Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Επιχειρήσεις: Νέο Ταμείο ενίσχυσης με 6 δισ. ευρώ

Την άμεση χορήγηση ρευστότητας 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ . Χρυσοχοΐδης μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε η μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε νέο επενδυτικό ταμείο, με το οποίο ο τελικός δικαιούχος δεν θα έχει καμία επαφή. 
 
Πρόκειται για το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, το οποίο θα συν-επενδύει ή θα παρέχει εγγυήσεις, επιλέγοντας, όμως, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με ανοιχτούς διαγωνισμούς και όχι μέσω χορήγησης εγγυήσεων απευθείας στον τελικό δικαιούχο.
 
Με τα νέα χρηματοδοτικά μέσα (το ΕΠΕΑΝ έρχεται να προστεθεί στα ταμεία Jessica, Jeremie, Εξοικονομώ κ.λπ.) υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσουν κεφάλαια 2 δισ. για την περίοδο 2010 - 2011, ενώ οι συνολικές επενδύσεις από τα νέα ταμεία στην τετραετία θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ.

«Έχουμε απέναντί μας μία πρόκληση που δεν μπορεί να περιμένει, για να βάλουμε τη μηχανή μπροστά χρειάζεται χρήμα στην αγορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σε συνεργασία με Ε.Ε. Το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία, όπως το Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το Πολιτισμού και Τουρισμού, το Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθούν άμεσα και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδρυση νέων Επενδυτικών Ταμείων. Τα ταμεία αυτά θα αποτελέσουν, όπως ευελπιστούν στην κυβέρνηση, τα σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης της ανάπτυξης τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου.

Τα ταμεία επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση της ζήτησης και της επιχειρηματικότητας με στόχο τη βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη. Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ταμείων αυτών θα έχει η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Το γνωστό ΤΕΜΠΜΕ μετεξελίσσεται άμεσα, νομοθετικά και οργανωτικά, σε ένα νέο φορέα για τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τη στήριξη των επενδύσεων. 

Το νέο αυτό ταμείο θα έχει τον τίτλο «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης - ΕΤΕΑΝ». Τα νέα χρηματοδοτικά μέσα θα κινητοποιήσουν δημόσια δαπάνη από το ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ στην περίοδο 2010-2011, ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με πρόσθετους πόρους το 2012 και το 2013.

Τομείς-κλειδιάΟι συνολικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που θα χρηματοδοτήσουν τα νέα Ταμεία, αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ στην επόμενη πενταετία, σε τομείς κλειδιά για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η επιχειρηματικότητα και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, η ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, η διαχείριση του περιβάλλοντος, του υδατικού δυναμικού και των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και οι ΑΠΕ, και βεβαίως η Κοινωνική Συνοχή. Για το σκοπό αυτό δημιουργούνται νέα και αξιοποιούνται τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, τα Ταμεία JEREMIE και JESSICA, το Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Αλιείας.

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης θα δημιουργηθεί το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας για την κοινωνική και οικονομική συνοχή. Πρόκειται για ένα νέο Ταμείο που θα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και θα είναι απόλυτα συμπληρωματικό με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, στοχεύοντας ειδικότερα στην επιχειρηματικότητα με σαφή κοινωνικό χαρακτήρα.

Τα χαρακτηριστικά των νέων μέσων
Συγχρηματοδοτούνται κατά 85% από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ΕΣΠΑ.

Δίνουν ευνοϊκά δάνεια ή μετοχικό κεφάλαιο ή εγγυήσεις προς όφελος των τελικών δικαιούχων, πάντα μέσω επιλεγμένων χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών οργανισμών. Δεν δίνουν επιχορηγήσεις, μπορούν, όμως, να συνδυαστούν με κάποιες επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ προς τους τελικούς δικαιούχους.

Ανακυκλώνουν και επανεπενδύουν συνεχώς τους δημόσιους πόρους τους, μαζί με τις αποδόσεις τους. Τα ιδιωτικά κεφάλαια που συν-επενδύονται επιστρέφονται στους ιδιώτες επενδυτές μαζί με τις αποδόσεις τους μετά από κάθε επενδυτικό κύκλο.

Η μόχλευση των ιδίων κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ των νέων χρηματοδοτικών μέσων ώστε να φθάσουν τα 6 δισ. ευρώ επενδύσεων θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια και/ή με δανειακά κεφάλαια του χρηματοπιστωτικού τομέα, περιλαμβανόμενων και δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς εμπορικές τράπεζες, ή προς δήμους, ή άλλους φορείς.

Οι τράπεζες ή άλλοι χρηματοπιστωτικοί ή επενδυτικοί οργανισμοί που επιλέγονται μέσα από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία θα είναι οι συν-επενδυτές και οι τελικοί διαχειριστές των νέων χρηματοδοτικών μέσων. 

Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
Το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την Ενεργειακή Απόδοση ΚτηρίωνΜέσα από το Ταμείο αυτό θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Τα δάνεια θα συνδυάζονται με επιχορήγηση, μέσω της οποίας θα απομειώνεται το ποσό του δανείου που θα αποπληρώνεται στην Τράπεζα κατά 15% ή 30%, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου. Το Ταμείο διαθέτει ήδη 200 εκατ. από το ΕΣΠΑ, που θα επενδυθούν ως δανειακά κεφάλαια για το ανακυκλούμενο Ταμείο. Εχει επίσης και περίπου άλλα 200 εκατ. από το ΕΣΠΑ για τις παράλληλες επιχορηγήσεις προς τους δικαιούχους. Η συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία θα είναι για αυτή την πρώτη προκήρυξη του Ταμείου 800 εκατ., από τα οποία 600 εκατ. είναι τα συνολικά δανειακά κεφάλαια και 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τις παράλληλες επιχορηγήσεις.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεωνΤο «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» έχει στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού τους. Στοχεύει ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, ιδίως από νέους ανθρώπους με ιδέες, δυναμισμό και διάθεση για δημιουργία και δουλειά. Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΑΝ συνεισφέρει μέσα στο 2010 ποσό ύψους 460 εκατ. ευρώ. Το 2011 μπορούν να προστεθούν και άλλοι πόροι του ΕΣΠΑ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Από τις τράπεζες ζητείται να συν-επενδύσουν με το νέο Ταμείο το διπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων του, δηλαδή περίπου 1 δισ. και να προχωρήσουν σε νέες μορφές επενδυτικής πρακτικής.

JEREMIEΣτοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων. Η δημόσια δαπάνη που έχει κινητοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα για το Ταμείο JEREMIE είναι 250 εκατ. ευρώ. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας και άλλοι επενδυτές αναμένεται να συμβάλλουν τουλάχιστον κατά 250 εκατ. ευρώ.

JESSICAΑφορά στην ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη μέσω έργων που γίνονται με παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ. Η δημόσια δαπάνη που κινητοποιούμε σήμερα μέσω του ΕΣΠΑ για την JESSICA είναι 258 εκατ. Τα ίδια κεφάλαια του Ταμείου JESSICA θα μοχλευθούν με ευνοϊκά δάνεια της ΕΤΕπ και με τη συμμετοχή Τραπεζών και ιδιωτών επενδυτών. Οι συνολικές επενδύσεις στον τομέα αυτόν από τις Τράπεζες είναι 600 εκατ. μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων ή άλλης μορφής συνεργασιών. Μπορεί, όμως, οι συνολικές επενδύσεις να φθάσουν και τα 3 δισ. ευρώ, με κατάλληλη και σωστή δουλειά και συνεργασίες.

Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Ταμείο Αλιείας για Βιώσιμη ΑνάπτυξηΕχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο νέων Ταμείων Εγγυοδοσίας και Δανειοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ / Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα 2007 -2013, για μεταποιητικές γεωργικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις αλιείας. Στόχος η καλύτερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους και της ανάπτυξής τους είτε μέσω εγγυήσεων δανείων είτε μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου