Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Απάτη εκατομμυρίων κατά του ΙΚΑ, μέσα από το πιστοποιημένο ηλεκτρονικό του σύστημα

 Πηγή: asfalisinet.gr
Τρύπες στο τρόπο έλεγχου των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην πληρωμή και καταχώρηση των περιοδικών αναλυτικών δηλώσεων του ΙΚΑ εκμεταλλεύθηκαν επιτήδειοι και ασφάλιζαν μαϊμού εργαζόμενους εισπράττοντας οι ίδιοι τις εισφορές που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια Ευρώ.
 
Μάλιστα ειδικοί σε τέτοια ηλεκτρονικά συστήματα εξέφραζαν την απορία τους, πως είναι δυνατόν να γίνεται ένα τέτοια εκτεταμένη απάτη μέσα απο ένα σύστημα που εισέρχονται υποτίθεται μόνο πιστοποιημένοι χρήστες

Μάλιστα η διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε την συνδρομή της αστυνομίας για να εντοπίσει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των συμμετεχόντων στο κύκλωμα , έχoντας βέβαια όλα τα στοιχεία εισόδου σε αυτό!

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει:
 
«Η προσπάθεια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και των Διοικήσεων των Ταμείων να περιορίσουν φαινόμενα διαφθοράς και απάτης σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων φαίνεται να αποδίδει.

Αυτό προκύπτει και από την εξάρθρωση του κυκλώματος απάτης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ, που, όπως φαίνεται και από το σχετικό δελτίο τύπου της αστυνομίας, εμφάνιζε ονόματα ανύπαρκτων εργαζομένων στις αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις των εργοδοτών, οι οποίοι ήταν κυρίως κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρίες.

Με τη συνεχή παρακολούθηση των στοιχείων των επιχειρήσεων που υποβάλλουν αναλυτική περιοδική δήλωση και δεν καταβάλλουν καταρχήν εισφορές, μετά και τις αλλαγές που προώθησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον τρόπο υποβολής των συγκεκριμένων δηλώσεων, δόθηκε η δυνατότητα να εντοπιστεί και να εξαρθρωθεί το συγκεκριμένο κύκλωμα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει δώσει εντολή να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Δηλώνει ότι θα συνεχίσει απαρέγκλιτα τη συστηματική προσπάθεια για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της απάτης σε βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ....
    ΜΗΠΩς ΟΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΑΡΓΟΠΟΡΗΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή