Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Τεστ αντοχής για 4 ελληνικές τράπεζες

Τον Ιούλιο θα «δοκιμαστούν» ΕΤΕ, Eurobank και ίσως Alpha και Πειραιώς
 
Εκτός της Εθνικής και της Eurobank, δύο ακόμη ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Πειραιώς, είναι πιθανό να περάσουν το πανευρωπαϊκό στρες τεστ του Ιουλίου εάν αποφασιστεί τελικά η διεύρυνση του αριθμού των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων που θα υποβληθούν στη σχετική δοκιμασία από 25 που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός σε 100 ή περισσότερες. 

Στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, τουλάχιστον τα μεγάλα, θα περάσουν τόσο αυτά τα στρες τεστ όσο και εκείνα που θα «τρέξουν» τον Σεπτέμβριο, μετά τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος σημείωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει ένα μαξιλάρι ασφαλείας σε ό, τι αφορά την κεφαλαιακή του επάρκεια, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, χθες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ταμείου, στο οποίο θα υποχρεωθούν να προσφύγουν, προκειμένου να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους, όσες τράπεζες δεν περάσουν τα στρες τεστ. Το Ταμείο θα έχει σημαντικές εξουσίες, που φτάνουν μέχρι και την αλλαγή της διοίκησής τους.

Παράλληλα, χθες, διανεμήθηκαν στις τράπεζες τα επιπλέον 15 δισ. των κρατικών εγγυήσεων.

Αισιοδοξία
Θετική ένδειξη για την επάρκεια ρευστότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου θεωρήθηκε η χθεσινή δημοπρασία χορήγησης τριμηνιαίων πιστώσεων με επιτόκιο 1%, που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι τράπεζες άντλησαν 132,9 δισ. ευρώ, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα χρειαστούν ακόμη και 250 δισ. ευρώ, δημιουργώντας προσδοκίες για άρση των εμποδίων στη διατραπεζική αγορά.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου