Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Συμφωνία με τράπεζες και επτά ταμεία για τόνωση ρευστότητας

Kεφάλαια ύψους 2 δισ. το 2010 - 11 μέσω εγγυήσεων και δανείων για νέες χρηματοδοτήσεις επιδιώκει η κυβέρνηση

Μέσα από τη σύναψη Συμφώνου Ρευστότητας με τις τράπεζες και την ενεργοποίηση επτά νέων ή υφιστάμενων ταμείων θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Η χρηματοδότηση από τα νέα ταμεία είτε με τη μορφή δανείων είτε με τη μορφή εγγυήσεων υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ για το 2010 - 11, με στόχο να αυξηθούν στα 6 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία, ενώ μέσα από το Σύμφωνο Ρευστότητας η κυβέρνηση προσδοκά να διοχετευθεί στην αγορά σημαντικό μέρος από τις εγγυήσεις των 25 δισ. ευρώ που θα λάβουν οι τράπεζες.

Τις ανακοινώσεις έκαναν χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετά τη συνάντηση που είχαν με το προεδρείο της Eνωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Οι τράπεζες αποκτούν βαρύνοντα ρόλο όχι μόνο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, αλλά και στο θέμα της στήριξης των επιχειρήσεων για να ανταποκριθούν στο θέμα της περαίωσης, στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «δεσμεύθηκαν να συνδράμουν». Στην ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει το ΤΕΜΠΜΕ, που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να μπουν στη ρύθμιση, που θα τρέξει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το ΤΕΜΠΜΕ να αποτελέσει βασικό πυλώνα της χρηματοδοτικής πολιτικής για την ανάπτυξη μέσα από τη μετεξέλιξή του σε ένα νέο αναβαθμισμένο φορέα υπό τον τίτλο Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).

Oπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης, το ΕΤΕΑΝ θα λειτουργήσει τόσο ως επενδυτικό ταμείο όσο και ως ταμείο εγγυήσεων, το οποίο δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους. Το ΕΤΕΑΝ θα συνεπενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο, θα παρέχει εγγυήσεις ή συνδυασμό αυτών των δύο, με επιλεγμένους μέσα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς, ενώ η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ θα θεσμοθετηθεί με νόμο, που θα έρθει στη Βουλή αμέσως μετά την ψήφιση του αναπτυξιακού νόμου.

Εκτός από το ΕΤΕΑΝ, σε εξέλιξη είναι η σύσταση του Ταμείου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο με κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ θα συνεπενδυθούν από τις τράπεζες και 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ) θα χορηγεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Αντίστοιχα προωθείται η σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με κεφάλαια 460 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, που θα χορηγεί δάνεια υπό ευνοϊκούς όρους σε επενδύσεις του νέου αναπτυξιακού.

Η πρωτοβουλία Jeremie με 250 εκατ. ευρώ στοχεύει στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, ενώ η πρωτοβουλία Jessica με κεφάλαια 258 εκατ. ευρώ αφορά στην ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη μέσω έργων που γίνονται με παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ. Σε εξέλιξη είναι, επίσης, οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο νέων Ταμείων Εγγυοδοσίας και Δανειοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ / Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για μεταποιητικές γεωργικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις στον τομέα της αλιείας.

«Oι τράπεζες θα κάνουν αυτό που πρέπει»
Οι τράπεζες θα διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά με δάνεια προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Βασίλης Ράπανος, ενώ σχολιάζοντας την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της πιστωτικής επέκτασης, την απέδωσε στη μειωμένη ζήτηση που υπάρχει λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας. 

Οι τράπεζες θα απορροφήσουν όλο το πακέτο των 25 δισ. ευρώ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκροή καταθέσεων που έχει φτάσει τα 25 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και αντιπρόεδρος της ΕΕΤ κ. Νίκος Νανόπουλος αναφέρθηκε στις «μορφές συνεργασίας με την πολιτεία για να διοχετευθεί η ρευστότητα στην οικονομία και να στηριχθεί η ανάκαμψή της μέσα από προγράμματα όπως είναι τα συστήματα πληρωμών, το ΤΕΜΠΜΕ και το ΕΣΠΑ». Στη συνάντηση συμμετείχαν οι κ. Δ. Ματζούνης και Σπ. Φιλάρετος της Alpha Bank, Σταύρος Λεκάκος από την Τράπεζα Πειραιώς και ο γ. γ. της ΕΕΤ κ. Χρ. Γκόρτσος.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου