Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Διάσταση απόψεων στην ΕΕ για ταμείο στήριξης-ευρωομόλογα

Πηγή: emea.gr

Διίστανται οι απόψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, καθώς η Γερμανία αντιτίθεται στην αύξηση των κεφαλαίων του προσωρινού ταμείου που χρησιμοποιείται ως μηχανισμός στήριξης, πέραν των 750 δισ. ευρώ και την εισαγωγή κοινών ομολόγων.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι το ταμείο μπορεί να ενισχυθεί αν οι υπουργοί αποφασίσουν να εισάγουν ένα μεγαλύτερο μόνιμο μηχανισμό όταν σταματήσει ο σημερινός, διαφοροποιούμενος από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί. 

Το Λουξεμβούργο και η Ιταλία ζήτησαν τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων, μία κίνηση στην οποία αντιτίθεται έντονα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζούλιο Τρεμόντι παρουσίασαν σήμερα, με κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times, σχέδιο για τη δημιουργία άμεσα ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (European Debt Agency) που θα μπορεί να εκδίδει ευρωπαϊκά ομόλογα ("E-bonds") έως το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του ΑΕΠ της ΕΕ και κάθε χώρας - μέλους της.

Ενώ οι Σαρκοζί-Μέρκελ απέρριψαν τον προηγούμενο μήνα την ενίσχυση του ταμείου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε στις 3 Δεκεμβρίου ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν μία τέτοια κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου