Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Νέο καθεστώς συντάξεων στην Ελλάδα. Έχουν θέση οι ιδιωτικές εταιρείες;


Πηγή: insuranceworld.gr

Οι προοπτικές που ανοίγονται για την ιδιωτική ασφάλιση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο ασφαλιστικό αναλύθηκαν στο Insurance Money Conference 2010.

Για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν οι εταιρίες για να αποτελέσουν αξιόπιστη συμπληρωματική λύση και προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί ο προϊοντικός σχεδιασμός στο θέμα της σύνταξης, συζήτησαν οι κ.κ. Γιώργος Ρωμανιάς, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος Παρατηρίου Απασχόλησης και Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, Νίκος Χαλκιόπουλος, Γενικός Διευθυντής Χαρτοφυλακίου της Ευρωπαϊκής Πίστης Α.Ε.Γ.Α και Κωνσταντίνος Θρασυβουλίδης, Αναλογιστής της εταιρίας Εθνική Ασφαλιστική, στο πλαίσιο του δεύτερου PANEL του συνεδρίου.  

Insurance Money Conference 2010, Γ. Ρωμανιάς
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς τόνισε ότι ο πολίτης θα εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρίες όσο και οι εταιρίες τον σέβονται. Η ιδιωτική ασφάλιση είπε αποτελεί εναλλακτική λύση, αλλά δεν υποκαθιστά την κοινωνική ασφάλιση.

Στην Ελλάδα το μέσο συνταξιοδοτικό εισόδημα προέρχεται κατά το 96.5 % από τη δημόσια σύνταξη και μόνο το 3.5% προέρχεται από την επαγγελματική ή την ιδιωτική αποταμίευση. Αντιθέτως στην ευρωπαϊκή αγορά και ιδίως την ολλανδική παρατηρείται συνεχής τάση μείωσης του ποσοστού της δημόσιας σύνταξης. Στη χώρα μας το ποσοστό συμμετοχής των άλλων μορφών συνταξιοδοτικής ασφάλισης είναι αμελητέο, όποτε το πεδίο εφαρμογής τους είναι πολύ μεγάλο. 


Τέλος δήλωσε ότι οι αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση δεν έχουν τελειώσει και το 2011 θα υπάρξει «επίθεση» προς τα επικουρικά ταμεία, των οποίων η λειτουργία θα εξαρτηθεί από μελέτες βιωσιμότητάς, από το 2015 δε, ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται σε σχέση με τις αποδοχές όλης της διάρκειας του εργασιακού βίου. 


Στην παρέμβασή του ο κ.
Insurance Money Conference 2010, Νίκος Χαλκιόπουλος δήλωσε ότι όσο οι νέοι εποπτικοί μηχανισμοί λειτουργούν, οι εταιρίες δεν θα κλείνουν, αλλά θα πρέπει να προωθούν πολύ πιο συντηρητικά προϊόντα.

Επισήμανε ότι ο Έλληνας πρέπει να αναζητήσει συμπληρωματικό εισόδημα για την περίοδο συνταξιοδότησής του και η ασφαλιστική αγορά του παρέχει την δυνατότητα αυτή μέσω αποταμιευτικών συνταξιοδοτικών συμβολαίων, με παράλληλη όμως περικοπή των μεγάλων εξόδων πρόσκτησης εργασιών. 


Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα που προωθούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι πολύ ανταγωνιστικά λόγω του θεσμικού πλαισίου, που έχει θέσει το κράτος (απόδοση και πίνακας θνησιμότητας). 


Τέλος στους παράγοντες διασφάλισης των καταναλωτών με μακροχρόνια προγράμματα συγκαταλέγονται η επιλογή εταιρίας βάσει κριτηρίων, αλλά και η επερχόμενη οδηγία Solvency II, που «φέρνει» φερέγγυες εταιρίες με ιδιαίτερα συντηρητικά προϊόντα.

Τέλος, ο κ. Κωνσταντίνος Θρασυβουλίδης, δήλωσε ότι ο κλάδος χρειάζεται νέα επικοινωνιακή πολιτική των εταιριών, νέους πιο σαφείς όρους ασφαλιστηρίων συμβολαίων και περισσότερη διαφάνεια στον κλάδο.

Insurance Money Conference 2010, Κωνσταντίνος Θρασυβουλίδης
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ιδιωτικής σε σχέση με την κοινωνική ασφάλιση είναι ότι δεν αλλάζουν οι όροι στην πορεία. Ο ασφαλισμένος δεν έρχεται προ εκπλήξεως λόγω των πολλών μεταρρυθμίσεων στην κοινωνική ασφάλιση, αφού οι όροι είναι καταγεγραμμένοι σε μια σύμβαση και οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν έχουν τη δυνατότητα μονομερούς μεταβολής τους. Σε κάθε περίπτωση η ασφάλιση σήμερα εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος και αυτό αποτελεί ευκαιρία για τη σύναψη συμβολαίων πριν αλλάξουν τα δεδομένα. 

Όσον αφορά τα ευέλικτα προγράμματα είναι καταλληλότερα σε περίπτωση που η ιδιωτική αποταμίευση δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, εκτός από τα ευέλικτα προγράμματα υπάρχουν και τα παραδοσιακά,  τα οποία μπορούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος του κενού που δημιουργείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου