Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Το τελειωτικό χτύπημα στην αγορά

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Επιβάλλουμε στα καύσιμα τον τρίτο υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης από τις 27 χώρες της Ε.Ε. και τον τρίτο υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, ενώ από τον συνδυασμό των δύο φόρων προκύπτει η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη μετά την Ολλανδία. 

Σαν να μην έφτανε αυτό, η τιμή προ φόρων είναι επίσης μια από τις 5-6 υψηλότερες στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα; Εχουμε εδώ και μερικές εβδομάδες την ευρωπαϊκή πρωτιά στο θέμα της ακρίβειας των καυσίμων.
 
Μια μόνο ελπίδα είχαν μέχρι τώρα οι καταναλωτές: ότι δεν θα επιστρέψουν οι εφιαλτικές ημέρες του καλοκαιριού του 2008, όταν η διεθνής τιμή του πετρελαίου ξεπέρασε ακόμη και τα 135 δολάρια το βαρέλι. Και αυτή η ελπίδα χάθηκε. 

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ εκτοξεύτηκε την προηγούμενη Πέμπτη έως και τα 120 δολάρια το βαρέλι, τιμές που είχαν να αποτυπωθούν στην αγορά από τον Αύγουστο του 2008, λίγες εβδομάδες πριν ξεσπάσει η παγκόσμια κρίση. Η ελληνική αγορά προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα. Ηδη από την προηγούμενη Παρασκευή δεν υπάρχει νομός σε ολόκληρη τη χώρα που να πουλάει την αμόλυβδη φθηνότερα από 1,61 ευρώ το λίτρο. Πιο άτυχοι οι κάτοικοι της Κρήτης, της Κεφαλονιάς και της Σάμου, οι οποίοι πληρώνουν πάνω από 1,8 ευρώ για ένα λίτρο αμόλυβδης. 

Η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων επιβαρύνει την ούτως ή άλλως άσχημη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, καθώς: 

*Συμπιέζεται η κατανάλωση, η οποία -σύμφωνα με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων- έχει ήδη υποχωρήσει περίπου κατά 20%-25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. 

*Τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχος για συγκράτηση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2,4%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το πρώτο τρίμηνο θα ήταν ούτως ή άλλως επιβαρυμένος σε σχέση με πέρυσι λόγω της εκτόξευσης του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Τώρα, η επιβάρυνση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη λόγω των αυξήσεων στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και της εκτόξευσης στη διεθνή τιμή του πετρελαίου. 

*Ενισχύεται το ρεύμα μεταφοράς οδηγών στη Βουλγαρία για την αγορά φθηνών καυσίμων. Η γειτονική χώρα πουλάει την αμόλυβδη προς 1,15 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μισό ευρώ φθηνότερα από την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου