Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Αιμορραγία 5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία

Πηγή: Ημερησία

Ενας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία της αδήλωτης απασχόλησης

Στα 5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι ετήσιες απώλειες του Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας στη χώρα από την αδήλωτη και την ανασφάλιστη εργασία, γηγενών και αλλοδαπών, σύμφωνα με τα εντυπωσιακά στοιχεία που παρουσίασε χθες στη Βουλή ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Σ. Ρομπόλης.

«Στις χώρες της Ε.Ε. η παραοικονομία κυμαίνεται μεταξύ 7-16% του ΑΕΠ και η αδήλωτη εργασία μεταξύ 7% έως 20%. Αντίστοιχα στην Ελλάδα η παραοικονομία εκτιμάται ότι είναι στο 35% του ΑΕΠ και η αδήλωτη εργασία στο 24% του συνόλου των απασχολουμένων», είπε και πρόσθεσε συμπερασματικά «δηλαδή, ένας στους τέσσερις εργαζόμενους στην Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία της αδήλωτης απασχόλησης.

Είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός, φτάνουν στο ένα εκατομμύριο περίπου άτομα και αν υπολογίσουμε ότι οι εισφορές κάθε χρόνο είναι 5.000 ευρώ, τότε το Σύστημα χάνει κάθε χρόνο 5 δισ. ευρώ». Από την αναλογιστική μελέτη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που συνέταξε το Ινστιτούτο επί ημερών Βαρθολομαίου και την αξιόπιστη βάση δεδομένων που σχημάτισε προκύπτει ότι ο μέσος αριθμός ημερών εργασίας που δηλώνονταν στο ΙΚΑ, αντί για 25 είναι 17,6 για τους Ελληνες και 14,2 για τους ξένους εργάτες. Η αδήλωτη εργασία εντοπίζεται κατά κύριο λόγο στους κλάδους της γεωργίας, των κατασκευών, των ξενοδοχείων και της εστίασης, ενώ αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι ευάλωτες ομάδες εργασίας όπως άνεργοι, εποχικοί, φοιτητές, παιδιά και μετανάστες.

Στο θέμα της αντικατάστασης των ελληνικών εργατικών χεριών από μετανάστες ο κ. Ρομπόλης ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2008 οι Αλβανοί μετανάστες, που αντιπροσωπεύουν το 58% του συνόλου, έστειλαν εμβάσματα ίσα με το 9% του αλβανικού ΑΕΠ.

Αδυναμία 

Ο κ. Ρομπόλης, όπως και ο αν. καθηγητής του Παντείου, Ι. Ψημμένος, επισήμαναν ότι σε συνθήκες ύφεσης και υψηλής ανεργίας η πλευρά των εργαζομένων έχει σοβαρή αδυναμία να διαπραγματευτεί όρους εργατικής ή ασφαλιστικής νομοθεσίας, ενώ στην ανάπτυξη του φαινομένου, συμβάλλουν, όπως τόνισε, και οι ελλιπείς έλεγχοι. 

Εκ μέρους του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο ερευνητής Θ. Μαρούκης αμφισβήτησε ζωηρά την άποψη που έχει εκφράσει ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, για τις επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι η περίθαλψή τους δεν είναι δωρεάν. Και με βάση επιστημονικές εκτιμήσεις ανέφερε ότι οι μη νόμιμοι μετανάστες στο τέλος του 2010 κυμαίνονται μεταξύ 350.000-440.000, ενώ οι έγκυρες άδειες που βρίσκονται στο ΥΠΕΞ αριθμούν τις 700.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου