Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

ΑΤΕ Bank: Κλειστά χαρτιά από τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Τις προοπτικές της ATEbank και την ανάγκη Αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας συζήτησαν χθες στο υπουργικό γραφείο ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Διοικητής της τράπεζας κ. Θεόδωρος Πανταλάκης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά την κρατική τράπεζα. 

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης θα εξαρτηθούν από τη μελέτη που θα εκπονηθεί για τις συμμετοχές του κράτους σε πιστωτικά ιδρύματα από δύο διεθνείς οίκους που θα προσληφθούν για σύμβουλοι του Δημοσίου, αύριο κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.
Το θέμα 

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από την ATEbank, συζητήθηκε εκ νέου το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Σε αυτήν την ενότητα, ο κ. Πανταλάκης πρότεινε, μεταξύ άλλων, στον κ. Παπακωνσταντίνου τη μετατροπή των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το δημόσιο και είχαν αποκτηθεί από την ένταξη της ATEbank στο κρατικό πακέτο των 28 δισ. ευρώ, σε κοινές. Και τούτο, διότι τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση «βλέπει» με δισταγμό την εκροή 1 δισ. ευρώ από τα ταμεία της σε μία τέτοια δυσμενή οικονομική και δημοσιονομική συγκυρία. Με αυτή τη μέθοδο, η κυβέρνηση θα κληθεί να βάλει πολύ λιγότερα κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΑΤΕ διατηρεί την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να αντλήσει τα υπόλοιπα κεφάλαια -για το 23% που είναι σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών- από την κεφαλαιαγορά. 

Σχέδιο 

Ο Διοικητής της ΑΤΕ κ. Θ. Πανταλάκης παρουσίασε στον υπουργό οικονομικών το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτίσει για την ανάπτυξη της τράπεζας, ενώ πρότεινε εκ νέου το σχέδιο τετραπλής συγχώνευσης της ΑΤΕ με το Τ.Τ., το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Τράπεζα Αττικής. Οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι ο διοικητής της ΑΤΕ θα πρέπει να ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια για την εικόνα της τράπεζας και τη σημασία της για την ελληνική οικονομία.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Πανταλάκη από την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά των ποσοστών που κατέχει το δημόσιο σε ΑΤΕ και ΤΤ (77,3 και 33,04 αντίστοιχα), ενώ επίκειται και νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: Hμερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου