Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Στο «τραπέζι» η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Πηγή: Kαθημερινή

Ανοίγει πάλι η συζήτηση για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Οπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών θα μελετηθεί πρόταση της οργάνωσης για την καταβολή 1% επί του τζίρου όλων των επιχειρήσεων υπέρ της διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος. 

Το σημαντικότερο στοιχείο της χθεσινής συνάντησης αφορά την αποδοχή της πρότασης για αλλαγές στην είσπραξη των οφειλών

Ο κ. Κουτρουμάνης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, επιβεβαίωσε ότι μελετώνται «ρυθμίσεις που οδηγούν σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με βασική, όμως, προϋπόθεση οι επιχειρήσεις να είναι συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις τους ως προς τα Ταμεία, αλλά και να ενταχθούν στο σύστημα της κάρτας εργασίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημ. Ασημακόπουλος, ο κ. Κουτρουμάνης έκανε δεκτά τα εξής από τα αιτήματα που κατέθεσε η ΓΣΕΒΕΕ:

• Αποδέχθηκε την πρόταση για όλους όσοι είναι συνεπείς στις τακτικές εισφορές και καταβάλλουν 20% επί της τρέχουσας εισφοράς για την αποπληρωμή παλαιών οφειλών.

• Αποδέχθηκε την προώθηση διάταξης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η οποία θα κυμαίνεται από 10% το 2011 έως 25% το 2013 για όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και ενταχθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ωραρίου εργασίας.

Σε συνεννόηση με τον διοικητή του ΟΑΕΕ, εξετάζεται η δυνατότητα προείσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών με την παροχή έκπτωσης σε όσους ασφαλισμένους το επιλέξουν.

Στο πλαίσιο της καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, σύμφωνα με το Εργασίας, εντάσσεται και το μέτρο της προσωρινής σύνταξης, αλλά και η δημιουργία γραφείων εξυπηρέτησης πολιτών τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και μέσα στα Ταμεία, προκειμένου να αναβαθμιστεί προς όφελος των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, αλλά και των άλλων Ταμείων, το επίπεδο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης.

Aπό την 1η Ιουλίου θα ισχύσει η νέα λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά (ΒΑΕ). Ωστόσο, οι αλλαγές στο καθεστώς ασφάλισης ή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όλους όσοι δεν ενταχθούν ή εξαιρεθούν από το νέο καθεστώς ΒΑΕ θα ξεκινήσουν σταδιακά από 1.1.2012 και για τις περισσότερες κατηγορίες από την 1.1.2015. 

Πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Κουτρουμάνης, ερωτηθείς χθες για το περιεχόμενο της τελικής ρύθμισης, διαβεβαίωσε ότι θα προηγηθεί διαβούλευση και θα ισχύσουν οι διατάξεις του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου. Αρα, δεν θα θιγούν όσοι έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, δηλαδή έχουν 4.500 ημέρες εργασίας, εκ των οποίων οι 3.600 είναι στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου