Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Υπόσχονται κέρδη τα «πράσινα» ασφαλιστήρια

Πηγή: insuranceworld.gr
 
Η ενεργοποίηση της νέας νομοθεσίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για «οικολογική ασφάλιση»

Η «πράσινη οικονομία» αποτελεί το νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται με αιχμή τη διάδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα φωτοβολταιϊκά συστήματα. 

Η υποχρεωτική ασφάλιση παρόμοιων επενδύσεων ανοίγει ένα σημαντικό πεδίο δράσης για τον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες του «πράσινου επιχειρείν», δεν εξαντλώνται εκεί. 
 
Η καθυστερημένη ενσωμάτωση λίγο πριν την εκπνοή του 2009 στο ελληνικό δίκαιο της οδηγίας 2004/35 για την περιβαλλοντική ευθύνη, όσον αφορά  στην πρόληψη και την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας νέας πολλά υποσχόμενης αγοράς, για τον ασφαλιστικό κλάδο τα προσεχή χρόνια.  

Το προεδρικό διάταγμα 148/2009 διαμορφώνει ένα νέο καθεστώς συμμετοχής και απόδοσης της ευθύνης στην επιχειρηματική δραστηριότητα για τη διασφάλιση της ενεργούς προστασίας του περιβάλλοντος, στο οποίο εμπίπτουν περιβαλλοντικές ζημιές στο νερό, το έδαφος, τα προστατευόμενα είδη και τους φυσικούς οικοτόπους.

Βάσει του σχετικού
προεδρικού διατάγματος η πρόληψη και η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς αποτελούν πια αποκλειστική ευθύνη του υπαίτιου, δηλαδή της επιχείρησης η οποία θα καταλογίζεται με την αξίωση της ανάληψης από αυτόν της παρεπόμενης οικονομικής επιβάρυνσης, αλλά και τον καταλογισμό των οποιονδήποτε διοικητικών προστίμων και ποινικών κυρώσεων. Πρόκειται για μια νέα κατάσταση που διαφοροποιεί σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, η ευθύνη των οποίων δεν περιορίζεται πλέον στην καταβολή ενός διοικητικού προστίμου, αλλά επεκτείνεται στην ανάληψη του κόστους της αποκατάστασης, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς που έχει συγκροτήσει.

Η προσαρμογή της επιχειρηματικότητας  στις επιταγές της νέας νομοθεσίας θα απαιτήσει αρκετό καιρό για να ενσωματωθεί στην εταιρική κουλτούρα, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις της ασφαλιστικής αγοράς, η προσαρμογή δεν θα καθυστερήσει. Η οικονομική κρίση περιορίζει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να επεκτείνουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις και δη στη χώρα μας, όπου η ασφαλιστική μέχρι σήμερα κουλτούρα απέχει σημαντικά από την μέση ευρωπαϊκή, με την ασφάλιση να θεωρείται ακόμη κόστος προς αποφυγή. 


Η ελληνική πραγματικότητα έχει καταδικάσει μέχρι σήμερα την ασφαλιστική νοοτοροπία στην εξασφάλιση των βασικών και μόνο καλύψεων των ασφαλιστηρίων πυρός, τα οποία σκιαγραφώνται στα όρια μιας τυπικής άδειας πυρασφάλειας, με τη δηλωμένη υπασφάλιση να θέτει σε κίνδυνο την κατά το νόμο υποχρέωση της ασφαλιστικής να καλύψει αποτελεσματικά την περίπτωση έλευσης ενός ζημιογόνου γεγονότος.


Ποινές στους παραβάτες

Η ενεργοποίηση ωστόσο της νέας νομοθεσίας από το
υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, δημιουργεί νέα δεδομένα. Ήδη η αρμόδια διεύθυνση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, εξετάζει τις πρώτες καταγγελίες που έχουν καταφτάσει, προκειμένου να προχωρήσει στον καταλογισμό ευθυνών. Η προοπτική έκδοσης των πρώτων καταδικαστικών αποφάσεων θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη δημιουργία των πράσινων προϊόντων και την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας και στη χώρα μας. Ο καταλογισμός ευθυνών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, θα κινητοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα προς την κατεύθυνση αναζήτησης της αναγκαίας ασφαλιστικής κάλυψης για παρόμοια γεγονότα και η ασφαλιστική βιομηχανία καλείται να αναπτύξει τους κατάλληλους μηχανισμούς και την υποδομή που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες.

Η πρόσφατη νομοθεσία καθορίζει δύο καθεστώτα ευθύνης για κάθε επιχείρηση, την αντικειμενική που προκύπτει από τις επικίνδυνες δραστηριότητες και την υποκειμενική για τις λιγότερες επικίνδυνες δραστηριότητες και σύμφωνα με τα άρθρα 8 και 14 της σχετικής οδηγίας, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν διασφαλίσει τις κατάλληλες χρηματοοικονομικές εγγυήσεις για να ανταπεξέλθουν στο νέο πανευρωπαϊκό καθεστώς απόδοσης ευθύνης. Το νέο προεδρικό διάταγμα για την περιβαλλοντική ευθύνη έρχεται να συμπληρώσει την υφιστάμενη νομοθεσία, που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις που επεξεργάζονται επικίνδυνα υλικά να συνοδεύουν την άδεια λειτουργίας με τη χρηματοοικονομική εγγύηση και ανοίγει ένα νέο πεδίο δράσης για τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις που θα αναπτύξουν παρόμοια προϊόντα.


Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο
άρθρο 14 του προεδρικού διατάγματος, οι φορείς εκμετάλλευσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων προκειμένου να καλύψουν την ευθύνη που απορρέει από τις διατάξεις του, μπορούν να κάνουν χρήση χρηματοοικονομικής ασφάλειας (ιδιωτικής ασφάλισης καθώς και άλλων μορφών χρηματοοικονομικών εγγυήσεων ), μέσω των κατάλληλων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών φορέων, συμπεριλαμβανομένων χρηματοπιστωτικών μηχανισμών σε περίπτωση αφερεγγυότητας. 

Επιπλέον από την 1η Μαίου του 2010 ξεκίνησε η διαδικασία διεύρυνσης του ισχύοντος καθεστώτος υποχρεωτικής χρηματοοικονομικής ασφάλειας (ασφάλιση, εγγυητικές επιστολές και άλλα τραπεζικά προϊόντα) με τη θέσπιση ελάχιστων χρηματικών ορίων.

Ασφαλιστικά προγράμματα για την κάλυψη περιβαλλοντικών κινδύνων

Interamerican

Όπως εξηγεί ο Υποδιευθυντής Περιβαλλοντικών Ασφαλίσεων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Interamerican Γενικών Ασφαλίσεων κ. Κώστας Τσολακίδης
«σταδιακά θα αναπτυχθεί και στη χώρα μας η συνείδηση ότι η φιλικότητα προς το περιβάλλον των παραγόμενων αγαθών και των υπηρεσιών, αποτελούν πλέον ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και γιατί όχι και ένα ακόμη κριτήριο πρόσβασης στις υφιστάμενες ή τις νέες αγορές». 

Η νέα γραμμή προϊόντων Green Line της Interamerican, σχεδιάστηκε με βάση τις επιταγές της οδηγίας 2004/35 και του Π.Δ. 148/2009 και παρέχει καλύψεις προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους και δραστηριότητας με βάση το ισχύον νομικό, θεσμικό και αδειοδοτικό πλαίσιο που τις διέπει. Πρόκειται για ένα προϊόν προληπτικού χαρακτήρα, στοχευμένο στη διαδικασία του καταλογισμού ευθυνών και ουσιαστικά απαλλαγμένο από πρόσθετες καλύψεις, που επικεντρώνει στο σκεπτικό της πρόληψης και της συμπαράστασης στον ασφαλισμένο σε όλη τη διαδικασία ενώπιον των επιτροπών. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με την ανάλογη επιχειρηματική νοοτροπία, αναλαμβάνοντας τη συνδιαχείριση του αναλαμβανόμενου επιχειρηματικού κινδύνου με τον πελάτη, ο οποίος πρέπει να πληρεί αξιολογήσιμα κριτήρια ασφαλισιμότητας.

Η διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου περιλαμβάνει τρεις κατευθυντήριους άξονες:


• Κάλυψη ζημιών που απορρέουν από την εθνική νομοθεσία

• Επικέντρωση στη διασφάλιση των μέτρων πρόληψης πιθανών ζημιών και ασφάλισης των μέτρων αποκατάστασης
• Οριοθέτηση της ασφάλισης σε απολύτως καθορισμένες πτυχές της οικολογικής ζημιάς

Το συμβόλαιο είναι τύπου «Αξιώσεων που θα προβληθούν» και προβλέπει τρία επίπεδα καλύψεων βάσει του αναλαμβανόμενου περιβαλλοντικού κινδύνου και της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ασφαλιζόμενου. Έτσι καθορίζονται τρία επίπεδα επικινδυνότητας, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει η επιχείρηση με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία κα με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση η κάλυψη προσφέρεται για ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ, 1 εκατ. ευρώ και 100 χιλ. ευρώ. Το πλαίσιο καλύψεων περιλαμβάνει: 


• Κάλυψη δαπανών αποκατάστασης περιβάλλοντος (ζημιά στο νερό, στο έδαφος, στα προστατευόμενα είδη και τους φυσικούς οικοτόπους) για αιφνίδιο και ατυχηματικό αίτιο και γεγονός. Το γεγονός πρέπει να λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της ασφαλιστικής περιόδου και να αναγγελθεί το αργότερο ένα έτος από τη λήξη της και η ασφαλιστική αοζημιώνει βάσει του εγκεκριμένου σχεδίου αποκατάστασης από την αρμόδια αρχή, διατηρώντας το δικαίωμα αξιολόγησης του σχεδίου


• Κάλυψη δαπανών λήψης μέτρων περιορισμού επελθούσας περιβαλλοντικής ζημίας και 


• Κάλυψη δαπανών για μετρήσεις, αξιολογήσεις, εκπόνηση μελετών και προτάσεων μέτρων αποκατάστασης που ζητούνται από την αρμόδια αρχή μέχρι ορίου


• Κάλυψη αστικής ευθύνης προς τρίτους για αποκατάσταση υλικών ζημιών, με εξαίρεση τις σωματικές βλάβες, τη βλάβη - απώλεια ζωικού κεφαλαίου, αποθετικές ζημιές και οικονομική απώλεια, καθώς και 


• Κάλυψη δαπανών νομικής υποστήριξης του ασφαλιζομένου 


Στις πρόσθετες παροχές του προγράμματος περιλαμβάνονται οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου μέσω της ΜΕΝΤΩΡ Πραγματογνώμονες - Εκτιμητές Μηχανικοί ΑΕ, που με εμπειρία 30 ετών, κατέχει υψηλή αναγνωρισιμότητα στο χώρο της, με περισσότερες από 32.000 επιθεωρήσεις κινδύνων και εκτιμήσεις ζημιών και 20.000 εκτιμήσεις αξιών, 70 και πλέον συνεργαζόμενους μηχανικούς – εμπειρογνώμονες σε 35 πόλεις στην Ελλάδα. 


Η τιμολόγηση του προϊόντος βασίζεται σε μια σειρά πληροφορίες που παρέχει ο πελάτης σε σχέση με τη δραστηριότητά του και το τελικό κόστος του είναι προσιτό, στο βαθμό που είναι φθηνότερο από ένα καλό πυρασφαλιστήριο. Το προϊόν συνοδεύεται από την αντασφαλιστική κάλυψη της Munich Re, του μεγαλύτερου αντασφαλιστή που καλύπτει το 80% των περιβαλλοντικών κινδύνων στην Ευρώπη, στοιχείο που πιστοποιεί την τεχνική αρτιότητα του προϊόντος. 


Chartis

Η σειρά ασφαλιστικών προγραμμάτων ασφάλισης ευθύνης επιχειρήσεων από περιβαλλοντική ρύπανση EnviroSolutions της Chartis, παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις ουσιαστική και εξατομικευμένη λύση για την κάλυψη των περιβαλλοντικών ευθυνών, που μπορεί να προκύψουν από τη λειτουργία τους. Πλεονεκτήματα των ασφαλιστικών προγραμμάτων EnviroSolutions της Chartis: 


• Οι όροι της ασφαλιστικής σύμβασης είναι εναρμονισμένοι με την κοινοτική νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και με το Προεδρικό Διάταγμα για την ενσωμάτωσή της στο εθνικό δίκαιο. Επίσης, το Ασφαλιστήριο ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ΚΥΑ 13588/725 (ΦΕΚ 383β, 28-3-2006) και γίνεται αποδεκτό από τις αρμόδιες Αρχές για την έκδοση άδειας λειτουργίας των εταιριών που ασχολούνται με τα επικίνδυνα απόβλητα. 


• Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας: το τμήμα ανάληψης κινδύνων της εταιρίας, υποστηρίζεται από αποκλειστική και εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών, με παγκόσμιο δίκτυο, που προσφέρει υπηρεσίες εκτίμησης, ελέγχου και ελαχιστοποίησης κινδύνου στους ασφαλισμένους μας. 


• Εξυπηρέτηση απαιτήσεων και διαχείριση αποζημιώσεων: από την αναγγελία της ζημίας μέχρι τον τελικό διακανονισμό, τη διαδικασία χειρίζονται επαγγελματίες με εμπειρία σε θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης, με γνώσεις ασφαλιστικές, νομικές, οικονομικές και μηχανολογικές. 


Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οποιοσδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό η λειτουργία του οποίου θα μπορούσε να προκαλέσει περιβαλλοντική ρύπανση. 


• Το πρόγραμμα
EnviroPlant απευθύνεται ειδικά σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες κάθε τομέα, επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, πετροχημικές εγκαταστάσεις

• Το πρόγραμμα
EnviroPro αφορά σε νοσοκομεία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα, εκθεσιακούς χώρους, οικιστικά συγκροτήματα, κτίρια γραφείων

• Το πρόγραμμα
EnvriroWork πλαισιώνει τις κατασκευές δημοσίων και ιδιωτικών έργων, τις επιχειρήσεις διαχείρισης αποβλήτων, τις μονάδες ανακύκλωσης

• Το πρόγραμμα
EnvriroTrans αποτελεί την ασφαλέστερη κάλυψη για τους μεταφορείς αποβλήτων (επικίνδυνων και μη)
Η κάθε επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνες τις καλύψεις των προγραμμάτων EnviroSolutions που την ενδιαφέρουν, ανάλογα με τις δικές της συνθήκες και ανάγκες λειτουργίας. Πιο συγκεκριμένα, τα προγράμματα EnviroSolutions προσφέρουν κάλυψη για:

• Ίδιες Ζημίες της ασφαλιζόμενης επιχείρησης (κόστος καθαρισμού, απώλεια κερδών)

• Απαιτήσεις τρίτων (κόστος καθαρισμού, σωματικές βλάβες, υλικές ζημίες)
• Ζημίες στο Περιβάλλον (κόστος καθαρισμού, αποκατάσταση βιο-ποικιλότητας)

Το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα έγκειται στο ότι οι καλύψεις που προσφέρουν όλα τα προγράμματα ενεργοποιούνται τόσο σε περιπτώσεις αιφνίδιων όσο και σε περιπτώσεις σταδιακών συμβάντων, καθώς και είτε από νέες είτε από προϋπάρχουσες συνθήκες ρύπανσης που ανακαλύπτονται μετά τη σύναψη της ασφάλισης.


Εθνική Ασφαλιστική

Όπως εξηγεί ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνικών Ασφαλίσεων, Αστικής Ευθύνης Μεταφορών και Πλοίων της Εθνικής Ασφαλιστικής κ.
Γιάννης Μωραΐτης «τα τελευταία χρόνια η πράσινη ανάπτυξη έχει κυριαρχήσει στις οικονομικές εξελίξεις της χώρας και η πρωτοποριακή αυτή κίνηση δε θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από μία εκ των μεγαλύτερων ασφαλιστικών εταιριών, όπως είναι η Εθνική Ασφαλιστική.

Έχοντας ευαισθητοποιήσει τις οικολογικές ανησυχίες πολλών πολιτών, λόγω της παραγωγής ενέργειας από τη δύναμη του ήλιου, η πρακτική εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει εισέλθει στη ζωή μας για τα καλά και αφορά από τον πιο απλό πολίτη μέχρι τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».


Η Εθνική, συμμετέχοντας ανέκαθεν σε προσπάθειες οικολογικής αφύπνισης της κοινωνίας, δεν θα μπορούσε να μην πρωτοστατεί σε αυτό το νέο εγχείρημα εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, προσφέροντας ασφαλιστική κάλυψη σε όλων των ειδών τις μονάδες, είτε πρόκειται για απλές τοποθετήσεις σε στέγες σπιτιών, με σκοπό την ενεργειακή τους επάρκεια, είτε αφορά μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος, που σκοπό έχουν να απελευθερώσουν τη χώρα και να την καταστήσουν ενεργειακά επαρκή.


Η ασφάλιση που προσφέρεται δίνεται για μια πληθώρα καλύψεων, όπως λάθη συναρμολόγησης, λανθασμένος σχεδιασμός, κακή κατασκευή (κακοτεχνία), απροσεξία ή έλλειψη επιτηδειότητας, κακόβουλη ενέργεια, βανδαλισμός, βραχυκύκλωμα, υπερβολική τάση, θύελλα, παγετός, χαλαζόπτωση, χιονοστιβάδα, κατολίσθηση εδάφους και βράχων, πυρκαγιά, κεραυνός, σεισμός, πλημμύρα, καταιγίδα, κατακλυσμός, κλοπή συνεπεία διάρρηξης. Οι παραπάνω καλύψεις αποτελούν τη συνδρομή της ασφαλιστικής εταιρίας ώστε προσφέροντας μια ευρεία γκάμα καλύψεων, να εξασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης ή την αντικατάσταση ενός κατεστραμμένου τμήματος μιας φωτοβολταϊκής μονάδας ενός ιδιώτη.


Στο ίδιο πνεύμα, η Εθνική Ασφαλιστική προσφέρει την κάλυψη της απώλειας τυχόν εσόδων που έχασε ο εκάστοτε ιδιοκτήτης μετά από βλάβη ή, ακόμη χειρότερα, καταστροφή που υπέστη λόγω κάποιου εκ των παραπάνω κινδύνων που καλύπτονται με το συμβόλαιο υλικών ζημιών. Η εν λόγω κάλυψη αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον σε μια εποχή όπου ο κάθε ένας επιζητεί τη διαβεβαίωση ότι μια καταστροφή δεν θα προκαλέσει και μεγάλη οικονομική απώλεια σε σχέση με τα μελλοντικά έσοδα των ιδιωτών και επιχειρήσεων.


Σε ασφαλιστική «ομπρέλα» τα φωτοβολταϊκά συστήματα
 
Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι πλέον μία αναγκαιότητα για τη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια, η επιχειρηματική κοινότητα επενδύει σημαντικά κεφάλαια για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, αλλά και την εγκατάσταση αιολικών συστημάτων ή άλλων ανανεώσιμων πηγών, στοχεύοντας σε σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον, την κοινωνία, τον καταναλωτή, τις αγορές ενέργειας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην αιχμή της ζήτησης βρίσκονται αυτή την περίοδο τα φωτοβολταϊκά συστήματα λόγω της διαδικασίας αδειοδότησης μεγάλων μονάδων, που είναι σε εξέλιξη, αλλά και της δυνατότητας εγκατάστασης παρόμοιων συστημάτων από ιδιώτες στις στέγες των σπιτιών ή από αγρότες. Η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων, είτε από ιδιώτες είτε από επιχειρήσεις προϋποθέτει την ασφαλιστική κάλυψη, τόσο στη φάση της εγκατάστασης, όσο και στη φάση της λειτουργίας προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική επένδυση.  

Το σύνολο σχεδόν των ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου ζωής έχουν αναπτύξει παρόμοια προγράμματα. Η Εθνική Ασφαλιστική, η Interamerican , η Allianz, η Chartis, η Efg Eurolife, η Axa Ασφαλιστική, η Generali, η Αγροτική Ασφαλιστική, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Υδρόγειος, έχουν δημιουργήσει παρόμοια προγράμματα για την υποστήριξη αυτών των επενδύσεων.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα φωτοβολταϊκά πυροδοτεί το σημαντικό όφελος που προκύπτει από τη σύμβαση με τη ΔΕΗ, δημιουργώντας αντιστοίχως και ασφαλιστικές ανάγκες προστασίας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής. Ο στόχος μέσα από τις ασφαλιστικές καλύψεις, είναι να υπάρξει εξασφάλιση από μια σειρά κινδύνους που απειλούν την απρόσκοπτη παραγωγή ενέργειας και επομένως μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια του αντίστοιχου εσόδου από τη ΔΕΗ.
 
Οι καλύψεις αφορούν όλα τα στάδια, καθώς δεν είναι μόνον τα φωτοβολταϊκά που χρειάζονται προστασία, αλλά το σύνολο των εμπλεκομένων στη διαδικασία τοποθέτησης, οι οποίοι τόσο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, όσο και μετά από αυτήν - αφού ξεκινήσει δηλαδή η λειτουργία των συστημάτων - πρέπει να έχουν προβλέψει τις ευθύνες που τυχόν θα έχουν σε περίπτωση που γίνει κάποιο λάθος. Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο να μπαίνουν νερά στη στέγη όταν βρέχει εξαιτίας κακής τοποθέτησης, η απόδοση να είναι μειωμένη λόγω κακής μελέτης, κλπ. 

Στην περίπτωση ασφάλισης για ιδιώτες, οι καλύψεις μπορεί να αφορούν: ασφάλιση πυρός, σεισμού, κακόβουλων ενεργειών, χιονιού, τρομοκρατικών ενεργειών, καιρικών φαινομένων, απώλειας εσόδων.

Για τους επαγγελματίες, οι καλύψεις μπορεί να σχετίζονται με: 

• Ασφάλιση έργου (ανέγερση και συναρμολόγηση κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης, εργατικά ατυχήματα, υλικές ζημίες σε όμορα κτίρια, τεχνικό λάθος κλπ)
• Ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης, δηλαδή ασφάλιση για λάθη ή παραλείψεις στην τοποθέτηση και δημιουργία προβλημάτων στο μέλλον (νερά από τη στέγη, μειωμένη απόδοση, κλπ.).

Ασφαλιστικά προγράμματα για φωτοβολταϊκά συστήματα 

Allianz

Τα προϊόντα ασφάλισης φωτοβολταϊκών συστημάτων της Allianz Ελλάδος αφορούν στην ασφάλιση Φωτοβολταϊκών συστημάτων αξίας:

• Μέχρι 100.000 ευρώ, είτε ως ανεξάρτητα προϊόντα, είτε σε συνδυασμό με την ασφάλιση κατοικίας.
• Από 100.000 ευρώ και μέχρι 2.000.000 ευρώ, ως ανεξάρτητα προϊόντα.
Οι καλύψεις της Allianz Ελλάδος για τα Φωτοβολταϊκά συστήματα περιλαμβάνουν ενδεικτικά κινδύνους όπως:
• Πυρκαγιά, άμεση πτώση κεραυνού
• Ευρεία έκρηξη
• Πυρκαγιά από δάσος
• Στάσεις, απεργίες, πολιτικές ταραχές, οχλαγωγίες
• Κακόβουλος Βλάβη
• Τρομοκρατικές ενέργειες
• Ζημία πυρκαγιάς/έκρηξης λόγω Βραχυκυκλώματος μηχανημάτων και Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
• Ζημία λόγω Βραχυκυκλώματος, (ζημία ιδίου βραχυκυκλωθέντος μηχανήματος) υπέρτασης, επαγωγικών ρευμάτων, μηχανημάτων και Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων
• Πλημμύρα, καταιγίδα, θύελλα
• Χιόνι, χαλάζι, παγετός
• Πτώση αεροσκαφών και αντικειμένων που πέφτουν από αυτά
• Πρόσκρουση οχημάτων τρίτων
• Κλοπή με διάρρηξη και/ή αναρρίχηση και/ή ληστεία, ζημίες στον εξοπλισμό 
• Απομάκρυνση συντριμμάτων
• Εξοδα/αμοιβές αρχιτεκτόνων
• Νόμιμη Αστική Ευθύνη έναντι Γειτόνων ή/και τρίτων συνεπεία πυρκαγιάς και/ή έκρηξης
• Σεισμός και/ή πυρκαγιά εκ Σεισμού 
• Απώλεια κερδών 

Για Φωτοβολταϊκά αξίας άνω των 2.000.000 ευρώ η Allianz Ελλάδος προσφέρει ασφάλιση σύμφωνα με τις ατομικές σας ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κινδύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου