Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Σε κλοιό προβλημάτων και εξελίξεων η ασφαλιστική αγορά

Σε κατάσταση συναγερμού τουλάχιστον δέκα ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στην ρύθμιση του άρθρου 6 για την ευνοϊκή αποτίμηση των ακινήτων και των μετοχών για τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας.
 
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν στην αγορά οι φήμες ότι μια εξ αυτών είναι κοντά στο «λουκέτο».Στο σύνολό τους πρόκειται για εταιρίες του κλάδου γενικών ασφαλίσεων με δραστηριότητα στις ασφαλίσεις αυτοκινήτου.

Στο μεταξύ σε ένα μήνα από σήμερα η εποπτεία των ασφαλιστικών εταιριών περνά στην δικαιοδοσία της Τράπεζας της Ελλάδος που θα φέρει και το βάρος των αποφάσεων για τις μελλοντικές εξελίξεις στον κλάδο σε κρίσιμα θέματα εποπτείας.

Την ίδια στιγμή σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται το επικουρικό κεφάλαιο ασφάλισης αυτοκινήτου που φορτώθηκε τις εκκρεμείς αποζημιώσεις των απανωτών λουκέτων της περασμένης χρονιάς στον όμιλο Ασπίς και σε άλλες εταιρίες ασφάλισης αυτοκινήτου.

Ηδη το έλλειμμα του ταμείου φθάνει τα 600 εκ ευρώ και στην απόπειρα δανεισμού του δεν βρήκε πρόθυμες τράπεζες να το δανειοδοτήσουν. Ετσι βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να σταματήσει να αποζημιώνει ενώ πληθαίνουν οι γνώμες ότι πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως Κεφάλαιο επικούρησης των εταιριών που κλείνουν αλλά μόνο για κάλυψη των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και ατυχημάτων.

Παράλληλα η απόπειρα να συσταθεί αντίστοιχο κεφάλαιο στο κλάδο ζωής με βάση το νέο νόμο για την εποπτεία θα συναντήσει δυσκολίες αφού θα πρέπει να καλύψει και τις αποζημιώσεις των εταιριών της Ασπίς με βάση την αναδρομικότητα που προβλέπει ο νόμος.

Αλλά και στο μέτωπο της Ασπίς τα νέα είναι μάλλον δυσάρεστα για τους ασφαλισμένους που διεκδικούν τα χρήματά τους και τις αποζημιώσεις των συμβολαίων τους.Οι εκτιμήσεις είναι ότι  δύσκολα θα βρεθεί ανάδοχος εταιρία για τα συμβόλαια αυτά και εξ αντικειμένου ο νόμος θα μείνει κενό γράμμα. Έτσι οι ασφαλισμένοι θα μείνουν στις αποζημιώσεις που θα προκύψουν από την εκκαθάριση της εταιρίας.

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου