Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Επιδημία επισφαλειών στα στεγαστικά δάνεια

Πηγή: capital.gr

Διαστάσεις που ξεπερνούν τις αρχικώς δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, προσλαμβάνουν οι επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια, καθώς ήδη ένα στα δέκα δάνεια δεν εξυπηρετείται κανονικά.

Με το ποσοστό των επισφαλειών να κινείται ήδη στο 10%, ο ρυθμός των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων έχει ξεπεράσει προ πολλού το 3% - 4% -«φυσιολογικό» επίπεδο επισφαλειών για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής προ κρίσης-, αλλά και το 5% - 7% στο οποίο οι τραπεζίτες ήλπιζαν να συγκρατηθούν οι επισφάλειες. 

Οι τρέχουσες εκτιμήσεις τους, κάνουν λόγο για επισφάλειες στα στεγαστικά δάνεια που ίσως ξεπεράσουν και το 12% στο τέλος του 2011, αφού, όπως υποστηρίζουν, εάν το ΑΕΠ παραμείνει αρνητικό γύρω στα επίπεδα του 4% τα προσεχή τρίμηνα, τότε ανά τρίμηνο οι επισφάλειες θα αυξάνονται κατά μισή με μία ποσοστιαία μονάδα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Capital.gr επικεφαλής στεγαστικής πίστης μεγάλης τράπεζας, εάν δεν υπήρχαν οι αναδιαρθρώσεις δανείων, οι επισφάλειες στα στεγαστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα έδειχναν ήδη ποσοστό 12% - 13%. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι το 10% των στεγαστικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών βρίσκεται σε καθεστώς αναδιάρθρωσης και στο μέλλον το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οι αναδιαρθρώσεις στεγαστικών δανείων αφορούν στην παρούσα φάση κυρίως μείωση της μηνιαίας δόσης στο μισό και συνήθως για περίοδο ενός έτους, καθώς επίσης και περίοδο χάριτος, 3 ή 6 μηνών συνήθως, για δανειολήπτες που έχουν χάσει τη δουλειά τους και απαλλάσσονται για το διάστημα αυτό από κάθε καταβολή. Μετά την πάροδο του εξαμήνου η τράπεζα επανεξετάζει την περίπτωση του δανείου.

Εν τω μεταξύ, για δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ οι τράπεζες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων, προβαίνοντας ωστόσο σε όλες τις προηγούμενες νομικές ενέργειες έναντι του οφειλέτη συμπεριλαμβανομένης της διαταγής πληρωμής. Πρόκειται για την διάταξη του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με την οποία έχει παραταθεί η αναστολή πλειστηριασμών έως τον Ιούνιο. Οι τραπεζίτες προεξοφλούν ότι θα δοθεί και νέα παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών και επισημαίνουν ότι υπάρχει μικρή μερίδα δανειοληπτών που κάνουν καταχρηστική εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, ακολουθώντας πρακτικές του κινήματος «Δεν πληρώνω». Σημειώνουν, ωστόσο, ότι οι πρακτικές αυτές δεν σημαίνουν κατάργηση των οφειλών, οι οποίες προσαυξάνονται ανατοκιζόμενες.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των επισφαλειών στα στεγαστικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών «καίει» τις τελευταίες, καθώς τις υποχρεώνει σε περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων εις βάρος των ιδίων κεφαλαίων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου