Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Οι «εκλεκτοί» του άρθρου 6

Πρόκειται για εταιρείες κυρίως του κλάδου αυτοκινήτου που βρίσκονται στο επίκεντρο του ελέγχου της εποπτικής αρχής

Οι συνήθεις ύποπτοι φιγουράρουν στον κατάλογο των εταιρειών που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 6 και ο οποίος περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες δέκα ασφαλιστικές εταιρείες. 

Πρόκειται για εταιρείες κυρίως του κλάδου αυτοκινήτου που βρίσκονται στο επίκεντρο του ελέγχου από την εποπτική αρχή, καθώς η πλειοψηφία τους έχει αξιοποιήσει την ίδια διάταξη και κατά την περσινή χρήση. 

Σημειώνεται ότι το σχετικό άρθρο επιτρέπει την ευνοϊκή αποτίμηση των ακινήτων και των μετοχών για τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας με τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων αναπροσαρμοσμένης έως και 30%, καθώς και την αποτίμηση των μετοχών και των αμοιβαίων κεφαλαίων, με βάση το μέσο όρο των ημερήσιων τιμών ή την τρέχουσα τιμή.
 
Ο έλεγχος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για τα αποθέματα και τη φερεγγυότητα του κλάδου παρά τη μεταβατική φάση που διανύει η εποπτεία, συνεχίζεται και όπως διαμηνύεται η προσπάθεια εξυγίανσης της αγοράς δεν έχει ατονήσει.

Με βάση τους κανόνες για το περιθώριο φερεγγυότητας οι ασφαλιστικές εταιρείες κάλυψαν στις 31 Μαϊου του 2009 το 30% του ελλείμματος που είχε προσδιοριστεί κατά τον περσινό έλεγχο. Φέτος θα πρέπει να καλύψουν το 70% των αναγκαίων αποθεμάτων, ενώ το 2011 θα πρέπει να καλυφθεί το 100%, προκειμένου ο ασφαλιστικός κλάδος να προετοιμαστεί για την προσαρμογή στους κανόνες της
Solvency από το 2012.

Η μεταφορά της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά έως την 1η Δεκεμβρίου, αλλά ήδη η νέα εποπτική αρχή συμμετέχει με εκπρόσωπό της στο διοικητικό συμβούλιο της
ΕπΕΙΑ. Ο προβληματισμός που διατυπώνεται αφορά στη σκοπιμότητα των ανακλήσεων σε μια περίοδο που η οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι πιεστικά, οι αποφάσεις παραπέμπονται για το Δεκέμβριο.

Οι επιλογές που θα ληφθούν από την πλευρά της εποπτικής αρχής θα πρέπει να συνεκτιμήσουν και τις εξελίξεις στο Επικουρικό Κεφάλαιο και το κατά πόσο μπορεί να αντέξει νέα λουκέτα. Το έλλειμμα του
Επικουρικού Κεφαλαίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και η ανάληψη πρόσθετων υποχρεώσεων, αποτελεί στην παρούσα φάση εφιαλτικό σενάριο για την ασφαλιστική αγορά, που χρηματοδοτεί κατά ένα μέρος τον φορέα.

Ήδη η διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου επεξεργάζεται σχέδιο για προσφυγή σε δανεισμό τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες για την καταβολή αποζημιώσεων. Στο πλαίσιο των εναλλακτικών δυνατοτήτων που εξετάζονται είναι ο δανεισμός με ενέχυρο τις μελλοντικές απαιτήσεις του φορέα από τις εισφορές των μελών, στο βαθμό που το ποσό του δανείου δεν είναι δεδομένο ότι θα εξασφαλιστεί. 


Ως αντίδοτο στην πολιτική των ανακλήσεων προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιβάρυνση των εγγυητικών μηχανισμών, προβάλλει η δυνατότητα διορισμού Επόπτη, αντίστοιχου με αυτού που προβλέπεται για τις τράπεζες. Η δυνατότητα τοποθέτησης Επόπτη στην περίπτωση που μια ασφαλιστική εταιρεία δεν καλύπτει το περιθώριο φερεγγυότητας και τα απαιτούμενα αποθέματα ακόμη και μετά τη χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του άρθρου 6, προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο για την εποπτεία του ασφαλιστικού κλάδου. 


Η προοπτική αυτή συζητείται ήδη για τη
VDV Leben, στην περίπτωση που ο μέτοχος δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση για κάλυψη του ελλείμματος που έχει διαπιστωθεί στα αποθέματα της εταιρείας και το οποίο ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ.

Η δυνατότητα τοποθέτησης Επιτρόπου στην περίπτωση της VDV Leben, εξυπηρετεί στην παρούσα φάση και την ανάγκη να κερδηθεί ο αναγκαίος χρόνος, για τη σύσταση του Εγγυητικού Κεφαλαίου, αλλά και για την οριστικοποίηση μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων, όπως η εισφορά του ασφαλιστικού κλάδου. Η εισφορά μπορεί να φτάσει έως και το 1,5% επί της παραγωγής του κλάδου ζωής, ποσοστό που οι εταιρείες θεωρούν εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Insuranceworld

3 σχόλια:

  1. ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΠΙΟ "ΠΙΣΩ" . ΔΗΛΑΔΗ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ 9 ΚΑΙ ΣΑΣ ΛΟΙΠΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ? ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΕΣΤΩ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ 9? ΚΑΙ ΑΣ ΜΑΣ ΜΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΟΝΟ Η ΑΠΟΡΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μόνο σε αυτή τη χώρα μπορεί κάποιος να αναφέρει σε "Ανώνυμη" δημόσια τοποθέτηση 10 προβληματικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Αυτοκινήτου και να μην τις κατονομάζει.

    Κατά τα άλλα η ΕΑΕΕ προτείνει να μην αποζημιώνει το Επικουρικό Κεφάλαιο τις Ζημιές που θα προκαλέσουν όσα οχήματα θα είναι ασφαλισμένα σε Εταιρείες που θα κλείνουν.

    Έκτακτα. "Γνωρίζουμε(?) αλλά δεν σας λέμε. Πληρώστε για να μάθετε"

    Το θέατρο του παραλόγου σε όλο του το Μεγαλείο.

    Η γνωρίζετε Κύριοι, συντάκτες του άρθρου, τα ονόματα των Εταιρειών με πάσα βεβαιότητα ΑΡΑ οφείλετε να τα αναφέρετε, ή τα γνωρίζετε "στο περίπου" και αποφεύγετε να τα δημοσιοποιήσετε αναλογιζόμενοι τυχόν νομικές συνέπειες.

    Αναρωτιέται κανείς για το πραγματικό σκοπό του άρθρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή