Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ασφαλιστικές: Ερχονται αυξήσεις έως 10% στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων

Από 1ης Ιανουαρίου 2011, τα ελάχιστα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης καθορίζονται στα 750.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και 750.000 ευρώ ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς

Αυξάνονται λόγω κοινοτικής οδηγίας από 1/1/2011 τα ανώτατα όρια αποζημίωσης θυμάτων σε τροχαία ατυχήματα και αυτό αναμένεται να έχει άμεσα ανατιμητικές επιπτώσεις στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου για το τελευταίο τρίμηνο του 2010 και τις αρχές του 2011.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, τα ελάχιστα ποσά της υποχρεωτικής ασφάλισης αναπροσαρμόζονται εκ νέου από 1ης Ιανουαρίου 2011 και καθορίζονται στα 750.000 ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και 750.000 ευρώ ανά ατύχημα σε περίπτωση υλικής ζημιάς, ενώ από 1ης Ιουνίου 2012 τα παραπάνω ποσά ανεβαίνουν στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα σε περίπτωση σωματικής βλάβης και σε 5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα.

Οι νέες αυξήσεις ασφαλίστρων εκτιμάται ότι θα είναι μικρές της τάξης του 5-10% μεσοσταθμικά (στο σύνολο της αγοράς) επειδή οι εταιρείες δεν θέλουν να ξεπεράσουν πολύ τον πληθωρισμό. Οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου δεν επιθυμούν να οδηγηθούν στις αυξήσεις αυτές καθώς θεωρούν ότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία κάθε επιπλέον αύξηση μειώνει το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, ωστόσο τις θεωρούν αναγκαίες επειδή πρέπει να διαφυλάξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε υψηλά επίπεδα και να συντηρήσουν και τη ρευστότητά τους.

Εθνική Ασφαλιστική
Καθοριστική παραμένει η στάση της Εθνικής Ασφαλιστικής -έχει το 25% περίπου του ασφαλισμένου στόλου στην Ελλάδα- η διοίκηση της οποίας έχει δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει μέσα στο 2010 σε αυξήσεις ασφαλίστρων αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, απλώς θα μειώσει τις εκπτώσεις. Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά υπάρχει διχογνωμία σχετικά με την αποζημίωση μετά το 2011 των μεγάλων ατυχημάτων βάσει του αριθμού των θυμάτων (ατομικά) ή του ατυχήματος. 

Οι περισσότερες εταιρείες έχουν επιλέξει τη διαδικασία της αποζημίωσης του ατυχήματος (5 εκατ. ευρώ) ανεξάρτητα του αριθμού των θυμάτων. 

Η αναπροσαρμογή των ορίων αποζημίωσης, πέρα από τις ανθρώπινες και τις υλικές διαστάσεις, επιφέρει και άλλες νομικές και οικονομικές συνέπειες στις ασφαλιστικές αφού συνήθως συνοδεύονται και με αγωγές από συγγενείς των θυμάτων. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, στην Ελλάδα οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα είναι σχεδόν δύο φορές πιο συχνοί απ' ό,τι παγκοσμίως και τα τελευταία χρόνια επιφέρουν περίπου 2.000 θανάτους ετησίως και 4.000 βαριά και 30.000 ελαφρά τραυματισμένους κατά μέσο όρο το χρόνο. Για τις ασφαλιστικές αυτό ουσιαστικά μεταφράζεται σε αποζημιώσεις ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ συνολικά.

Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου