Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η απόφαση του διοικητή της ΤτΕ για την εισφορά υπέρ του Εγγυητικού

 Πηγή: insuranceworld.gr

Με το ανώτατο όριο της προβλεπόμενης εισφοράς 1,5% επιβαρύνονται όλα τα ασφάλιστρα των συμβολαίων ζωής, θανάτου, αλλά και όλων των συμπληρωματικών καλύψεων, όπως προβλέπει η πράξη του διοικητή της ΤτΕ, κ. Γ. Προβόπουλου, που καθορίζει το ύψος των εισφορών για το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής. 

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση η εισφορά για τις ασφαλίσεις προσόδων, δηλαδή τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ορίζεται στο 1%, ενώ στο 0,8% ορίζεται η εισφορά για τα επενδυτικά προγράμματα και στο 0,3% η εισφορά για τα ομαδικά.

 
Εκτός της υποχρέωσης της εισφοράς τίθενται τα νοσοκομειακά προγράμματα, ενώ ανώτατο όριο για τον υπολογισμό της εισφοράς ορίζονται τα 20.00 ευρώ στην περίπτωση των εφάπαξ ασφαλίστρων και τα 2.000 ευρώ στην περίπτωση των ασφαλίστρων με περιοδικές καταβολές.   

H απόφαση 2626/24.11.2010 αναφέρει τα ακόλουθα:
 
«1. Καθορίζει την επιβαλλόμενη τακτική εισφορά των Μελών του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, κατ’ έγκριση της υπ’ αρ. 1/2/9-11-2010 απόφασης της Διαχειριστικής Επιτροπής του (εξειδίκευση ποσοστών ανά κλάδο ασφάλισης), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 3867/2010 (ΦΕΚ Α’ 128), ως ακολούθως:

α) Εφαρμόζεται εισφορά 1,5% επί του ασφαλίστρου για τους Κλάδους ασφάλισης ζωής Ι.1, Ι.3, ΙΙ, IV, V, VI, VIII και ΙΧ όπως αυτοί ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.Δ. 400/70, όπως ισχύει. Ειδικά για τους Κλάδους Ι.3 και IV, δεν εφαρμόζεται εισφορά στο ποσό του ασφαλίστρου που αντιστοιχεί σε νοσοκομειακές καλύψεις.

β) Εφαρμόζεται εισφορά 1% επί του ασφαλίστρου για τον Κλάδο ασφάλισης ζωής 1.2 όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.Δ. 400/70, όπως ισχύει.

γ) Εφαρμόζεται εισφορά 0,8% επί του ασφαλίστρου για τον Κλάδο ασφάλισης ζωής ΙII, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.Δ. 400/70, όπως ισχύει.

δ) Εφαρμόζεται εισφορά 0,3% επί του ασφαλίστρου για τον κλάδος ασφάλισης ζωής VII, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.Δ. 400/70, όπως ισχύει.

ε) Ως ανώτατα όρια για τον υπολογισμό της εισφοράς των περιπτώσεων (α) έως (γ) ανωτέρω, τίθενται για μεν τα εφάπαξ καταβαλλόμενα ασφάλιστρα, το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ, για δε τα περιοδικών καταβαλλόμενα, το ποσό των δυο χιλιάδων (2.000) ευρώ ετησίως.

2. Τα Μέλη καταβάλλουν την εισφορά που ορίζεται στην παρ.1 της παρούσας σε λογαριασμό που τηρεί το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο αριθμός του οποίου θα γνωστοποιηθεί εγγράφως από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής στα Μέλη του. Μετά την καταβολή της εισφοράς, κάθε Μέλος αποστέλλει αμελλητί το σχετικό παραστατικό της Τράπεζας της Ελλάδος στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

3. Έως τις 28-2 κάθε έτους, αρχής γενομένης από τις 28-2-2012, κάθε Μέλος αποστέλλει στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής το ύψος των ασφαλίστρων ανά κλάδο ζωής του προηγούμενου έτους, το ποσοστό των εισφορών που αντιστοιχούν καθώς και το ποσό που αποδόθηκε στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, υπογεγραμμένο από το νόμιμο εκπρόσωπο και τον Ορκωτό Λογιστή κάθε Μέλους. Εφόσον από τον έλεγχο που πραγματοποιεί το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, προκύπτουν διαφορές, αυτές διευθετούνται, αθροιστικά ή συμψηφιστικά, κατά την από το Μέλος καταβολή της πρώτης εισφοράς εκάστου έτους.

4. Ως πρώτο δίμηνο επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές της παρ.1 της παρούσας νοείται η περίοδος από 1-1-2011 έως 28-2-2011.

Η παρούσα απόφαση ισχύει από 1-1-2011

Η πράξη αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως
Ο Διοικητής Γεώργιος Προβόπουλος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου