Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Τράπεζες: Ανοίγει ο δρόμος των αγορών

Οι αναλυτές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν περισσότερο θετικά τον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο, κάτι στο οποίο συνεισέφερε τους τελευταίους μήνες τόσο η Εθνική με την επιτυχή ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της όσο και η Εurobank με τη συμφωνία χρηματοδότησης ομολόγων. 

Όσον αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, το πρώτο σκέλος της ενίσχυσης κεφαλαίων προβλέπει άντληση 800 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων, καλυμμένη από τέσσερις ξένους χρηματοοικονομικούς αναδόχους και το δεύτερο, έκδοση ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές, ύψους 250 εκατ. ευρώ. 

Στις 23 Νοεμβρίου συγκαλείται η Έκτακτη Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ζητηθούν οι σχετικές εγκρίσεις από τους μετόχους. Οι τέσσερις ξένοι οίκοι Barclays Capital, Credit Suisse, Goldman Sachs International και Morgan Stanley εκδηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά και στην Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας άμεσοι στόχοι για την ενίσχυση κεφαλαίων με ίδια μέσα είναι:

<b>Τράπεζες:</b> Ανοίγει ο δρόμος των αγορών

Η ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας ενόψει του αυστηρότερου εποπτικού πλαισίου, αλλά και την ανταπόκρισή της στις αυξημένες προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας.

Η ενδυνάμωση της θέσης της τράπεζας, ακόμα και σε επιβεβαίωση ενός παρατεταμένου δυσμενές μακροοικονομικού σεναρίου για τη χώρα και

Η στήριξη και τόνωση των θυγατρικών της στη Νέα Ευρώπη, προκειμένου να διατηρήσει το στρατηγικό της πλεονέκτημα στην περιοχή και να αποκομίσει τα οφέλη που θα προκύψουν μόλις ξεκινήσει η περίοδος ανάκαμψης.

Η πραγματοποίηση της ΑΜΚ ύψους 800 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη Equity Tier I στο 9,5% και το δείκτη Tier I στο 10,8% (+200 μ.β.) pro forma με στοιχεία της 30ής Ιουνίου 2010, σημειώνεται από τη διοίκηση της τράπεζας. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα διαμορφωνόταν στο 11,6%.

Οι εγχώριοι οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι το ουσιαστικότερο που θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Κεφαλαίου της Πειραιώς (η οποία υπολογίζεται τον Ιανουάριο 2011), είναι η δυνατότητα μίας δεύτερης τράπεζας (μετά την ΕΤΕ που ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της ενίσχυσης κεφαλαίου της), να στηρίξει και να χρηματοδοτήσει την πραγματική ελληνική οικονομία. 

Οι ίδιοι κρίνουν, ότι η επανεκκίνηση της δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας, εξαρτάται άμεσα από τη διοχέτευση ρευστότητας από τις τράπεζες στην αγορά, απαραίτητη προϋπόθεση της οποίας είναι η ενίσχυση κεφαλαίων των ομίλων του κλάδου. Γι' αυτό εκτιμάται από τους αναλυτές, ότι η απόφαση της διοίκησης της Πειραιώς θα την οδηγήσει στη διεθνή διατραπεζική αγορά και στην απεξάρτησή της από την άντληση κεφαλαίων που παρέχει η ΕΚΤ, αυξάνοντας τη δυνατότητα χορηγήσεων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και σε ιδιώτες.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής μας βάσης μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από κάθε πιθανή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών», τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας, κ. Μιχάλης Σάλλας.

Εγκριση 
Η διοίκηση της τράπεζας θα ζητήσει την έγκριση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και την παράλληλη μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών μετοχών της τράπεζας χωρίς την αύξηση του συνολικού αριθμού αυτών.

Το Δ.Σ. της τράπεζας προτίθεται επίσης να ζητήσει την έγκριση των μετόχων για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου μέχρι 250 εκατ. ευρώ, με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης, με στόχο τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής της ευελιξίας, αποκτώντας τη δυνατότητα να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά της, όποτε αυτό κριθεί από τη διοίκηση σκόπιμο.
  • 800 εκατ. ευρώ θα αντλήσει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων και 250 εκατ. ευρώ από έκδοση ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές
Ισχυροποίηση«Είναι ένα σημαντικό βήμα για την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο οδηγεί σε περαιτέρω ισχυροποίηση της κεφαλαιακής μας βάσης μέσα σε ένα απαιτητικό περιβάλλον και μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από κάθε πιθανή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών», τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας, κ. Μιχάλης Σάλλας.

ΕπάρκειαΗ πραγματοποίηση της ΑΜΚ ύψους 800 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια, με το δείκτη Equity Tier I στο 9,5% και το δείκτη Tier I στο 10,8% (+200 μ.β.) pro forma με στοιχεία της 30 Ιουνίου του 2010.

Τέσσερις ανάδοχοιBarclays Capital, Credit Suisse, Goldman Sachs International και Morgan Stanley είναι οι 4 ξένοι χρηματοοικονομικοί οίκοι που εκδηλώνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική αγορά και στην Τράπεζα Πειραιώς. 

Ενισχύθηκαν οι καταθέσεις, μειώθηκαν τα δάνεια της ΠειραιώςΟι κύριες τάσεις στην απόδοση της τράπεζας δεν έχουν μεταβληθεί σημαντικά σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2010, τονίζεται από τη διοίκηση της Πειραιώς σε επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

Οι καταθέσεις πελατών παρουσίασαν θετική μεταβολή (στο επίπεδο των 300 εκατ. ευρώ) κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερη μακροοικονομική σταθερότητα. Τα δάνεια σημείωσαν μικρή μείωση σε σχέση με την 30η Ιουνίου 2010, βελτιώνοντας τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις κατά περίπου 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με την 30ή Ιουνίου 2010. 

Τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν ελαφρώς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, καθώς η ανατιμολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου υπερκάλυψε την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης. Η εξέλιξη του κόστους λειτουργίας κινήθηκε στην κατεύθυνση του πρώτου εξαμήνου 2010, καθώς η συγκράτησή του συνεχίζει να αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της τράπεζας. 

Κόστος κινδύνου 

Ο σχηματισμός νέων δανείων σε καθυστέρηση αυξήθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, εν μέρει και λόγω εποχικότητας, συνεπώς το κόστος κινδύνου ήταν οριακά υψηλότερο από αυτό του πρώτου εξαμήνου και κυμάνθηκε περίπου στις 140-150 μ.β. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διατηρήθηκε περίπου στο 50%. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με την 30ή Ιουνίου 2010.

Πηγή: Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου