Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Ανατροπές & Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Πηγή:Ασφαλιστική Αγορά
Έντονος ο προβληματισμός των διαμεσολαβούντων στην ημερίδα της ΕΕΑ 
Με μεγάλη συμμετοχή ασφαλιστικών διαμεσολαβητών τόσο από την Αθήνα όσο και από την περιφέρεια πραγματοποιήθηκε χτες, 24 Φεβρουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδας με θέμα «Ανατροπές & Προοπτικές στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση» με διάθεση να συμβάλει στη συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στο σύγχρονο περιβάλλον.

Το πρώτο μέρος της Ημερίδας ασχολήθηκε με την οικονομική κρίση στην Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση και μίλησαν οι κ.κ. Πάνος Δημητρίου, CEO Generali Hellas, Παναγιώτης Βαγιακάκος, CEO HDI Gerling, Αλέξανδρος Ραφαηλίδης, Πρόεδρος ΠΟΑΠ & Γ.Γ. ΕΕΑΕ, και Ηλίας Κονταξής, Αντιπρόεδρος ΠΟΑΠ & Γ. Γ. Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Ακολούθησε πάνελ με θέμα "Ασφαλιστική Αγορά 2010-2020. Προοπτικές για τους Διαμεσολαβούντες" και βασικό ομιλητή τον καθηγητή κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο, στο οποίο συμμετείχαν, επίσης, οι κ.κ. Χάρης Αλεξόπουλος, Αντιπρόεδρος ΕΕΑΕ, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, πρώην Πρόεδρος ΕΕΑΕ, και η κα Ελίζα Πανουργιά, μέλος Δ.Σ. ΕΕΑΕ.

Πολλές οι αλλαγές σε βάρος των διαμεσολαβούντων σε λίγο χρονικό διάστημα
 
Οι μειώσεις των προμηθειών και του χρόνου είσπραξης και απόδοσης των ασφαλίστρων, και ο σύντομος χρόνος που επιβλήθηκαν αυτές οι αλλαγές και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υφίστανται το τελευταίο διάστημα οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν και ανέδειξαν τόσο οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβούντων που μίλησαν στην ημερίδα όσο και το κοινό που ζήτησε και πήρε το λόγο.

Οι κ.κ. Π. Δημητρίου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες για ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος θεωρεί πως αυτή η ανάπτυξη μπορεί να στηριχτεί στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο κανάλι διανομής. 

Ο κ. Νότης Βαγιακάκος μίλησε για το Solvency II, και τις νέες αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που δημιουργεί για τις εταιρείες, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι οι απαιτήσεις αυτές αναγκάζουν τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μείωση των λειτουργικών τους εξόδων.

Μόνη λύση η συγχώνευση
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η ομιλία του κ. Μ. Νεκτάριου, ο οποίος ανέλυσε το χρηματοοικονομικό περιβάλλον που δημιουργείται ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου. Όπως είπε υπάρχει μία τάση μείωσης του ρόλου του κράτους τους τομείς της υγείας και των συντάξεων, η οποία θα αναγκάσει τους πολίτες να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις, τονίζοντας ότι  οι ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν για την ελληνική ασφαλιστική αγορά θα είναι μεγαλύτερες. Παράλληλα, αναφερόμενος στις προοπτικές που ανοίγονται για τους διαμεσολαβούντες, επεσήμανε ότι οι απαιτήσεις αυξάνονται και το μέλλον ανήκει σε όσους επενδύσουν στην εκπαίδευση, την κατάρτιση, την εξειδίκευση, την αυτοματοποίηση των λειτουργικών συστημάτων τους και στο marketing. 

Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Νεκτάριος, προέτρεψε τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, τονίζοντας ότι μόνο αν δημιουργήσουν μεγάλα και βιώσιμα σχήματα θα καταφέρουν να αντέξουν στον ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου