Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Λιγότεροι αλλά ισχυρότεροι οι παίκτες της ασφαλιστικής αγοράς


Η ανακατανομή μεριδίων που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με τα διαδοχικά λουκέτα εταιρειών συνεχίζεται και το 2010
Σε περαιτέρω συρρίκνωση οδηγείται η ασφαλιστική βιομηχανία με τους ισχυρούς να κυριαρχούν στον κλάδο ζωής, διευρύνοντας τα μερίδιά τους και οδηγώντας την αγορά σε περαιτέρω συγκέντρωση.

Η ανακατανομή μεριδίων που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια με τα διαδοχικά λουκέτα εταιρειών και κορυφώθηκε το 2009 με το κλείσιμο του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια, συνεχίζεται και το 2010.

Μεγάλοι ωφελημένοι εμφανίζονται οι τραπεζοασφαλιστικοί όμιλοι και οι πολυεθνικές εταιρείες, που διεύρυναν περαιτέρω το μερίδιό τους, ελέγχοντας πάνω από το 71% της αγοράς του κλάδου ζωής και το 57% του κλάδου γενικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 6μήνου που δημοσίευσε η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης οι πέντε μεγάλοι όμιλοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Alico, της Interamerican, της Efg Eurolife και της Ιng, μοιράζονται στην πίτα των αποταμιευτικών και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, αυξάνοντας το μερίδιό τους από 70,4% το 2009 στο 70,9%.

Στην πρώτη θέση με διαφορά και μερίδιο 24% κατατάσσεται η Εθνική Ασφαλιστική, ενώ στην πρώτη δεκάδα πεντάδα κατατάσσονται οι ξένοι όμιλοι, της Εμπορικής, της Allianz, της Axa, της Generali, αλλά και η Αγροτική Ασφαλιστική, ελέγχοντας συνολικά το 92% της αγοράς.

Περαιτέρω συρρίκνωση παρατηρείται και στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων, ο οποίος παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο κατακερματισμό με περισσότερες εταιρείες, ο αριθμός των οποίων, πάντως, φθίνει χρόνο με το χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 6μήνου το μερίδιο των πέντε πρώτων εταιρειών διευρύνθηκε στο 40,7% από 40,1% στο τέλος του 2009, ενώ στο 60,6% από 58,8% αυξήθηκε το μερίδιο αγοράς των 10 πρώτων εταιρειών. 

Η εικόνα του κλάδου ζημιών είναι πάντως τελείως διαφορετική από αυτή που επικρατεί στον κλάδο ζωής, στον οποίο κυριαρχούν οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι.

Τις πρώτες πέντε θέσεις στην κατάταξη του κλάδου γενικών καταλαμβάνουν τέσσερις ελληνικές εταιρείες και μία μόλις πολυεθνική, ενώ στην υπόλοιπη πεντάδα σαφής είναι η ενδυνάμωση των ξένων εταιρειών, που αυξάνουν σταδιακά τα μερίδιά τους.

Κυρίαρχος του παιχνιδιού και στον κλάδο γενικών είναι η Εθνική Ασφαλιστική, ενώ με διαφορά ακολουθούν η Interamerican, η Αγροτική Ασφαλιστική, η ΙντερσαλόνικαΥδρόγειος.
 

Η υπεροχή της Εθνικής Ασφαλιστικής προκύπτει κυρίως από τον κλάδο αυτοκινήτου, στον οποίο η εταιρεία διαθέτει ασφαλισμένο στόλο 1 εκατομμυρίου περίπου αυτοκινήτων. Στην πρώτη δεκάδα κατατάσσονται επίσης η γερμανική Victoria, η γαλλική Groupama, η ελληνικών συμφερόντων Ευρωπαϊκή Ένωση, η γερμανική Allianz και η γαλλική Axa.

Πηγή: Insuranceworld

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου