Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Ψηφίστηκε ο νόμος, κατοχυρώθηκαν οι Απαιτήσεις των Ασφαλισμένων στις Ασπις & CV κατά 70%


Ψηφίστηκε χθες το βράβυ το νομοσχέδιο που ταλαιπώρησε κατά 9 μήνες ολόκληρη την Αγορά και ιδίως τους Ασφαλισμένους, τους Εργαζομένους και τα Δίκτυα των δύο Εταιρειών.

Οι ασφαλισμένοι, είναι οι κυρίως αδικημένοι δεδομένου, ότι τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι διαμεσολαβούντες, κάπως τακτοποιήθηκαν σε άλλες εταιρείες. Πάνω από 350 πρώην εργαζόμενοι στην Ασπίς και CV, έχουν βρει δουλειά. 

Τα δικαιώματα των ασφαλισμένων, των εταιρειών Ασπίς και CV με την τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, κατοχυρώθηκαν και θα καλυφτούν κατά 70% από το νέο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, το πολύ εντός τριετίας. Είναι η πρώτη φορά που ξεκαθάρισε το θέμα, γιατί οι προηγούμενες διατυπώσεις δεν έλυναν το πρόβλημα, μάλλον το μπέρδευαν.

Η αναφορά του νομοσχεδίου περί πιθανής ανάθεσης του χαρτοφυλακίου των εν λόγω εταιρείων σε ανάδοχο εταιρεία, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ευθύς εξ’αρχής στο νομοσχέδιο, γιατί οι πιθανότητες να βρεθεί ανάδοχος μετά από τον απαράδεκτο τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα και οι δύο Κυβερνήσεις, ήταν μηδαμηνές

Αυτές οι συναλλαγές, πραγματοποιούνται εκ των προτέρων, ιδίως για θέματα που αφορούν τον Κλάδο μας, λόγω των ευάλωτων σημείων που χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητές του. Το παράδειγμα της Σουηδίας και ο τρόπος με τον οποίον η Σουηδία χειρίστηκε το κλείσιμο της Aspis Liv δεν παραδειγμάτησε τους δικούς μας που ενήργησαν με τον γνωστό δικό τους επιπόλαιο τρόπο.

Τα ουσιαστικά σημεία του νέο νόμου είναι τα εξής:

1) Καταργήθηκε η ΕΠΕΙΑ και η Εποπτεία μεταθέρθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία υποχρεούται να κάνει μια ετήσια σχετική αναφορά στη Βουλή.

2) Ιδρύεται το νέο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής που θα χρηματοδοτείται από ένα νέο φόρο που θα πληρώνουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι πολίτες, και ας λέει το νομοσχέδιο ότι η επιβάρυνση του 1,5% επί των ασφαλίστρων θα καταβάλλεται κατά 50% από τις Εταιρείες και κατά 50% από τους Ασφαλισμένους.

Τα Κεφάλαια που θα είναι Εγγυημένα, είναι €30.000 για αξίες εξαγοράς και €60.000 για αποζημιώσεις θανάτου και ΜΟΑ.

Ένα καυτό θέμα έλλειξε μετά από ένα σχεδόν χρόνο καθυστέρησης πάλι καλά.

Το «ID», ωστόσο, πιστεύει ότι το θέμα του ύψους του ποσοστού της επιβάρυνσης των ασφαλίστρων που ψηφίστηκε να είναι 1,5%, δεν θα παραμείνει απρόσβλητο. Μάλλον θα έχουμε αντιδράσεις και εξελίξεις.

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου