Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Χωρίς ασφάλιση 1,1 εκατ. εργαζόμενοι

Eνας στους τρεις οικονομικούς μετανάστες εργάζεται χωρίς ασφάλιση, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), Μ. Χάλαρη, που συμμετείχε σε διεθνές σεμινάριο με θέμα την αδήλωτη εργασία και τη μετανάστευση. 

Το ποσοστό των ανασφάλιστων μεταναστών αγγίζει το 33% του συνόλου, ενώ πάνω από 1.100.000 εργαζόμενοι (Ελληνες και αλλοδαποί) απασχολούνται χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης. Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ ανέφερε ότι συνολικά το ποσοστό του οικονομικά ενεργού πληθυσμού που απασχολείται στην παραοικονομία ανέρχεται στο 26% με συνέπεια την απώλεια τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Στον τομέα της εστίασης, το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας ανέρχεται στο 30%, στις διανομές κατ’ οίκον στο 60%, στις υπηρεσίες οικιακής καθαριότητας πάνω από 43%, στις κατασκευές στο 38%, στις βιοτεχνίες της μεταποίησης 26% και στη βιομηχανία 14%.

Χθες, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λ. Κατσέλη συναντήθηκε με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmstrom, και ζήτησε να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το Ελληνικό Πρόγραμμα Δράσης για τη Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η κ. Κατσέλη έθεσε ως προϋπόθεση η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών να γίνεται μέσω των δυνατοτήτων που προσφέρει ο FRONTEX και με διμερείς συνεργασίες μεταξύ των γειτονικών χωρών. Επέμεινε δε πώς χρειάζεται δημιουργία διαδικασιών και δομών πρώτης υποδοχής, αναμόρφωση της υπάρχουσας μεταναστευτικής νομοθεσίας, η οποία είναι γραφειοκρατική, καθώς και του εθνικού συστήματος ασύλου με τη σύσταση νέας ανεξάρτητης από την ΕΛ.ΑΣ. Η υπουργός έθεσε ζήτημα έμπρακτης συνδρομής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής στην Τουρκία, και ανέφερε ότι θα δρομολογηθούν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου