Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Παύονται» στελέχη από την FSA για ασφαλιστική απάτη

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών απομάκρυνε πέντε άτομα από την ασφαλιστική βιομηχανία, καθώς με πράξεις ή παραλείψεις απέτυχαν να προστατεύσουν τους ασφαλισμένους. Η αρχή επέβαλε επίσης σε έναν από τους πέντε πρόστιμο ύψους 150.000 λιρών,  ποσό που αντιστοιχεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει ποτέ επιβληθεί από την FSA.

Στον κ. Andrew Jeffery, διευθυντή του Jeffery Flanders Consulting, η αρχή απαγόρευσε την εργασία στο συγκεκριμένο τομέα και επέβαλε πρόστιμο 150.000. 


Η FSA δήλωσε ο κ. Jeffery από αμέλεια παρέλειψε να θέσει σε ισχύ όρους ασφαλιστηρίων συμβολαίων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και ασφαλιστήρια συμβόλαια, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη εισπράξει πληρωμή από τους πελάτες. Με τον τρόπο αυτό, εξέθεσε τους πελάτες σε κινδύνους, όπως το να μη διαθέτουν την κατάλληλη ασφάλιση. 

Η ενέργεια αυτή κρίθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς πολλοί από τους πελάτες ήταν ηλικιωμένοι ή άνηκαν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Επίσης εν γνώσει του χρησιμοποίησε πλαστά έγγραφα και αλληλογραφία με σκοπό να παραπλανήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο κ. Jeffery παρεμπόδισε την έρευνα της FSA παραλείποντας να αναφέρει τις αλλαγές στα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας, καθώς και να παράσχει έγγραφα ή να συμμετέχει σε συνεδριάσεις μετά από αίτημα της FSA. 

Η εποπτική αρχή απαγόρευσε επίσης στον κ. Barrie Duncan Aspden, που εργαζόταν στην εταιρεία Orion Direct and Peppercom, να ασκεί οποιαδήποτε ρυθμιστική αρμοδιότητα στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς σύμφωνα με την αρχή ενήργησε κατά τρόπο αθέμιτο και μη διαφανή. 

Σύμφωνα με την FSA, ο κ. Aspden χρησιμοποίησε σκοπίμως περίπου  300.000 λίρες από τα χρήματα πελατών της εταιρείας Orion για να χρηματοδοτήσει τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας "Κάντε κλικ στο Pepper", μιας ηλεκτρονικής τοποθεσίας για ασφάλιση αυτοκινήτων. Οι ενέργειές του είχαν σαν αποτέλεσμα εκατοντάδες πελάτες που ήταν ασφαλισμένοι στην εταιρεία να βρίσκονται σε κίνδυνο από την στιγμή που τα χρήματα τους αποτέλεσαν αντικείμενο κατάχρησης.

Σύμφωνα με την FSA η συμπεριφορά του κ. Aspden χαρακτηρίζεται από πλήρη αδιαφορία για τη νομοθεσία. Έχοντας χρεοκοπήσει ο κ. Aspden τοποθέτησε τρεις διευθυντές στην εταιρεία Orion and Peppercom, εκ των οποίων οι δύο ήταν συγγενείς του και η τρίτη  οικογενειακή φίλη. Και οι τρεις διευθυντές δε διέθεταν την επάρκεια και τις δεξιότητες για να εκτελέσουν τους ρόλους τους. 

Αυτό του επέτρεψε να κινείται στην αγορά χωρίς τη σχετική έγκριση της FSA. Η αρχή έπαυσε και τους τρεις διευθυντές καθώς απέτυχαν να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια των πελατών χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τους σκοπούς που είχαν προβλεφθεί, με αποτέλεσμα ο κ. Aspden να καταχραστεί τα χρήματα αυτά και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της επιχείρησης Peppercom.

Η κα Margaret Cole, διευθύντρια του τμήματος καταστολής του οικονομικού εγκλήματος στην FSA δήλωσε πως «αυτά τα πέντε άτομα ενήργησαν με πλήρη περιφρόνηση για τα συμφέροντα των πελατών τους και τις κανονιστικές απαιτήσεις της FSA. Τα άτομα που κατέχουν σημαντικό ρόλο, λειτουργία και επιρροή, όπως αυτή του διευθυντή πρέπει να ενεργούν με γνώμονα την εντιμότητα και υπευθυνότητα. 

Η FSA δεν ανέχεται τέτοιου είδους ελλείψεις. Εμείς θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση εναντίον όσων διαπράττουν απάτες στο χώρο της ασφάλισης, καθώς και εκείνων που αποτυγχάνουν να αναλάβουν δράση για να την αποτρέψουν τέτοιες καταστάσεις ». 

Από την αρχή του τρέχοντος έτους, η FSA έχει παύσει από την εργασία τους 14 άτομα για παραβάσεις που αφορούν τις επιχειρήσεις ασφαλίσεων, με πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 500.000 λιρών. Η αναληφθείσα δράση καταδεικνύει τη δέσμευση της FSA για την απομάκρυνση από την ασφαλιστική βιομηχανία τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε απάτη ασφάλισης ή αδυνατούν να αναλάβουν δράση για να την αποτρέψουν.

Πηγή: Ιnsuranceworld

1 σχόλιο:

  1. στην Ελλάδα η αντίστοιχη αρχή πότε τελευταία φορά (ή πότε ήταν αλήθεια η πρώτη φορά) που ενήργησε με αντίστοιχο τρόπο? Αλήθεια η ΕΠΕΙΑ από ποιόν ελέγχονταν και ποιον έλεγχε πριν καταργηθεί? Η Τράπεζα της Ελλάδας που έχει επομιστεί τις αντίστοιχες ευθύνες με τι προσωπικό λειτουργεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή