Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Στα 4 δισ. ευρώ οι περικοπές από τις συντάξεις

Πηγή:Καθημερινή
Μείωση έως και 30% σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ προβλέπει ένα από τα εναλλακτικά σενάρια που εξετάστηκαν από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο των έκτακτων εισπρακτικών μέτρων. 

Τελικώς όμως στα μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα επελέγη «μετριοπαθέστερο» σενάριο περικοπών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Στην πραγματικότητα, πάντως, όλα τα ενδεχόμενα -ακόμη και μιας δραστικότερης μείωσης στις κύριες συντάξεις- παραμένουν ανοικτά μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.


Ωστόσο, από τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προκύπτει ότι ο βασικός και βέβαιος αιμοδότης πόρων για τη μείωση του χρέους παραμένει ο συνταξιούχος. Διότι τόσο με τη θέσπιση και δεύτερης παρακράτησης -τύπου ΛΑΦΚΑ- όσο και με τη μείωση που θα ξεκινήσει από τα τέλη του καλοκαιριού στις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις περικοπές σε αναπηρικές συντάξεις, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν 4 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και ενώ ήδη έχουν καταβάλει 2 δισ. ευρώ (1,5 δισ. από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και 500 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά που επεβλήθη το καλοκαίρι σε όλες τις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ). Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν θα αγγίξουν μόνο τους υψηλοσυνταξιούχους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά το σύνολο των μέσων συντάξεων, κυρίως όλων όσοι έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούτν πριν από το 60ό έτος της ηλικίας τους με προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Στα μέτρα που δεν ανακοινώθηκαν ακόμη συμπεριλαμβάνεται η δραστική περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, το ψαλίδισμα στις συντάξεις που χορηγούνται σε αλλοδαπούς βάσει των διακρατικών συμφωνιών που επανεξετάζονται και η δραματική μείωση του εφάπαξ, ακόμη και για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν αποχωρήσει από τις υπηρεσίες τους, δηλαδή είναι ήδη συνταξιούχοι και εκκρεμεί η ικανοποίηση των αιτήσεών τους από το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου.

Πέραν όμως των μεγάλων περικοπών σε συντάξεις και επιδόματα σημαντικές παρεμβάσεις θα γίνουν και στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, καθώς και στις στεγαστικές ή άλλες κοινωνικές παροχές των οργανισμών που χρηματοδοτούνται από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, όπως είναι η Εργατική Εστία και η Εργατική Κατοικία. Αναλυτικότερα μέσα στους επόμενους μηνες θα προχωρήσουν τα εξής μέτρα:

- Αύξηση του ποσοστού της ειδικής εισφοράς για συντάξεις από 1.700 ευρώ και άνω. Η κλιμάκωση θα ξεκινά από 6% και θα φθάνει το 14% για τις συντάξεις άνω των 3.500 ευρώ.

- Επιπλέον ποσοστό ειδικής εισφοράς (8% κατά μέσο όρο) σε όσους συνταξιούχους είναι κάτω των 60 ετών και λαμβάνουν σύνταξη από 1.700 ευρώ και πάνω.

- Ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

- Μείωση του εφάπαξ σε ΔΕΚΟ και ιδιωτικό τομέα. Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση από 10% έως και 30%.

- Εφαρμογή του ανώτατου πλαφόν για όλους τους συνταξιούχους, και των ΔΕΚΟ - τραπεζών, με τον συνυπολογισμό σε αυτό τόσο των οικογενειακών επιδομάτων όσο και των ετών ασφάλισης πέραν του 35ου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου