Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πρεμιέρα εποπτείας από την ΤτΕ

Πηγή: insuranceworld.gr

Τη σκυτάλη της εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς αναλαμβάνει από σήμερα η ΤτΕ

Στον πέμπτο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται από σήμερα η διεύθυνση εποπτείας του ασφαλιστικού κλάδου, μετά την επίσημη κατάργηση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη μεταφορά της εποπτείας στην ΤτΕ. 

Επικεφαλής της αρμόδιας διεύθυνσης έχει οριστεί ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ.
Παπαδάκης, ενώ τη νέα διεύθυνση έχουν στελεχώσει 33 υπάλληλοι της ΕπΕΙΑ, που αποσπάστηκαν στην νέα εποπτική αρχή. 
 
Η ΤτΕ καλείται να συνεχίσει το έργο της εξυγίανσης της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά και να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εύρεσης αναδόχου για το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value.

Το έργο της εξυγίανσης περνά μέσα από τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν άμεσα για την εταιρεία VDV Leben, η διοίκηση της οποίας δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για το έλλειμμα των 45 εκατ. ευρώ περίπου που διαπιστώθηκε στα αποθέματα της εταιρείας. 


Τα πρώτα δείγματα γραφής της πολιτικής που θα ακολουθήσει η ΤτΕ θα καταγραφούν από το κατά πόσο θα επιλέξει ως λύση το διορισμό Επιτρόπου, αξιοποιώντας τη σχετική δυνατότητα που δίνει ο νόμος ή αντίθετα θα προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας της εταιρείας. 


Η εξυγίανση περνά μέσα και τη στενή παρακολούθηση των δέκα περίπου εταιρειών που έχουν ενταχθεί στο άρθρο 6 για την κάλυψη των τεχνικών αποθεμάτων και το κατά πόσο οι συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά και το σύνολο του κλάδου θα προσαρμοστεί με επιτυχία στο νέο κανονιστικό πλαίσιο της Solvency II. 


Στις άμεσες προτεραιότητες είναι επίσης η δημοσίευση των στοιχείων που ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής θα παραδώσει στην ΤτΕ για τις υποχρεώσεις και τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value. 


Εκτός από τα στοιχεία των δύο εταιρειών, η έκθεση του Επόπτη θα συμπληρώνεται με το εισηγητικό σχέδιο αναμόρφωσης παροχών των ασφαλισμένων βάσει του οποίου οι απαιτήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στο επίπεδο του καταβληθέντος κεφαλαίου, χωρίς δηλαδή την αναγνώριση των αποδόσεων που προβλέπουν τα συγκεκριμένα ασφαλιστήρια συμβόλαια.  Στη συνέχεια η ΤτΕ θα πρέπει να απευθύνει δημόσια πρόσκληση για τη συμμετοχή στη διαδικασία αναδοχής του χαρτοφυλακίου των δύο εταιρειών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου