Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Σημαντική υποχώρηση των ακάλυπτων επιταγών

Πηγή: Καθηνερινή
Στα 2 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος του 2010 οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, καταγράφοντας μείωση κατά 37,4% σε σχέση με το 2009, έτος κατά το οποίο είχαν φτάσει στο ύψος ρεκόρ των 3,2 δισ. ευρώ.

Η πτωτική τάση που εμφάνισαν οι ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές σε σχέση με το 2009 δεν αποτελεί ένδειξη εκτόνωσης της κατάστασης στην αγορά και ερμηνεύεται κυρίως από τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και τη μείωση της χρήσης των επιταγών από μεγάλη μερίδα του εμπορικού κόσμου. 

Αν μάλιστα στα στοιχεία αυτά προστεθούν και τα επισφαλή δάνεια των επιχειρήσεων, που εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 11 δισ. ευρώ, το ύψος των οφειλών που δεν εξοφλούνται υπερβαίνει τα 13 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν στο τέλος του χρόνου στα 1,8 δισ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 39,8% σε σχέση με το 2009, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές διαμορφώθηκαν στα 229,1 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 8,7% σε σχέση με το 2009. 

Αντίστοιχη ήταν και η εξέλιξη στα τεμάχια των ακάλυπτων επιταγών που σφραγίστηκαν, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε κατά 35,9% στις 195.238, ενώ σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, ο αριθμός των τεμαχίων που δεν πληρώθηκαν μειώθηκε κατά 6,4% και διαμορφώθηκε στις 143.000.

Σημειώνεται ότι το 2010 ήταν χρονιά χορήγησης γενικής αμνηστίας, που δόθηκε στον πρόσφατο νόμο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών. 

Στο πλαίσιο του νόμου, 54.000 δεδομένα αθέτησης υποχρεώσεων, δηλαδή σφραγισμένες επιταγές, απλήρωτες συναλλαγματικές, διαταγές πληρωμής, ακόμη και κατασχέσεις ή πλειστηριασμοί, διαγράφηκαν υποχρεωτικά από τα αρχεία της «Τειρεσίας», καθώς οι 32.000 οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είχαν δημιουργήσει τις αντίστοιχες υποχρεώσεις, έσπευσαν και τις τακτοποίησαν μέσα στο χρονικό περιθώριο των τριών μηνών που όριζε ο σχετικός νόμος. 

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα στοιχεία της «Τειρεσίας», το ποσοστό αθέτησης υποχρέωσης αυτών που διαγράφηκαν από το αρχείο λόγω της γενικής αμνηστίας μέσα σε τρεις μόλις μήνες από την εφαρμογή του μέτρου, διαμορφώθηκε στο 26% τον Αύγουστο και ένα μόλις μήνα μετά, δηλαδή τον Σεπτέμβριο, ανήλθε στο 27,5%. 

Πρόκειται για πάνω από το ένα τέταρτο αυτών που ευεργετήθηκαν και οι οποίοι δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς, αθετώντας εκ νέου κάποια οικονομική τους υποχρέωση από επιταγή, συναλλαγματική ή δάνειο, ή καθυστερώντας την εκπλήρωσή της για πάνω από τρεις μήνες.

Ετσι μέσα σε πέντε μήνες, 8.200 από τα 32.000 φυσικά ή νομικά πρόσωπα επανεντάχθηκαν στο αρχείο, ενώ με βάση τον αυξητικό ρυθμό με τον οποίο εκδηλώνεται η αθέτηση μιας υποχρέωσης εκτιμάται ότι 15.000 από τις 32.000 φυσικά ή νομικά πρόσωπα μέχρι το τέλος του χρόνου επέστρεψαν στη μαύρη λίστα της «Τειρεσίας».

Αντίστοιχη είναι η εξέλιξη του ποσοστού αθέτησης υποχρέωσης αυτών που διαγράφηκαν λόγω της μείωσης του χρόνου τήρησης των δεδομένων, το ποσοστό των οποίων διαμορφώνεται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, που έφθασε το 35% τον Αύγουστο και το 38% τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι με τον νόμο 3816/2010 μειώθηκαν οι χρόνοι που τηρούνται τα δεδομένα στο αρχείο της «Τειρεσίας» κατά ένα χρόνο, με αποτέλεσμα ο ανώτατος χρόνος τήρησης να περιοριστεί στα 4 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου