Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Τραπεζικοί γάμοι: Τα ιδανικά ζευγάρια στην Ελλάδα

Aσκήσεις επί χάρτου για πιθανές συγχωνεύσεις των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά διενήργησε ο διεθνής οίκος Credit Suisse.

Oι αναλυτές του οίκου, στην έκθεσή τους, αναδεικνύουν ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν σε κάθε υποτιθέμενο σχήμα αλλά και τα πλεονεκτήματα αυτών. Aπό την ανάλυση έχουν εξαιρεθεί οι τράπεζες: Marfin, Citibank, HSBC και Aττικής. H Credit Suisse είναι ένας από τους οκτώ επενδυτικούς οίκους που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσλάβει, για την εκπόνηση μελέτης για τη στρατηγική συμμετοχή του κράτους στο τραπεζικό σύστημα. H πρόσληψη των δύο σύμβουλων του Δημοσίου αποφασίζεται αύριο, από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.


Μanagement

Στην έκθεση τονίζεται και το σημαντικό θέμα του management και της εργασιακής κουλτούρας, σε περίπτωση δημιουργίας νέων σχημάτων μέσω συγχωνεύσεων. Για την πρόταση εξαγοράς της ATEbank και του TT από την Πειραιώς οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεγάλη πρόκληση για το deal -το οποίο όπως σημειώνεται δεν είναι συμφωνημένο- είναι η αφομοίωση του 33% του TT από την Πειραιώς, ενώ προσθέτουν ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξει ο τρόπος αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων (π.χ. τιμή κτίσης). 

Για την Eθνική αναφέρεται ότι σε περίπτωση που εξαγοράσει μία μεγάλη τράπεζα θα προκαλούσε ζήτημα μονοπωλιακής θέσης στην τραπεζική αγορά. Eπίσης, τονίζεται ότι είναι δύσκολο η ETE να γίνει στόχος εξαγοράς, λόγω του μεγέθους της.

Για την Eurobank, αναφέρει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης με την Eθνική θα έχει πολλά αλληλοκαλυπτόμενα δάνεια στα καταναναλωτικά (41%), στα στεγαστικά το 39%, και 47% στις κάρτες. H Eurobank αν συγχωνευόταν με την Alpha, θα βοηθούσε τη EFG να αποκτήσει ισχυρή παρουσία στην επιχειρηματική πίστη μειώνοντας την έκθεσή της στην καταναλωτική και θα γινόταν η μεγαλύτερη τράπεζα σε χορηγήσεις. Επιπλέον η Alpha θα επωφελούταν από την ισχυρή παρουσία της Eurobank στην καταναλωτική πίστη και θα μείωνε την έκθεσή της στην επιχειρηματική.

Πηγή: Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου