Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Stress tests: Η σειρά των ασφαλιστικών

Μετά τις τράπεζες έρχεται η σειρά των ασφαλιστικών εταιρειών για να μπουν στην δοκιμασία των stress tests.

Ναι, αλλά όχι αμέσως, υποστηρίζουν οι αρμόδιες αρχές, που περιμένουν την ανάληψη της εποπτείας του τομέα των ασφαλιστικών εταιρειών από την Τράπεζα της Ελλάδος για να κινηθούν οι σχετικές διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι στην Ευρωζώνη αυτές αρχίζουν μέσα στον Αύγουστο. 

Στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης αναγνωρίζουν το γεγονός η μεταβατική περίοδος από τώρα μέχρι και την ανάληψη της εποπτείας των ασφαλιστικών εταιρειών από την ΤτΕ, που εκτιμάται ότι θα είναι ενεργή περί τα τέλη του έτους,ενδέχεται να πολλαπλασιάσει τους κινδύνους που έχουν συσσωρευτεί στον κλάδο...”.

Τα stress tests που θα χρειασθεί να γίνουν στην συνέχεια εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις στον χώρο αυτό, ο οποίος κατά γενική ομολογία εκτός λίγων εξαιρέσεων απειλεί να αποδειχθεί μια νέα “μαύρη τρύπα” με σημαντικές επιδράσεις και στον τραπεζικό τομέα.

Από την πλευρά της ΤτΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες της έχουν εδώ και καιρό αρχίσει να παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τον χώρο των ασφαλιστικών που διασυνδέονται με τις τράπεζες και να αποτυπώνουν τις “γκρίζες ζώνες”. Η απορρόφηση όμως της εποπτικής αρχής από την ΤτΕ θα οδηγήσει σε σημαντικές ανακατατάξεις στον χώρο. Προς το παρόν πάντως στην ΤτΕ κατά πληροφορίες έχουν αρχίσει να ετοιμάζονται για την στελέχωση και οργάνωση των υποδομών που θα χρειασθούν, απορροφώντας βέβαια και τις υπάρχουσες υπηρεσίες.

Τον περασμένο Μάρτιο η Ceiops, η Επιτροπή των εθνικών εποπτικών αρχών προχώρησε σε ένα stress test των 28 μεγαλύτερων εταιρειών και τα αποτελέσματα έδειξαν επάρκεια κεφαλαίων. Η κατάσταση όμως θα είναι διαφορετική με την Οδηγία (Solvency II) που θα πρέπει να εφαρμοσθεί από το 2012 και η οποία αυξάνει κατακόρυφα το επίπεδο απαιτούμενων κεφαλαίων καθώς απαιτεί την κάλυψη του 99,5% του συνόλου των πιθανών κινδύνων.

Άλλωστε στις αρχές του μήνα η Κομισιόν κοινοποίησε την τελική μορφή του πρωτοκόλλου (QIS5), στην βάση του οποίου όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες (από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο) θα πρέπει να τεστάρουν την επάρκεια των κεφαλαίων τους.

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου