Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μ. Μωϋσής: Σημαντικές οι προκλήσεις για την ασφαλιστική αγορά

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ μίλησε στο συνέδριο της Ύδρας, για το παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς διεθνώς και στην Ελλάδα

Αντιμέτωπη με μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις βρίσκεται η Ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, ενώ το έργο γίνεται ακόμα δυσκολότερο στην περίπτωση της Ελλάδας που πέραν των άλλων, έχει σε επίπεδο οικονομίας και κοινωνίας να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κρίση. 
Ο κλάδος επίσης, πρέπει να απορροφήσει τις συνέπειες και να ανακτήσει τη φήμη και το κύρος του μετά το σοκ που υπέστη από το κλείσιμο εταιριών που είχαν μάλιστα σημαντικό μερίδιο αγοράς.
Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Μίνος Μωυσής κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη των εργασιών του 12ου ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού συνεδρίου που διοργάνωσε η ΕΑΕΕ στην Ύδρα. Ο κ. Μωυσής αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς διεθνώς και στην Ελλάδα. Ειδικότερα:

Μίλησε για το θέμα της εποπτείας και τη μεταφορά της στην Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι η Ένωση καλωσορίζει αυτήν την εξέλιξη και είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει την ΤτΕ στο νέο της ρόλο. «Εργασθήκαμε σκληρά, ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά, χωρίς αρνητικές συνέπειες στην καλή δουλεία που έχει γίνει τα δύο τελευταία χρόνια. Εκτιμώ, ότι η εποπτεία θα συνεχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και θα γίνει ισχυρότερη η τάση εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και των επερχόμενων νέων κανονισμών», πρόσθεσε.

Για το Επικουρικό Κεφάλαιο στον κλάδο Ζωής, ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ είπε, ότι ενώ η αγορά είναι θετική απέναντι στην ανάγκη δημιουργίας του, υπάρχει το γνωστό θέμα της επέκτασης της κάλυψης και του ύψους των εισφορών. Επεσήμανε εδώ τις αρνητικές συνέπειες σε βασικές αρχές όπως η ίση μεταχείριση καταναλωτών και η ανταγωνιστικότητα στα προϊόντα ζωής και την απόφαση της Ένωσης να αξιοποιήσει όλα τα δυνατά διαθέσιμα νομικά μέσα.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τόνισε, υπάρχουν όμως και καλά νέα: Μετά από έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποίησε η ΕΑΕΕ και σε συνέχεια των τελευταίων σημαντικών αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προέκυψε ότι ένα ποσοστό 81%, αναγνωρίζει την ανάγκη της συστηματικής αποταμίευσης για τη σύνταξη. 

Το 49% δε από αυτούς, εμπιστεύεται τις ασφαλιστικές εταιρίες ως φορείς  συνατξιοδοτικών προγραμμάτων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 44% για τις τράπεζες. Επίσης, το 49% απάντησε, ότι τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα, θα είχαν θετική επίπτωση στην απόφασή να αποκτήσουν ένα ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για πολύ σημαντικά ευρήματα εξήγησε ο κ. Μωυσής εκφράζοντας την άποψη ότι εκεί θα επικεντρωθούν οι στρατηγικές και ενέργειες των εταιριών για το μέλλον, που ήδη αποτελεί μια πραγματικότητα.

«Παρά τις οικονομικές δυσκολίες σε ατομικό και γενικό επίπεδο, η ανάγκη πρόνοιας για το μέλλον, ποτέ δεν ήταν πιο ένθερμα αντιληπτή από τους καταναλωτές. Το κλειδί της ανάπτυξης για την ασφαλιστική αγορά, θα είναι η επιτυχία της, να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζοντας προϊόντα και λύσεις με σωστή τιμολόγηση και να είναι αρκετά ευέλικτα για να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες και δυνατότητες του πελάτη να πληρώνει. Ο σχεδιασμός για τη σύνταξη ανοίγει μια τεράστια δυνατότητα για την αγορά μας που δεν πρέπει να χάσουμε», επεσήμανε.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο κ. Μωυσής αναφέρθηκε και στις γενικότερες εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας κατ’ αρχήν την ανθεκτικότητα που έδειξε ο κλάδος στην κρίση με καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλους παρεμφερείς κλάδους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της CEA, έναντι μιας αρνητικής μεταβολής του ΑΕΠ κατά 4% το 2009, το ύψος των ασφάλιστρων σημείωσε άνοδο κατά 3% που προέκυψε από 5% άνοδο στη Ζωή και πτώση 2,6% στα μη ζωικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ, εξέφρασε την άποψη, ότι αυτό συνδέεται με τις βασικές αρχές που πρεσβεύει ο κλάδος. Ο μακροπρόθεσμος χαρακτήρας σε στρατηγικές αποφάσεις και προϊόντα, προστατεύει από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις σε σχέση με άλλους χρηματοοικονομιούς τομείς. Επίσης προκύπτει ότι οι καταναλωτές δεν αντιμετωπίζουν τις ασφάλειες ως ελαστική δαπάνη. Αντίθετά, σε περιόδους κρίσης αντιλαμβάνονται ότι η προστιθέμενη αξία τους είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η αγορά είναι αντιμέτωπη σήμερα με μεγάλες προκλήσεις:

-    Η τάση για αύξηση σε επίπεδο ρυθμίσεων και εποπτείας είναι ισχυρή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ υπάρχει ο κίνδυνος του «ένα μέγεθος για όλους». Η CEA, οι εθνικές Ενώσεις και οι ασφαλιστικές εταιρίες χρειάζεται να δραστηριοποιηθούν για να προστατέψουν την αγορά από μια τέτοια εξέλιξη. «Πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι ρυθμίσεις και εποπτεία θα είναι εκείνες που αρμόζουν στο δικό μας αντικείμενό», πρόσθεσε.

-    Η οδηγία Solvency II, παραμένει βασική προτεραιότητα για τον κλάδο στην Ευρώπη. Είναι πρωταρχικής σημασίας για τον κλάδο να αμυνθεί απέναντι σε υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις. Η υπερκεφαλαιοποίηση – τόνισε ο κ. Μωυσής -, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στον ανταγωνισμό, όσο και την ανταγωνιστικότητα στα πλαίσια του ασφαλιστικού κλάδου στην Ε.Ε.  Θα έχει επίσης αρνητική επίπτωση στους καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα. Η άσκηση QIS προσφέρει την ευκαιρία εξοικείωσης με το νέο πλαίσιο, κατανόησης των αδυναμιών και στρατηγικών κατευθύνσεων και παρέχει στους φορείς που αντιπροσωπεύουν τον κλάδο, τα κατάλληλα επιχειρήματα διόρθωσης λαθών στο πλαίσιο αυτό. Η συμμετοχή στο QIS5 πρέπει να είναι η άμεση επιλογή για όλους.

-    Τον Ιούλιο του 2010, η Επιτροπή δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο για τα συστήματα εγγύησης ασφάλισης (IGS). Αυτή η δράση της ΕΕ κρίνεται καθοριστικής σημασίας για να περιορίζεται στο ελάχιστο των απαιτήσεων σχεδιασμού των σχετικών συστημάτων, αποκλείοντας για παράδειγμα ρυθμίσεις χρηματοδότησης από το πεδίο εφαρμογής της.

-    Τέλος, ένα νέο πεδίο πρόκλησης έχει ξεκινήσει με το στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ρυθμίσει με οριζόντια προσέγγιση τη διανομή όλων των πακέτων στα προϊόντα λιανικής στις επενδύσεις (PRIPS), ώστε να επιτευχθεί ισχυρότερη προστασία των καταναλωτών στον τομέα των επενδύσεων.

Όλες αυτές οι προκλήσεις και αλλαγές στον κλάδο σημαίνουν ότι τα επιχειρηματικά μοντέλα των ασφαλιστικών εταιριών χρειάζεται να προσαρμοστούν, επεσήμανε ο κ. Μωυσής. «Θα ήταν αφελές να ισχυριστούμε ότι οι αγορές μας λειτουργούν με τελειότητα και δε χρειάζονται αλλαγές. Υπάρχει όμως ένα κλειδί που μπορεί να μετατρέψει το σύνολο των παραπάνω αλλαγών από απειλές σε ευκαιρίες. Και αυτό είναι να είμαστε προνοητικοί, να ενεργούμε πριν τις εξελίξεις και να μετατρέψουμε τα επιχειρηματικά μας μοντέλα προκειμένου να καταστούν πιο διαφανή και πιο αποτελεσματικά. Πιστεύω, ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση από όλες τις άλλες», κατέληξε.
Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου