Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου σε τομείς ασφάλισης των αερομεταφορών

Δυνατότητες ανάπτυξης ασφαλιστικών εργασιών παρουσιάζονται στις αερομεταφορές επισημαίνεται σε μελέτη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) συμφωνα με την Υπηρεσία Μελετών και Στατιστικής της Ένωσης.
 
Σύμφωνα με την έρευνα στην Ελλάδα λειτουργούν 45 αερολιμένες και 27 αεροπορικές εταιρίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι οποίες διαθέτουν 175 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 80 είναι ελληνικών συμφερόντων. 


Όπως σημειώνεται, η εποπτική αρχή των αερομεταφορών είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία ταυτόχρονα λειτουργεί και τα αεροδρόμια της χώρας. Ξεχωριστές περιπτώσεις αποτελούν ο νέος αερολιμένας της Αθήνας (ΔΑΑ) και ο υπόμελέτη νέος αερολιμένας του Ηρακλείου (Καστέλλι). Και στις δύο περιπτώσεις, η κατασκευή και λειτουργία τους πραγματοποιείται από σχήματα στα οποία συμμετέχουν το Δημόσιο και Ιδιωτικές επιχειρήσεις (ΣΔΙΤ).

Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι οι κρατικοί αερολιμένες δεν ασφαλίζονται έναντι κινδύνων διότι θεωρείται ότι έχουν απεριόριστη πρόσβαση στα κρατικά ταμεία. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις λειτουργίας των αερολιμένων Αθηνών και Ηρακλείου είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους όπως κάθε άλλη επιχείρηση. Ο πιο συνήθης κίνδυνος που αντιμετωπίζουν είναι οι υπερβολικές απαιτήσεις για καταβολές αποζημιώσεων προς τις τοπικές κοινωνίες λόγω του προκαλούμενου θορύβου και της χειροτέρευσης της τοπικής ποιότητας του αέρα. Από τα στοιχεία σχετικά με το ύψος των ασφαλίστρων τα οποία καταβάλει ο ΔΑΑ προκύπτει ότι το 2005 τα ασφάλιστρα ήταν 4.617.671 ευρώ, το 2006 ήταν 4.461.351 ευρώ, το 2007 ήταν 4.011.663 ευρώ και το 2008 μειώθηκαν περαιτέρω και ήταν 3.638.083 ευρώ. 

Στην έρευνα επισημαίνεται ότι στην παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου αεροσκαφών με στοιχεία 2009 δραστηριοποιούνται οι: DEMCO INSURANCE LTD, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, GENERALI HELLAS, ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Α.Ε.Γ.Α. ΖΗΜΙΩΝ, INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α., INTERAMERIKAN E.E.A. ΖΗΜΙΩΝ, GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ Α.Ε.Α.Ε. ΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ Α.Ε.Γ.Α. Στην παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου αστικής ευθύνης αεροσκαφών με στοιχεία 2009 δραστηριοποιούνται οι GENERALI HELLAS A.A.E. ΕΘΝΙΚΗ Α.Ε.Ε.Γ.Α., ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ Α.Ε.Γ.Α. ΖΗΜΙΩΝ, INTERLIFE Α.Α.Ε.Γ.Α., INTERAMERIKAN E.E.A. ΖΗΜΙΩΝ και η DEMCO INSURANCE LTD. Αεροπορικές εταιρίες Οι μεταφορές επί πληρωμή παράγουν το μεγαλύτερο όγκο της αεροπορικής κίνησης. 

Στην Ελλάδα λειτουργούν 27 αεροπορικές εταιρίες (δημόσιες και ιδιωτικές), οι οποίες διαθέτουν 175 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 80 είναι ελληνικών συμφερόντων. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτός ο αριθμός αναφέρεται σε ιδιόκτητα και μισθωμένα σκάφη. Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες προθέσεις των εταιριών, ο στόλος τους θα αυξηθεί περαιτέρω στο προσεχές μέλλον (3-5 χρόνια). Το προσωπικό το οποίο χειρίζεται τα σκάφη αδειοδοτείται απότην ΥΠΑ, με πτυχίο κοινών ευρωπαϊκών προδιαγραφών. 

Οι επαγγελματικές άδειες σε ισχύ είναι 1.065 και εκτιμάται ότι σχεδόν όλοι οι κάτοχοίτους τις χρησιμοποιούν καθώς απαιτείται ετήσια ανανέωσή της. Απαραίτητο πιστοποιητικό για την άδεια πλοϊμότητας του σκάφους αποτελεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο ασφαλίζει το σκάφος για την τροχιοδρόμησή του στο έδαφος και για την εναέρια πορεία του. Επίσης, οι επιβάτες είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι και το αντίτιμο του ασφαλίστρου περιέχεται στο εισιτήριο. 

Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου