Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Έρχονται οι πρώτες ανακοινώσεις για τα εισπρακτικά μέτρα

Πηγή: capital.gr

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις μελών του υπουργικών συμβουλίου που εκφράζουν την αντίθεσή τους με το νέο «πακέτο» ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδος το πρώτο «σχέδιο» για την εύρεση εισπρακτικών μέτρων αξίας τουλάχιστο  27,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει να  οριστικοποιήσει το «σκελετό» των μέτρων έως το τέλος της εβδομάδος. Στόχος της είναι το κείμενο να «ταξιδέψει»  με τον Πρωθυπουργό  στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ερχόμενης εβδομάδος.

Το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις ώστε να υπάρξει επιμερισμός ευθυνών σε κάθε υπουργό. Οι ανακοινώσεις όμως ξεκινούν από σήμερα.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι το ΔΝΤ ενδεχομένως να ανακοινώσει ακόμη και αργά σήμερα το βράδυ το πόρισμά του για το Μνημόνιο στο οποίο αναμένεται να γίνεται λόγος για τα νέα μέτρα. Επίσης σήμερα ή το αργότερο τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το πόρισμα για το μισθολόγιο του δημοσίου.

Το μισθολόγιο αποτελεί  μία από  τις εκκρεμότητες του Μνημονίου που επιχειρεί άμεσα να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Έπεται η κοινοποίηση της  μελέτης για το ασφαλιστικό του δημοσίου που αναμένεται να κρίνει την τύχη του εφάπαξ, ενώ ασκούνται πιέσεις για την ολοκλήρωση των δοσοληψιών της Γενικής Κυβέρνησης.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τον  πρώτο κύκλο επαφών «εξπρές» με υπουργούς, κοινωνικούς φορείς και πολιτικά κόμματα.


* Έως την Τρίτη αναμένεται να γίνουν οι διμερείς επαφές μεταξύ Γ. Παπακωνσταντίνου και των υπουργών που θα μετέχουν στις «ομάδες εργασίας» που θα φτιάξουν το «μεσοπρόθεσμο σχέδιο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ενστάσεις και οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν στις επαφές που ξεκίνησαν την προηγούμενη Πέμπτη ήταν έντονες και πολλοί ήταν αυτοί που επανέφεραν το θέμα των πρόωρων  εκλογών στο προσκήνιο λέγοντας ότι τα ποσά είναι αδύνατο να βρεθούν και επέρριψαν ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών για τις αποκλίσεις.

Δέχθηκαν όμως και αυτοί επίθεση από το οικονομικό επιτελείο για απραξία: γιατί δεν ελέγχουν αποτελεσματικά ΔΕΚΟ και φορείς της αρμοδιότητάς τους και δεν προχωρούν τις μεταρρυθμίσεις. Τους ζητήθηκε να περικόψουν δαπάνες κάτω του φετινού στόχου και να ξεκινήσουν την σύνταξη του νέου πακέτου.

* Την Τετάρτη την «σκυτάλη» θα πάρουν τα πολιτικά κόμματα που θα μετέχουν στον διάλογο και την Πέμπτη προγραμματίζονται επαφές με κοινωνικούς φορείς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν στο τέλος της εβδομάδος και θα εξαρτηθούν από το πόσο «βαρύ» θα είναι το κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Οι τελικές ανακοινώσεις των μέτρων προγραμματίζονται για το τέλος Μαρτίου, αλλά η προοπτική της συνόδου κορυφής  στις 25- 26 του ίδιου μήνα μπορεί να επιταχύνει τις  διαδικασίες.


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου