Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

T Bank: Ζημίες 71,8 εκατ. το 2010

Πηγή: Καθημερινή
Σε 71,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2010 οι ζημιές προς φόρων του Ομίλου της T Bank (πρώην Aspis Bank), από 77,2 εκατ. ευρώ το 2009 και οι ζημίες μετά από φόρους & δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 71,3 εκατ.ευρώ. 
Το σύνολο ενεργητικού αυξήθηκε κατά 129 εκατ.ευρώ το τέταρτο τρίμηνο και κατά 304 εκατ.ευρώ ή 13% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 2,7 δισ.ευρώ από 2,4 δισ.ευρώ στα τέλη του 2009. Οι χρηματοδοτήσεις προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 77 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 36 εκατ.ευρώ. ή 2% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,94 δισ.ευρώ.

Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 10 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 68 εκατ.ευρώ ή 4% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε 1,70 δισ.ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, δεδομένης της προσθήκης σημαντικών ζημιών κατά τη χρήση 2010 στις σωρευμένες προηγούμενες ζημίες, την 31η Δεκεμβρίου 2010 ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκε σε 4,5% και ο δείκτης βασικών κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε 2,25%. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι οι εν λόγω δείκτες υπολείπονται των προβλεπόμενων ορίων που θέτει το εποπτικό πλαίσιο και έχει εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για να ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, σε συνεργασία με τον βασικό μέτοχο (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαλή λειτουργία της Τράπεζας.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Τράπεζα έχει εξετάσει μια σειρά από επιλογές μεταξύ των οποίων, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, η συγχώνευση με το βασικό της μέτοχο, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής του βασικού μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας ώστε στη συνέχεια να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας ή/και η άντληση οικονομικής ενίσχυσης από τα προγράμματα σταθερότητας.

Ο λόγος που η Διοίκηση δεν έχει ακόμη προβεί στην επιλογή συγκεκριμένων μέτρων είναι γιατί η κάθε επιλογή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου και του βασικού της μετόχου, καθώς και υπό την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο βασικός μέτοχος, που εκπροσωπείται και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να πράξει τα δέοντα για να ικανοποιήσει όλες τις απαιτήσεις για την κεφαλαιακή επάρκειά της Τράπεζας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις εποπτικές αρχές.

Τέλος, σημειώνεται ότι, η Τράπεζα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, διαθέτει ικανοποιητικές πηγές ρευστότητας για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της στις δεδομένες συνθήκες, ενώ σε κάθε περίπτωση η Διοίκηση θα συνεχίσει το πρόγραμμα εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της και της δραστικής μείωσης των λειτουργικών της εξόδων.

1 σχόλιο:

  1. ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΒΑΝΚ? ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή