Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Απορρίφθηκε αίτηση εξαγοράς της ΑΧΑ Asia Pacific Holdings από τους Αυστραλούς

Απέρριψε την αίτηση για εξαγορά της AXA Asia Pacific Holdings (AXA APH) από την Εθνική Τράπεζα της Αυστραλίας (National Australia Bank Limited) η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει μετά την εξαγορά η Τράπεζα να προχωρήσει σε σταδιακή αποεπένδυση του βόρειου τμήματος της ΑΧΑ ΑPH ωστόσο η Επιτροπή θεώρησε ότι η συναλλαγή δεν διεσφάλιζε πλήρως τους κανόνες περί θεμιτού ανταγωνισμού στις αγορές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Η AXA δήλωσε ότι θα μελετήσει τους λόγους που ώθησαν την Επιτροπή στη συγκεκριμένη απόφαση και ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τις δραστηριότητές της σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, εξετάζοντας ταυτόχρονα περαιτέρω ευκαιρίες εφαρμογής των αναπτυξιακών της στρατηγικών στην Ασία.

Κανείς δεν γνωρίζει προς το παρόν την αντίδραση της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας, η οποία σύμφωνα με τους αναλυτές, ίσως και να καταφύγει στα δικαστήρια και να ασκήσει έφεση στην απόφαση της Επιτροπής. Σε αυτή την περίπτωση βεβαίως, η Τράπεζα κινδυνεύει να παρασυρθεί σε έναν ατέρμονο δικαστικό αγώνα με αβέβαιη έκβαση και τεράστιο κόστος.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά μετά τον περασμένο Απρίλιο που η Επιτροπή μπλοκάρει τη συναλλαγή, ύψους 13,3 δις δολαρίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη παντοδύναμης National Australian Bank είναι ανεπιθύμητη στην Αυστραλία γιατί απειλεί την αγορά με συγκεντρωτισμό και ό,τι αυτός συνεπάγεται. Ξεκάθαρη ήταν και η σχετική δήλωση της Επιτροπής σύμφωνα με την οποία μία τέτοια κίνηση «θα μείωνε σημαντικά τον ανταγωνισμό στην αγορά λιανικών επενδύσεων».

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου