Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, επεισόδια στο κέντρο

Πηγή: Καθημερινή

Εννέα συλλήψεις και αρκετές προσαγωγές έκανε η αστυνομία κατά την απεργιακή κινητοποίηση.

Από επεισόδια σημαδεύτηκε η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, χθες Τετάρτη, με αφορμή την πανελλαδική απεργία, υπό την παρουσία πολύ ισχυρής αστυνομικής δύναμης. 

Η συγκέντρωση των συνδικάτων ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως ενώ την ίδια ώρα στην Ομόνοια πραγματοποιούσε χωριστή συγκέντρωση το ΠΑΜΕ.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Λίγο αργότερα και ενώ ο κύριος όγκος της πορείας έφθανε στο Σύνταγμα, ομάδα νεαρών επιτέθηκε, με πέτρες ξύλα και βόμβες μολότοφ, στην αστυνομική δύναμη που βρισκόταν μπροστά στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών. Μια μοτοσικλέτα τις ομάδας «Δέλτα» τυλίχθηκε στις φλόγες από βόμβα μολότοφ και ο αστυνομικός που επέβαινε σ' αυτήν τραυματίστηκε. Η Αστυνομία απάντησε με βομβίδες κρότου λάμψης και εκτεταμένη χρήση χημικών σε όλη την πλατεία Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που έλαβαν χώρα και στα Προπύλαια και την Πατησίων οι διαδηλωτές έριξαν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών, προκειμένου να διαλύσουν τους συγκεντρωθέντες.
 
Συλλήψεις, προσαγωγές και τραυματισμοί
Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές 26 ατόμων, κάνοντας τελικά εννέα συλλήψεις, ενώ κατασχέθηκαν έξι βόμβες μολότοφ, ένα τόξο, τρία βέλη, ένα τσεκούρι και ένα καδρόνι, ενώ από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δεκαπέντε αστυνομικοί.

Μαζική συμμετοχή εργαζομένων στις συγκεντρώσεις

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και σε πολλές περιπτώσεις καθολική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ, το ποσοστό συμμετοχής στα διυλιστήρια, τα ναυπηγεία, τα πλοία, τις μεταφορές, τα λιμάνια, τη Χαλυβουργία, την Coca Cola και την οικοδομή έφθασε το 100%, ενώ στις Τράπεζες τη ΔΕΗ τον ΟΤΕ τα ΕΛΤΑ και την ΕΥΔΑΠ ξεπέρασε το 90%.

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο κ. Νίκος Φωτόπουλος, μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ).

«Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να γίνουμε αυτόχειρες ούτε θα χειροκροτήσουμε την αφαίμαξη και την αφαίρεση των κατακτήσεών μας» είπε ό κ. Φωτόπουλος και τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούν να έρχονται κάθε φορά αντιμέτωποι με εκβιαστικές επιλογές».

«Θα βγούμε στους δρόμους και εκεί θα αναμετρηθούμε», κατέληξε.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του Γ. Γραμματέα της ΓΣΕΕ, κ. Ευάγγελου Μπουζούλα (ΔΑΚΕ). Ο κ. Μπουζούλας ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Γενική Γραμματεία και το Δ.Σ της ΓΣΕΕ αρνούμενος, όπως είπε, να γίνει «μέρος του συστήματος και ενός συνδικαλισμού που είναι χειραγωγούμενος».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να παραδώσει τους εργαζόμενους στα πολυεθνικά συμφέροντα και τα «κόμματα εξουσίας» ότι «απέτυχαν να εκφράσουν την κοινωνία και την εμπαίζουν συστηματικά». Επιτέθηκε στη ΝΔ στην οποία καταλόγισε «μειωμένα ανακλαστικά» αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αντίδρασή της στις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Στρος Καν και έκανε λόγο για «αλισβερίσι» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση.

«Η ΝΔ, καταψήφισε το μνημόνιο αλλά ψηφίζει νομοθετήματα που το στηρίζουν» κατέληξε ο κ. Μπουζούλας που πάντως διευκρίνισε ότι θα παραμείνει συνδικαλιστικά ενεργός στις τάξεις της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, στην οποία είχε διατελέσει γενικός γραμματέας.

Ο πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ, κ. Νίκος Σιαπάτης είπε μεταξύ άλλων ότι «η κρίση δανεισμού και τα δημόσια ελλείμματα είναι το πρόσχημα για να συρθεί η χώρα σε βίαιες προσαρμογές εξευτελιστικές για την κοινωνία και τους εργαζόμενους» και τόνισε ότι «ο αγώνας που δίνου?ε είναι για την επιβίωση της εργατικής τάξης».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος των μεταναστών απεργών πείνας, κ. Χασάν Καπσουάν.
Σε δήλωσή του στο περιθώριο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιώργος Παναγόπουλος είπε ότι συνταγή του μνημονίου είναι «φάρμακο» χειρότερο από την αρρώστια που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, και τόνισε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση «να μην ακουμπήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και να επαναφέρει άμεσα την 13η και 14η σύνταξη».
Μετά τις συγκεντρώσεις χιλιάδες κόσμου, (περισσότερες από 50.000 κατά τους διοργανωτές, 30.000 κατά την Αστυνομία), πορεύτηκε προς τη Βουλή.

Πρώτοι έφθασαν στο Σύνταγμα τα μέλη του ΠΑΜΕ όπου και διαλύθηκαν. Η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως στις 12.30 το μεσημέρι και λίγο πριν τις 14.00, έφθασε στην πλατεία Συντάγματος, όπου αντιπροσωπεία των διοργανωτών επέδωσε στη Βουλή το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης, με το οποίο ζητείται η αποδέσμευση της χώρας από το μνημόνιο, η κατάργηση των νομοθετικών διατάξεων για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τη Διαιτησία, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ενώ απορρίπτονται οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ.

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια στη Θεσσαλονίκη 

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε δύο σούπερ μάρκετ, τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών, ένα υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, αλλά και ένα ταχυφαγείο.

Κατά τις διαδηλώσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν έναν 24χρονο.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ αυτές έληξαν γύρω στις 15:00, μετά το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου