Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Ενταση της συγκέντρωσης στις ασφάλειες

Πολυεθνικές εταιρείες και θυγατρικές τραπεζικών ομίλων κερδίζουν υψηλότερα μερίδια αγοράς στον κλάδο

Σε περαιτέρω συγκέντρωση οδηγήθηκε φέτος η ασφαλιστική αγορά, με την παραγωγή ασφαλίστρων να τίθεται αυστηρά, πλέον, υπό τον έλεγχο των πολυεθνικών εταιρειών, καθώς και των εταιρειών - θυγατρικών τραπεζικών ομίλων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κλάδο Ζωής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι πολυεθνικές και οι τραπεζικές δυνάμεις συγκέντρωσαν το 94% της ασφαλιστικής παραγωγής. Οι ξένοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το 50% της κατηγορίας και οι θυγατρικές τραπεζών το 44%.

Στο ίδιο διάστημα, στις Γενικές Ασφάλειες οι πολυεθνικές εταιρείες κατείχαν το 31% της «πίτας», οι θυγατρικές τραπεζών το 26% και σε σύνολο οι εν λόγω εταιρείες το 57%, ενώ στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς οι πολυεθνικές εταιρείες κέρδισαν μερίδια 38%, οι θυγατρικές τραπεζών 34% και σε σύνολο 72%.

Στις Γενικές Ασφάλειες πέρα από τις προαναφερόμενες δυνάμεις υπάρχουν και εταιρείες οι οποίες δρουν ανεξάρτητα κατέχοντας υψηλά μερίδια, βασιζόμενες κυρίως στις ασφαλίσεις Αυτοκινήτων.

Για τις εταιρείες αυτές το μεγάλο στοίχημα είναι το πώς θα ξεπεράσουν το «εμπόδιο» του Solvency II, το οποίο απαιτεί υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και άρα αυξήσεις κεφαλαίων, στις οποίες θα υποχρεωθούν οι περισσότερες των ασφαλιστικών εταιρειών, σε περίοδο «ισχνών αγελάδων», με τους καταναλωτές να έχουν γυρίσει -λόγω της κρίσης- την πλάτη τους στην ασφαλιστική αγορά.

Τα ανωτέρω συμπεράσματα περί της διάρθρωσης της ασφαλιστικής αγοράς συνάγονται από τα στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης για το πρώτο εξάμηνο του 2010, από τα οποία προκύπτει επίσης ότι ένας σημαντικός αριθμός ασφαλιστικών επιχειρήσεων «κρατήθηκε» παραγωγικά κερδίζοντας συμβόλαια από τα χαρτοφυλάκια των έξι εταιρειών των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν και που από κοινού (σε εξάμηνη βάση) ήλεγχαν παραγωγή της τάξης των 300 εκατ. ευρώ.

Τα δύσκολα λοιπόν για την ασφαλιστική αγορά έπονται. Μόλις κλείσει το 12μηνο από τις προαναφερόμενες ανακλήσεις, (τον ερχόμενο μήνα) οι εταιρείες θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν ανάπτυξη μέσα από τη διεύρυνση της ασφαλιστικής «πίτας», που πολύ δύσκολα θα επιτύχουν εν μέσω εξαιρετικά αρνητικών οικονομικών συγκυριών, πολύ δε περισσότερο όταν ειδικότερα στον κλάδο Ζωής οι ασφαλισμένοι προχωρούν με μεγαλύτερη συχνότητα σε πρόωρες εξαγορές συμβολαίων, συρρικνώνοντας την κατηγορία.

Η εικόνα του εξαμήνου

Ας δούμε, όμως, τι αποκάλυψαν τα στοιχεία της ΕπΕΙΑ για την παραγωγή των ασφαλιστικών εταιρειών στο πρώτο, δύσκολο, εξάμηνο του 2010:

* Στο σύνολό του ο κλάδος διατήρησε σταθερή την παραγωγή του στο πρώτο εξάμηνο στα 2,813 δισ. ευρώ από 2,809 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 0,13%).

* Στις Ασφάλειες Ζωής καταγράφηκε πτώση 2,37% στο 1,195 δισ. ευρώ από 1,228 δισ. ευρώ πέρυσι, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να χάνουν παραγωγή περί τα 32,8 εκατ. ευρώ.

* Στον κλάδο Γενικών Ασφαλειών καταγράφηκε άνοδος 2,31% στο 1,617 δισ. ευρώ από 1,581 δισ. ευρώ πέρυσι, με τις ασφαλιστικές εταιρείες να κερδίζουν παραγωγή ύψους 36,5 εκατ. ευρώ.

* Στο σύνολο της αγοράς, οι 20 πρώτες εταιρείες αύξησαν την παραγωγή τους κατά 13,63% αυξάνοντας τα μερίδιά τους κατά 89,37%, άρα και τη συγκέντρωση του κλάδου.

* Στο πρώτο εξάμηνο του 2010, λόγω της ανάκλησης πέρυσι το Σεπτέμβριο των αδειών λειτουργίας των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, Commercial Value General Union, General Trust, Ασφάλειες Σκούρτης, οι εταιρείες εξασφάλισαν ανάπτυξη εν μέσω κρίσης περί τα 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παραγωγή που προήλθε από τις προαναφερόμενες εταιρείες (συν την ING που αποχώρησε από τις Γενικές Ασφάλειες).

* Ειδικότερα, εκτός από την Intersalonika που σημείωσε μείωση παραγωγής 12,37% στο εξάμηνο και την ING που επίσης κατέγραψε αρνητική ανάπτυξη 2,62%, λόγω όμως της στρατηγικής της απόφασης να επικεντρωθεί στις Ασφαλίσεις Ζωής, οι υπόλοιπες εταιρείες αύξησαν το χαρτοφυλάκιό τους.

* Η παραγωγή που «χήρεψε» στο πρώτο εξάμηνο του 2010 μοιράσθηκε μεταξύ της κορυφής του κλάδου και εταιρειών που δεν κατέχουν υψηλά μερίδια αγοράς στην κατηγορία. Ετσι στο εξεταζόμενο διάστημα από τα χαμηλά της αγοράς, η Αιγαίον αύξησε την παραγωγή της κατά 81,76%, η Διεθνής Ένωση κατά 20,94%, η National Union κατά 67,87%, η International Life κατά 47,58%, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 30,61%, η Ευρωπαϊκή Πίστη κατά 19,81% και η Victoria κατά 49,62%.

* Άνοδος ωστόσο καταγράφηκε και στα πρώτα κλιμάκια των Γενικών Ασφαλειών, με την Εθνική Ασφαλιστική να κερδίζει τη μερίδα του λέοντος σε παραγωγή, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της κατά 74 εκατ. ευρώ και πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 14,8%.

* Ανοδικά κατά 4,43% κινήθηκε και η Interamerican ενισχύοντας την παραγωγή της με 11,3 εκατ. ευρώ, η EFG Eurolife κατά 15% και 21,2 εκατ. ευρώ, η Alico κατά 8,29% και 11,9 εκατ. ευρώ, η ΑΤΕ Ασφαλιστική κατά 11,36% και 14,1 εκατ. ευρώ, η Allianz κατά 10,71% και 11,4 εκατ. ευρώ, η ΑΧΑ κατά 6,92% και 6,6 εκατ. ευρώ, η Groupama Φοίνιξ κατά 6,14% και 5,7 εκατ. ευρώ, και η Generali που σημείωσε περιορισμένη ανάπτυξη, μόλις 2,05% αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της με 1,7 εκατ. ευρώ

* Σημαντική αύξηση παραγωγής κατά 66,95% παρουσίασε η Εμπορική η οποία κέρδισε 34,6 εκατ. ευρώ.

* Δεκατρείς στις 20 πρώτες εταιρείες αναβάθμισαν τη θέση τους στον πίνακα με την κατάταξη των «παικτών» του κλάδου, τέσσερις παρέμειναν στην ίδια θέση και τρεις υποβαθμίσθηκαν.

Στις Γενικές Ασφάλειες

* Η ανάπτυξη κατά 2,31% της κατηγορίας προήλθε από τις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησαν οι περισσότερες από τις εταιρείες του κλάδου. Με δεδομένη και την πτώση φέτος στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, οι εταιρείες κράτησαν την ανάπτυξή τους αναπροσαρμόζοντας αυξητικά τα τιμολόγιά τους προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

* Συνολικά στην κατηγορία εισέρρευσαν περί τα 36,5 εκατ. ευρώ, που σε συνδυασμό με τα 192,3 εκατ. ευρώ της παραγωγής που ήλεγχαν οι εταιρείες των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν αποτέλεσαν τη μαγιά για την ανάπτυξη των 20 πρώτων εταιρειών του κλάδου. Συνολικά οι εν λόγω εταιρείες μοιράσθηκαν 240,3 εκατ. ευρώ.

* Πλην της Intersalonika στο σύνολό τους οι εταιρείες αύξησαν την παραγωγή τους.

* Από τις 20 πρώτες σε παραγωγή εταιρείες, οι 13 ανέβηκαν θέσεις στην κατάταξη του σχετικού πίνακα, πέντε διατηρήθηκαν στην ίδια θέση, και δύο υποβαθμίσθηκαν.

* Από τις 10 πρώτες σε παραγωγή εταιρείες, οι 9 αύξησαν τα έσοδά τους. Ειδικότερα, η Εθνική Ασφαλιστική κινήθηκε ανοδικά κατά 25,44% και 59 εκατ. ευρώ νέα παραγωγή, η Interamerican κατά 7,33% και 8,8 εκατ. ευρώ, η ΑΤΕ Ασφαλιστική κατά 11,37% και 10,4 εκατ. ευρώ, η Υδρόγειος κατά 3,17% και 2,3 εκατ. ευρώ, η Victoria κατά 50,19% και 24,1 εκατ. ευρώ, η Groupama Φοίνιξ κατά 8,92% και 5,5 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 29,9% και 14,8 εκατ. ευρώ, η Allianz κατά 27,68% και 13,1 εκατ. ευρώ και η AXA κατά 12,82% και 6,7 εκατ. ευρώ.

* Από τις εταιρείες με μικρότερη παραγωγική δύναμη ξεχώρισαν η EFG Eurolife, που κινείται πλέον επιθετικά και στις Γενικές Ασφάλειες, η οποία αύξησε την παραγωγή της κατά 145% προσθέτοντας 22,8 εκατ. ευρώ νέα παραγωγή, η International Life που αύξησε τα έσοδά της κατά 47,99% και 12,4 εκατ. ευρώ, η Αιγαίον κατά 81,76% και 19 εκατ. ευρώ νέα παραγωγή και η National Union Fire κατά 69,87% και 24,2 εκατ. ευρώ επίσης νέα παραγωγή.

Στις Ασφάλειες Ζωής

* Σε αντίθεση με τις Γενικές Ασφάλειες, στον κλάδο Ζωής αρκετές εταιρείες στο πρώτο εξάμηνο του 2010 δεν οδηγήθηκαν σε ανάπτυξη, ενώ όσες το κατάφεραν κατά κύριο λόγο στηρίχθηκαν στην πρόσκτηση νέων πελατών από τα χαρτοφυλάκια των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value. Η ανάκληση των αδειών λειτουργίας των προαναφερόμενων εταιρειών απελευθέρωσε παραγωγή της τάξης των 107 εκατ. ευρώ, που κατά ένα σημαντικό μέρος της μετακινήθηκε, με θεμιτά ή αθέμιτα μέσα, σε άλλες ασφαλιστικές εταιρείες.

* Στην κορυφή της πυραμίδας του κλάδου υπήρξε αλλαγή κατάταξης, με την Alico να κερδίζει τη δεύτερη θέση και να αφήνει τρίτη την ING, η οποία παρουσίασε αρνητική ανάπτυξη κατά 1,27%. Η Alico πέτυχε σημαντική άνοδο της παραγωγής της κατά 8,29%, υψηλότερο και από το leader της κατηγορίας, την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 5,72%.

* Ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσαν η Εμπορική Ζωής με 66,9%, η Ευρωπαϊκή Πίστη με 44,1%, η International Life με 46,83% και η Κύπρου Life με 69,49%, αλλά με παραγωγή περιορισμένης αξίας.

Πηγή: Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου