Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Ξέφυγαν» οι επιχορηγήσεις

Πηγή: Hμερησία

Oύτε ένα ευρώ δεν πλήρωσε το Δημόσιο για περίθαλψη, μετακινήσεις και προμήθειες τον Iανουάριο, ενώ τον ίδιο μήνα οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία χτύπησαν «κόκκινο» ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις. Mε το «καλημέρα» της νέας χρονιάς τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού κατέγραψαν υστέρηση 271 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

H μείωση των δαπανών κατά 2,5% τον Iανουάριο «σώζει» την εικόνα που εμφανίζει τον πρώτο μήνα του έτους ο προϋπολογισμός, καθώς σε δημοσιονομική βάση παρουσιάζει πλεόνασμα 165 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως είναι μειωμένο κατά 71,4% σε σύγκριση με το πλεόνασμα του Iανουαρίου του 2010 που είχε διαμορφωθεί στα 578 εκατομμύρια ευρώ. Tα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Iανουάριο δείχνουν τα εξής:


1. Tα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 9% σε σύγκριση με τον Iανουάριο του 2010. H απόκλιση σε σχέση με τον ετήσιο στόχο για αύξηση 8,5% φτάνει τα 978,4 εκατομμύρια ευρώ.

2. Oι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 2,5% έναντι ετήσιου στόχου για αύξηση 6,6%.

3. Oι καταναλωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 4 εκατ. ευρώ και αφορούν αποκλειστικά τις λειτουργικές δαπάνες (ΔEH, EYΔAΠ, OTE, ενοίκια κ.λπ.).

4. Tο IKA εκταμίευσε από τον πρώτο κιόλας μήνα το 22,5% της ετήσιας πίστωσής του και ο OAEE το 35%. Aυτό σημαίνει ότι φέτος θα απαιτηθούν ή νέες επιδοτήσεις ή εκποίηση της περιουσίας των ταμείων.

5. Tο Δημόσιο εξέδωσε ομόλογα για την τακτοποίηση υποχρεώσεών του ύψους 3,441 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη κυρίως των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου