Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

P&IClubs – Στο στόχαστρο μεγάλων Ασφαλιστικών;

Κάτω από το μικροσκόπιο έβαλε ξαφνικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους vαυτιλιακούς Οργανισμούς P&IClubs για να εξετάσει δήθεν κατά πόσο… λειτουργούν νόμιμα. Τόσα χρόνια που λειτουργούσαν γιατί δεν προβλημάτισαν τους αρμόδιους φορείς καταπολέμησης των καρτέλ; Τώρα ξύπνησαν; 

H αλήθεια, ωστόσο, πρέπει να κρύβεται στα δισεκατομμύρια των ασφαλίστρων που χάνουν οι μεγάλες ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες από την ύπαρξη των P&IClubs, τα οποία δεν είναι τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο από ασφαλιστικούς  συνεταιρισμούς αυτασφάλισης εφοπλιστικών εταιρειών, οι οποίες κάποια στιγμή πριν από πολλές δεκαετίες απήυδησαν από τις αυξήσεις και τους περιορισμούς των ασφαλιστικών εταιρειών και αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους ασφαλιστική ελέγχοντας τα ασφάλιστρα.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής καμία έρευνα σε βάθος για να διαπιστώσει κατά πόσο η ίδρυση των P&IClubs υπήρξε συμφέρουσα για τις εφοπλιστικές εταιρείες, δεδομένου ότι αρκετές φορές αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να διατηρήσουν τα αποθεματικά τους στα νόμιμα επίπεδα. 

Η ασφάλιση είναι μια από τις πιο δύσκολες επιστήμες και συνεχώς προσβάλεται από πολλές άγνωστες απειλες με αποτέλεσμα οι εταιρείες να βρίσκονται πάντα σε καταστάσεις συναγερμών. Από τη μια πλευρά οι φυσικές καταστροφές που μετράνε σε δις από την άλλη οι καταστροφές του περιβάλλοντος, βλέπετε τη βιβλική καταστροφή του κόλπου του Μεξικού, πώς είναι δυνατόν μια ασφαλιστική εταιρεία να λειτουργεί πάντα εκ του ασαφαλούς.

Η παγκόσμια ένωση των P&IClubs αποτελείται από 13 οργανισμούς και έχει ασφαλίσει το 95% των πλοίων που κινούνται σε όλο το κόσμο.

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου