Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Στο στόχαστρο του Όλι Ρεν και του Ecofin τα stress tests τραπεζών

Πηγή: Eλευθεροτυπία

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρέν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν νέα αυστηρότερα stress tests στις ευρωπαϊκές τράπεζες, καθώς τα κράτη ξεκινούν μια νέα προσπάθεια να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη ζώνη του ευρώ. 

Το θέμα των τραπεζών θα είναι επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων του σημερινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

"Ένας νέος γύρος από τραπεζικά stress tests ακόμα πιο αυστηρά από αυτά της περασμένης χρονιάς πρόκειται να πραγματοποιηθούν τους ερχόμενους μήνες", δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στους δημοσιογράφους μετά το χθεσινό συμβούλιο του Eurogroup. 

Οι παρατηρήσεις του Όλι Ρέν εκτιμάται ότι προσθέτουν πίεση στα κράτη μέλη, καθώς πολλοί φοβούνται πως μια αυστηρότερη δοκιμασία των τραπεζικών ιδρυμάτων για κρίση ρευστότητας, ίσως αυξήσει τα προβλήματα που ήδη περνά ο τραπεζικός τομέας. 

Τα τέστ αντοχής των τραπεζών περιλαμβάνονται και στην ατζέντα του Ecofin που συνεδριάζει σήμερα. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στο Ecofin θα συζητηθούν θέματα ανάπτυξης της Ε.Ε. αλλά και τα τεστ αντοχής που θα διεξάγει μέσα στο χρόνο η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κίνδυνου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Στα προς συζήτηση θέματα περιλαμβάνονται αναλυτικά: 

1. Παρουσίαση του προγράμματος εργασιών της Ουγγρικής Προεδρίας 

2. Συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2010 . Σε αυτό θα συζητηθεί η θέσπιση μόνιμου μηχανισμού (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και ενδεχόμενη τροποποίηση της Συνθήκη. Επισημαίνεται πως τα κράτη-μέλη εκτός Ευρωζώνης θα μπορούν να συμμετάσχουν στο μηχανισμό εθελοντικά. 

3. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τη Μάλτα . 

4.Εισαγωγή του ευρώ στην Εσθονία 

5. Ετήσια Επισκόπηση για την Ανάπτυξη 

6. Αναθεώρηση των σχεδίων Εθνικών Προγραμμάτων Μεταρρυθμίσεων 

7. Ανακοίνωση της Ε.Ε.: Προς μια Πράξη για την Ενιαία Αγορά - για μια κοινωνική οικονομία της αγοράς με υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου