Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Αυξήσεις 10% στα ασφαλιστικά συμβόλαια υγείας

Πηγή: Καθημερινή


Γενναίες αυξήσεις στα νοσοκομειακά προγράμματα προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες σε κεφάλαια που θα απαιτήσει ο κλάδος τα προσεχή χρόνια, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Γιώργος Κώτσαλος, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη γενική συνέλευση του κλάδου.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο κλάδος του αυτοκινήτου κυρίως μέσα από την εκτόξευση του ελλείμματος του Επικουρικού Κεφαλαίου στα 700 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της χρόνιας απουσίας ενός επαρκούς μηχανισμού εποπτείας, ενώ την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τον αριθμό των ανασφάλιστων οχημάτων στα 2 εκατομμύρια.

Οι αυξήσεις στον κλάδο υγείας θα είναι ανάλογες αυτών που ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και οι οποίες ξεπερνούν το 10% ετησίως, καθώς όπως εξήγησε ο κ. Κώτσαλος οι ασφαλιστικές εταιρείες αναδιανέμουν ουσιαστικά το κόστος αύξησης της νοσοκομειακής περίθαλψης, που εξελίσσεται ραγδαία κάθε χρόνο, λόγω της αύξησης του κόστους των ιδιωτικών κλινικών.

Ο κ. Κώτσαλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο δεν είναι πάνω από 10 και θα χρειαστεί τα προσεχή χρόνια, να διπλασιάσουν τα κεφάλαιά τους από το σημερινό επίπεδο των 500 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και οι οποίες εκτείνονται για τα επόμενα 20 ή ακόμα και 30 χρόνια.

Ο νέος πρόεδρος της Ενωσης κάλεσε την πολιτεία να συντονίσει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες και να μην προχωρήσει στις τιμολογιακές παρεμβάσεις που ετοιμάζει για τον κλάδο υγείας, βάσει των οποίων θα καθορίζονται συγκεκριμένα επίπεδα αυξήσεων στον κλάδο. Αντίθετα αναγκαία θεωρείται η λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν το άνοιγμα της αγοράς των νοσοκομείων, η ολιγοπωλιακή διάρθρωση του οποίου ωθεί το κόστος των υπηρεσιών υγείας προς τα πάνω και έκανε λόγο για μια αναγκαία υπηρεσία, που δεν πρέπει να λείψει από την αγορά.

Καθοριστική για την ανάπτυξη του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης είναι η αλλαγή του νόμου για τα Επαγγελματικά Ταμεία, αίροντας τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, αλλά και το κριτήριο του ελάχιστου αριθμού των μελών για την ίδρυση ενός Ταμείου. Ο κ. Κώτσαλος υποστήριξε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος, μπορεί όμως όπως είπε «να συνδράμει, αναπτύσσοντας μια υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα, χρήσιμη για τον καταναλωτή».

Από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλισης, ο κλάδος μπορεί σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης, να δεσμευθεί για τη βελτίωση της σχέσης του με τον καταναλωτή, προωθώντας την ενημέρωση και τη διαφάνεια στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και να συνεργαστεί με την αρμόδια εποπτική αρχή για την εξυγίανση της αγοράς. 

Η διαμόρφωση αυτών των προϋποθέσεων θα επιτρέψει στον κλάδο να αναπτυχθεί από το σημερινό ασθενικό επίπεδο του 2,2% του ΑΕΠ και να φτάσει το αντίστοιχο 8% που ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δημιουργώντας επενδύσεις 113 δισ. ευρώ από 12,5 δισ. ευρώ σήμερα.

Το νέο Δ.Σ. της Ενωσης Ασφαλιστικών

Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της Eνωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών εξέλεξε χθες η γενική συνέλευση του κλάδου. Πρώτος στην κατάταξη εξελέγη ο πρόεδρος της Interamerican κ. Γιώργος Κώτσαλος, ο οποίος θα αναλάβει και την προεδρία του φορέα. 

Ακολουθούν οι κ. κ. Δ. Μαζαράκης (Alico MetLife), Θ. Κοκκάλας (Victoria), Π. Παπανικολάου (Allianz), Δ. Ζορμπάς (Συνεταιριστική), Ι. Κατσουρίδης (Εθνική Aσφαλιστική), Ι. Λαπατάς (Ατλαντική Eνωση), Ι. Χατζηιωσήφ (Αγροτική Ασφαλιστική), B. Woirhaye (Groupama Φοίνιξ), Κ. Παπαμιχαλόπουλος (Emporiki), Αλ. Σαρρηγεωργίου (Efg Eurolife), Φ. Μπράβος (International Life), Π. Δημητρίου (Generali), B. Boon (ING), G. Zorgno (Chartis), E. Kleijnen (Axa), Ν. Μιλτιάδης (International Life), Ν. Μακρόπουλος (Ευρώπη) και Π. Βαγιακάκος (Gerling). Το νέο προεδρείο θα συγκροτηθεί σε σώμα την Πέμπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου