Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Κανόνες εφαρμογής του άρθρου 6 από την Επ.Ε.Ι.Α.

Το πλαίσιο βάσει του οποίου θα εφαρμοστεί το άρθρο 6 του ν.δ. 400/70, περί κατά παρέκκλιση υπολογισμού των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών εταιρειών, προσδιόρισε χθες η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, το διοικητικό συμβούλιο της Επ.Ε.Ι.Α. αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση τα εξής:

-          Τα ομόλογα να αποτιμηθούν βάσει της ευνοϊκής διάταξης που ψηφίσθηκε πρόσφατα.

-          Τα ακίνητα να αποτιμηθούν στο 155% της αντικειμενικής τους αξίας (σε επίπεδα δηλαδή αντίστοιχα με αυτά που ίσχυσαν για τη χρήση του 2008.

Οι μετοχές να αποτιμηθούν στο μέσο όρο της αξίας τους κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2009 έως και 30η Ιουνίου 2010. Από την αποτίμηση αυτή οι εταιρείες αναμένεται να εγγράψουν αρνητικές υπεραξίες, καθότι ο μέσος όρος των μετοχών της αντίστοιχης περυσινής αποτίμησης (1η Ιανουαρίου 2008 – 30η Ιουνίου 2009) είχε διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

Πλέον, η αρμόδια υπηρεσία της Επ.Ε.Ι.Α. πρόκειται να καλέσει όσες εταιρείες έχουν «κόκκινα» αποθέματα να κάνουν χρήση του άρθρου 6 ή να καλύψουν τις όποιες διαφορές με μετρητά, ή πάλι να λειτουργήσουν συνδυαστικά κάνοντας χρήση του ευνοϊκού άρθρου και καλύπτοντας ένα μέρος των υποχρεώσεών τους με μετρητά.

Σημειώνεται ότι πέρυσι περισσότερες από 10 εταιρείες είχαν ζητήσει να υπαχθούν στο άρθρο 6 και εξ αυτών 6 οδηγήθηκαν σε ανάκληση των αδειών λειτουργίας τους.

Πηγή: Insuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου