Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Στην Axa η διαχείριση του εφάπαξ των υπαλλήλων της Alpha Bank

Πηγή: insuranceworld.gr

Στην Axa Ασφαλιστική, περνά η διαχείριση του εφάπαξ των υπαλλήλων της Alpha Bank, μετά από συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, την οποία καλούνται να επικυρώσουν οι υπάλληλοι της τράπεζας.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη προσπάθεια μετεξέλιξης ενός Ταμείου σε φορέα του τρίτου πυλώνα ασφάλισης μέσω της δημιουργίας ενός νέου ομαδικού προγράμματος. 
 
Η μετεξέλιξη προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των 1.000 περίπου ασφαλισμένων του κλάδου πρόνοιας του ΤΑΥΤΕΚΩ (πρώην ΤΑΠΙΛΑΤ) και του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Προσωπικού της Τραπέζης Πίστεως (ΤΑΠ) της Alpha Bank, ενώ στο νέο πρόγραμμα θα ενταχθούν και οι 2.300 υπάλληλοι της τράπεζας που δεν δικαιούνται την παροχή του εφάπαξ.

Η πρώτη κατηγορία των 1.000 περίπου υπαλλήλων, είναι αυτοί που έχουν προσληφθεί από την 1η Ιανουαρίου 1993 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2004 και οι οποίοι καταβάλλοντας μονομερώς εισφορές 4%, δικαιούνται με βάση τον νόμο 2084/92 την παροχή τού εφάπαξ ίση με το 70% των ετήσιων αποδοχών των πέντε τελευταίων ετών πριν από την αποχώρησή τους από την ενεργό υπηρεσία. 


Αντίθετα, οι 2.300 εργαζόμενοι που προσελήφθησαν μετά το 2005, δεν καταβάλλουν με βάση τον νόμο 3371/2005 εισφορές και δεν δικαιούνται την εφάπαξ παροχή. Το νέο πρόγραμμα επιχειρεί να διευρύνει την παροχή του εφάπαξ και για τους υπαλλήλους που προσελήφθησαν μετά το 2005 και η ένταξή τους στο πρόγραμμα προϋποθέτει την καταβολή εισφοράς 2% ή 3%, αλλά και τη συμμετοχή της τράπεζας με ισόποση παροχή, για την οποία η διοίκηση της Alpha Bank έχει συναινέσει.


Ωφελημένοι από τη συμφωνία θα είναι όχι μόνο όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 2005, αλλά και αυτοί της περιόδου 1993-2004, οι εισφορές των οποίων θα προσαρμοστούν στο επίπεδο του 2% ή 3%, με ισόποση συμμετοχή της τράπεζας. 

Η σχετική συμφωνία εξασφαλίζει τις εισφορές των μέχρι σήμερα μελών του ΤΑΥΤΕΚΩ, ενώ το συσσωρευμένο κεφάλαιο θα διαχειρίζεται Επενδυτική Επιτροπή, η οποία δεσμεύεται να επενδύει τα χρήματα σε μετοχές ή αμοιβαία κεφάλαια της Alpha Bank. Το νέο πρόγραμμα δεν επηρεάζει τον τομέα υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και το ομαδικό ασφαλιστήριο ζωής, ανικανότητας και νοσοκομειακής περίθαλψης, που παραμένει ως έχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου