Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Βαθιά ανάσα για την ελληνική οικονομία

Πηγή: emea.gr

Βαθιά ανάσα για την ελληνική οικονομία, καθώς η επιμήκυνση που εξασφάλισε η χώρα μας στην αποπληρωμή των 110 δισ. ευρώ μείωσε κατακόρυφα τα ποσά που θα κληθούμε να πληρώσουμε το 2014 και 2015. 

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, "θα εξετάσει άμεσα την ανάγκη να εναρμονιστεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας με αυτά της Ιρλανδίας».

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ δε συνδέεται ούτε με λήψη νέου δανείου, ούτε με επιμήκυνση του Μνημονίου.

«Με τη χθεσινή απόφαση για την Ιρλανδία ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι εφόσον εγκριθούν αποφάσεις του Eurogroup από τα εθνικά κοινοβούλια, ο χρόνος αποπληρωμής των 100 δισ. ευρώ, από 5 χρόνια αυξάνεται σε 11 χρόνια, ενώ το επιτόκιο, από 5,5% σήμερα θα αυξηθεί στο 5,8%.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν πιθανότατα το Δεκέμβριο, οπότε οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να ξεδιαλύνουν: 

- Αν το σταθερό επιτόκιο αυξάνεται από το 5,5% στο 5,8%.
- Αν η επιμήκυνση αφορά το σύνολο του δανείου, ή τμήμα του.

Για το θέμα αυτό ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ισχύσει από την επόμενη δόση των 15 δισ. που θα δοθεί το Μάρτιο του 2011, ενώ ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε: "αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το θέμα και πολύ σύντομα θα κάνουμε την πρότασή μας για να επεκτείνουμε την αποπληρωμή, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για την διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους".
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. "Είστε ένας λαός έξυπνος και ξέρετε ότι μπορείτε, παρά τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζετε, να τα καταφέρετε" ανέφερε.

Ως θετική για την οικονομία, αλλά και τις ελληνικές τράπεζες χαρακτήρισε την εξέλιξη ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος.

Βεβαίως το ζητούμενο είναι, όλες αυτές οι θετικές εκτιμήσεις, να "περάσουν" και στην πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου