Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Πουλά μονάδες η BP για να καλύψει το κόστος αποζημιώσεων στις ΗΠΑ

Τα περιουσιακά στοιχεία στο Βιετνάμ και το Πακιστάν θέτει στο στόχαστρο η ΒΡ, μετά την πολυαναμενόμενη συμφωνία 7 δισ. δολαρίων για Τέξας, δυτικό Καναδά και Αίγυπτο, στην οποία κατέληξε αργά προχθές με την αμερικανική Apache. 

Η βρετανική εταιρεία ενημέρωσε επισήμως χθες τις αρχές αμφοτέρων των ασιατικών χωρών για την πρόθεση να πωλήσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της σε αυτές, εκτός από τη δραστηριότητα λιπαντικών Castrol, στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη συγκέντρωση 10-20 δισ. δολαρίων προκειμένου να ανταποκριθεί στο κόστος της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικού.

Η συμφωνία με την Apache -η τέταρτη μεταξύ των δύο εταιρειών- προβλέπει την πληρωμή ρευστού ύψους 5 δισ. δολαρίων στις 30 Ιουλίου, με το υπόλοιπο ποσό να καταβάλλεται στην ΒΡ μέσω έκδοσης ομολόγων και νέων μετοχών.

Η αμερικανική εταιρεία -γνωστή για τις εξαγορές υπολειτουργούντων περιουσιακών στοιχείων μεγάλων πετρελαϊκών, των οποίων την παραγωγή στη συνέχεια αναβαθμίζει- σχεδιάζει να εκδώσει 21 εκατ. κοινές μετοχές και μετατρέψιμες προνομιούχες μετοχές αξίας 1,1 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΒΡ, Τόνι Χέιγουορντ, «επιτύχαμε εξαιρετική τιμή για πακέτο στοιχείων ενεργητικού το οποίο αξίζει περισσότερο για άλλους παρά για εμάς». Οι αναλυτές θεωρούν ότι «για την ΒΡ, η συμφωνία παρέχει τις ταμειακές ροές που όλοι πιστεύουν πως χρειάζεται, ενώ για την Apache ταιριάζει πολύ καλά με τα υπάρχοντα στοιχεία ενεργητικού της». Στα θετικά για την τελευταία εκτιμούν ότι περιλαμβάνεται η αποφυγή εμπλοκής στις δραστηριότητες στον Κόλπο Προυντό της Αλάσκα, όπου η ΒΡ έχει πλούσιο ιστορικό πετρελαιοκηλίδων και διαρροών. Η εταιρεία ανακοίνωσε χθες ισχυρά κέρδη δεύτερου τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία στην Ασία, και δη στο Βιετνάμ, ήδη χθες εμφανίσθηκε ο πρώτος ενδιαφερόμενος, που δεν είναι άλλος από την Ινδία. Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Μουρλί Ντεόρα, δήλωσε ότι θα συζητήσει σήμερα, Πέμπτη, το θέμα με τον Βιετναμέζο πρωθυπουργό, Νγκουγιέν Ταν Ντουνγκ. Σύμφωνα με αναλυτές, η κρατική ινδική Oil & Natural Gas Corp, εταίρος της ΒΡ με συμμετοχή 45% στο πρόγραμμα ανάπτυξης φυσικού αερίου Ναμ Κον Σον, ίσως ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη συμμετοχή της, στο πλαίσιο έρευνας για ενεργειακούς πόρους στο εξωτερικό. Η εταιρεία ανταγωνίζεται την Κίνα σε όλο τον κόσμο, από την Αφρική ώς τη Βενεζουέλα. 

Πάντως, καμιά πηγή δεν επιβεβαίωσε συζητήσεις, ενώ εκπρόσωπος της ΒΡ τόνισε ότι η εταιρεία απλώς ενημέρωσε τις κυβερνήσεις και δεν προτίθεται να σχολιάσει καμιά εκτίμηση. Η αξία του Ναμ Κον Σον αποτιμάται στο 1,3 δισ. δολ., ενώ η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της ΒΡ στις δύο χώρες στο 1,7 δισ. δολ.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου