τρόποι για τη μείωση των ασφαλίστρων χωρίς τη διακοπή των συμβολαίων και ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να απευθυνθεί στον προσωπικό του ασφαλιστικό σύμβουλο και να του ζητήσει εναλλακτικές λύσεις, ώστε και ασφαλισμένος να παραμείνει και πιθανότατα να περιορίσει τα ασφάλιστρα που πληρώνει.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «Ασφάλιση Επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών», με συντονιστή τον κ. Νίκο Κλήμη συμμετείχαν οι κ.κ Κώστας Βούλγαρης, Financial lines manager της CHARTIS, Γιώργος Κολιός, Πρόεδρος της Μεσιτικής Εταιρείας Front Line S.A. και Μαίρη Καρπούζη, Ασφαλιστικός Σύμβουλος της INTERAMERICAN

Στη συζήτηση αναλύθηκε το νέο περιβάλλον, μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η σύγχρονη επιχειρηματικότητα και οι κίνδυνοι που την απειλούν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις κάθε μορφής καλύψεις αστικής ευθύνης έναντι τρίτων, στην ασφάλιση περιβαλλοντικών ευθυνών, με βάση την πρόσφατη νομοθεσία και στην ασφάλιση της ευθύνης διοικήσεων και στελεχών επιχειρήσεων.

Επίσης, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προγράμματα επαγγελματικής αστικής ευθύνης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών, είτε δραστηριοποιούνται στα πλαίσια μιας επιχείρησης είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες και στα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης του ανθρώπινου δυναμικού κάθε επιχείρησης, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και στον αποταμιευτικό και συνταξιοδοτικό τομέα, προγράμματα που αποτελούν διέξοδο και αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη σύγχρονη δύσκολη οικονομική φάση που διέρχονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Τέλος, επισημάνθηκε το νέο πλαίσιο επαγγελματισμού και διαφάνειας, εντός του οποίου καλούνται να αναπτύσσουν πλέον τις εργασίες τους τα διαμεσολαβούντα πρόσωπα, μακριά από κακές πρακτικές του παρελθόντος, ώστε να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς.

Στο τρίτο πάνελ της ημερίδας με τίτλο «Ασφάλιση ιδιωτικής περιουσίας (κατοικία, αυτοκίνητο, σκάφος). Πολυασφαλιστήρια και σύγχρονες καλύψεις», με συντονιστή τον κ. Νίκο Κλήμη, κατέθεσαν τις απόψεις τους οι κ.κ. Χρύσανθος Βαξεβάνης, Agency & Branch Manager, CHARTIS, Κωνσταντίνος Σολωμίδης, Επικεφαλής Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Αιμίλιος Ρούσης Ασφαλιστικός Πράκτορας.
 
Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν οι λόγοι και οι ανάγκες που οδήγησαν στη δημιουργία των πολυασφαλιστηρίων (ή ασφαλιστηρίων πολλαπλών καλύψεων) σε όλους τους κλάδους ασφάλισης και τα οφέλη των καταναλωτών σε περίπτωση επέλευσης κάποιου, μικρού ή μεγάλου, κινδύνου. Ειδική αναφορά έγινε στα προβλήματα που δημιουργούνται πολλές φορές λόγω προσδιορισμού των ασφαλιζομένων κεφαλαίων με λάθος τρόπο και της ορθής προσέγγισής τους, ώστε πελάτης αφενός να αποζημιώνεται χωρίς απώλειες και χωρίς διενέξεις και αφετέρου να μην επιβαρύνεται με ασφάλιστρα που δεν ανταποκρίνονται στην περιουσία που ασφαλίζει ή στις κ.κ Κώστας Βούλγαρης, Financial lines manager της CHARTIS, Γιώργος Κολιός, Πρόεδρος της Μεσιτικής Εταιρείας Front Line S.A. και Μαίρη Καρπούζη, Ασφαλιστικός Σύμβουλος της INTERAMERICANανάγκες που έχει. Στη συνέχεια αναφέρθηκαν οι ομιλητές στο τεράστιο πρόβλημα των ανασφάλιστων αυτοκινήτων, που δυστυχώς αυξάνονται αντί να μειώνονται και στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, που απειλεί και επιβαρύνει κάθε συνεπή πολίτη. Επίσης, συζητήθηκε η τεράστια βελτίωση του τρόπου, του χρόνου και των διαδικασιών που απαιτούνται για την αποζημίωση των ασφαλισμένων, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, βελτίωση που οφείλεται στο Σύστημα Φιλικού Διακανονισμού και στις παροχές της Φροντίδας Ατυχήματος, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, αναπτύχθηκαν, αφενός ο ρόλος των τραπεζών στην προώθηση των ασφαλιστικών προγραμμάτων, κυρίως προς τους δανειοδοτούμενους από αυτές και το είδος των συμβολαίων που παρέχουν και αφετέρου ο σημαντικός ρόλος των διαμεσολαβούντων προσώπων, τόσο κατά την στιγμή της ασφάλισης, όσο και κατά τη στιγμή της ζημιάς, και οι νέοι κανονισμοί διαφάνειας και επαγγελματισμού, που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία τους, για την προστασία των καταναλωτών και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών φαινομένων.

Μεταξύ των πάνελ έγιναν ομιλίες από στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και συγκεκριμένα από τον κ. Χρήστο Παπαχρήστου, Περιφερειακό Διευθυντή Πωλήσεων Νοτιοδυτικής Ελλάδος, INTERAMERICAN - που αφενός παρουσίασε τα οικονομικά, παραγωγικά και κεφαλαιακά στοιχεία της εταιρείας στο διεθνές και ελληνικό στερέωμα και αφετέρου ανέπτυξε την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης, την προστασία που προσφέρει στον πολίτη που την εμπιστεύεται και στα νέα ασφαλιστικά προγράμματα που καλύπτουν κάθε ασφαλιστική ανάγκη στη σύγχρονη εποχή - τον κ. Σπύρο Κώστα, Διευθυντή Πωλήσεων, CARGLASS - που αναφέρθηκε στην συμβολή των σωστών κρυστάλλων στην σταθερότητα και την κ.κ. Χρύσανθος Βαξεβάνης, Agency & Branch Manager, CHARTIS, Κωνσταντίνος Σολωμίδης, Επικεφαλής Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Αιμίλιος Ρούσης Ασφαλιστικός Πράκτοραςασφάλεια των οχημάτων, στις αξίες που διέπουν τη λειτουργία της εταιρείας, τον επαγγελματισμό των συνεργατών της και την προστιθέμενη αξία που αναπτύσσεται προς αυτούς, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της ασφαλιστικής συνείδησης του καταναλωτικού κοινού, τις εποικοδομητικές σχέσεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες και τις προσωπικές σχέσεις που η εταιρία δημιουργεί με τους πελάτες της και τον κ. Κώστα Βούλγαρη, Financial Lines Manager, CHARTIS – αναφέρθηκε στα προγράμματα ασφάλισης ευθυνών «νέας γενιάς» και συγκεκριμένα στις ασφαλίσεις διευθυντών & στελεχών μιας επιχείρησης, επαγγελματικής ευθύνης εταιρειών και ελεύθερων επαγγελματιών και περιβαλλοντολογικής ευθύνης, τονίζοντας πως τα προγράμματα αυτά δεν αποτελούν πολυτέλεια, αλλά πραγματική ανάγκη για όποιον δραστηριοποιείται στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Δημήτρης Ντούσκος, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν. ΙωαννίνωνΤην ημερίδα χαιρέτισαν οι κ.κ. Δημήτριος Φίλης Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ν. Ιωαννίνων και Δημήτρης Ντούσκος, Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν. Ιωαννίνων.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε  υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Πρακτόρων & Ασφαλιστικών Συμβούλων Ν. Ιωαννίνων και με την υποστήριξη των εταιριών:

ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ:
Interamerican, Συνεταιριστική Ασφαλιστική, Carglass
ΧΟΡΗΓΟΣ:
Front line SA Insurance Brokers
ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ:
 Chartis.

Για περισσότερες πληροφορίες: κα Αθηνά Φραδέλου, Υπεύθυνη Marketing & Δημοσίων Σχέσεων, 210 9984905, fradelou.a@ethosmedia.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου