Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Διέξοδο στους ασφαλισμένους των Ασπίς και Commercial Value

Διέξοδο στο αδιέξοδο των 300.000 κατόχων ασφαλιστηρίων συμβολαίων Ζωής των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο «σκούπα» το οποίο κατέθεσε, τη Δευτέρα,  στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Εποπτεία ιδιωτικής ασφάλισης, σύσταση εγγυητικού κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης, οργανισμοί αξιολόγησης προληπτικής ικανότητας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών».

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, που θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατατέθηκε στη Βουλή με πολύμηνη καθυστέρηση, προκύπτει καταρχήν ότι το υπουργείο δεν έκανε τελικά αποδεκτά δύο βασικά αιτήματα της ασφαλιστικής αγοράς, που αφορούσαν στη μη αναδρομικότητα του Εγγυητικού Κεφαλαίου και στον περιορισμό της εισφοράς υπέρ του φορέα - σε ποσοστό χαμηλότερο του 1% επί της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων.

Εξάλλου, τα δύο αυτά ζητήματα οδήγησαν πολλές φορές σε σύγκρουση υπουργείο και ασφαλιστική αγορά, με αποτέλεσμα το νομοσχέδιο να «κολλήσει» επί αρκετούς μήνες στο γραφείο του υφυπουργού, Φίλιππου Σαχινίδη.

Σύμφωνα λοιπόν με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, οι κύριες ρυθμίσεις που αφορούν στην ασφαλιστική αγορά, προβλέπουν τα εξής:

- Την επιλογή αναδόχου εταιρείας η οποία θα αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του συνόλου ή μέρους των χαρτοφυλακίων των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και Commercial Value, αλλά και των περιουσιακών στοιχειών των δύο εταιρειών.

- Την ίδρυση Εγγυητικού Κεφαλαίου Κλάδου Ζωής, που, μεταξύ άλλων, θα καλύψει μέχρι ποσοστού 65% το όποιο έλλειμμα προκύψει μεταξύ ενεργητικού και παθητικού των δύο προαναφερόμενων εταιρειών.

- Ο νέος φορέας θα καλύπτει επίσης κάθε ασφαλισμένο σε εταιρεία του Κλάδου Ζωής της οποίας η άδεια θα ανακληθεί μελλοντικά.

- Την καταβολή στο Εγγυητικό Κεφάλαιο εισφοράς 1,5% επί της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων. Την εισφορά, που σε ετήσια βάση υπολογίζεται κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, θα μοιράζονται ισόποσα ασφαλιστικές εταιρείες και ασφαλισμένοι.

- Το ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει εγγύηση στο Εγγυητικό Κεφάλαιο ώστε να μπορεί να προσφεύγει σε τραπεζικό δανεισμό με τιτλοποίηση των μελλοντικών του εσόδων.

- Αποζημιώσεις θα χορηγούνται μόνο για όσους όρους των συμβολαίων Ζωής κρίνονται σύννομοι.

- Για τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων Ζωής των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value προβλέπεται προθεσμία ενός έτους από την ψήφιση του νόμου, ενώ η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη σχετική διαδικασία δεν είναι υποχρεωτική, δεδομένου ότι όποιος το κρίνει σκόπιμο θα μπορεί να διεκδικήσει την αποζημίωσή του μέσω της ασφαλιστικής εκκαθάρισης.

- Όσοι τελικά επιλέξουν τη λύση του Εγγυητικού Κεφαλαίου θα παραιτηθούν για τουλάχιστον 24 μήνες των απαιτήσεων που ανακύπτουν βάσει συμβολαίων.

- Οι κάτοχοι προγραμμάτων Υγείας θα έχουν το δικαίωμα να μετακινηθούν σε τρίτες ασφαλιστικές εταιρείες συνάπτοντας νέα συμβόλαια με παραπλήσιους όρους.

- Την ευθύνη για τη μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων των δύο εταιρειών θα εκτελέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

- Στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρονται οι αρμοδιότητες εποπτείας της ασφαλιστικής αγοράς, που σήμερα ασκούνται από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης.

- Ιδρύεται Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, με κύρια ευθύνη το συντονισμό της πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών στο χρηματοοικονομικό τομέα και απώτερο στόχο την αποφυγή συστημικού κινδύνου, μεταξύ των τριών βασικών κλάδων της χρηματαγοράς: της κεφαλαιαγοράς, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

- Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κρίσεων και με απόφαση της εποπτικής αρχής, θα επιτρέπεται ο υπολογισμός των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου ως στοιχείου περιθωρίου φερεγγυότητας και ασφαλιστικής τοποθέτησης να γίνεται στην αξία κτήσης τους. Η τυχόν διαφορά μεταξύ αξίας κτήσης και ονομαστικής αξίας για όσο χρονικό διάστημα απομένει έως τη λήξη του ομολόγου θα επιμερίζεται σε ετήσια βάση, είτε ως απόσβεση αν είναι αρνητική, είτε ως υπεραξία αν είναι θετική.

Χρέη νοσοκομείων
Ρυθμίζονται τα χρέη των νοσοκομείων από προμήθειες φαρμάκων και ιατρικών υλικών. Για οφειλές από 1.1.2007-31.12.2009 προβλέπεται άμεση εξόφληση μετά τις θεωρήσεις τίτλων πληρωμής, ενώ για τα έτη 2007-2008, οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ, θα εξοφλούνται με χρηματικό ένταλμα.

Για το 2007, οφειλές μέχρι 1,1 δισ. ευρώ, θα πληρωθούν με διετή ομόλογα. Για οφειλές του 2008, μέχρι 2,2 δισ. ευρώ θα πληρωθούν με τριετή ομόλογα και για οφειλές του 2009 μέχρι 2,04 δισ. ευρώ με πενταετή ομόλογα. Σε όλες τις περιπτώσεις τα ομόλογα έχουν μηδενικό επιτόκιο.

Για την εξόφληση, οι προμηθευτές οφείλουν να υποβάλουν αίτηση εντός διμήνου. Θεωρούνται δε νόμιμες οι εξωσυμβατικές προμήθειες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάρτιση κανονισμού παροχών.

Εποπτεία, δάνεια και παρακράτηση
* Την παρακράτηση του 10% των φόρων υπέρ τρίτων για τα έτη 2010-2014 προβλέπει μεταξύ άλλων το άρθρο 21 του νομοσχέδιου.

Στη σχετική διάταξη τονίζεται ότι εξαίρεση στο μέτρο της απόδοσης μόνο του 90% των φόρων υπέρ τρίτων μπορεί να παρασχεθεί με υπουργική απόφαση μόνο στα ασφαλιστικά Ταμεία.

* Προβλέπεται η παράταση της περιόδου αποπληρωμής των παλιών και νέων δανείων που έχουν συναφθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στα 40 έτη.

* Αναθέτει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την εποπτεία και τον έλεγχο των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας. Τέλος προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία στο υπουργείο Οικονομικών επταμελούς Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας με πρόεδρο τον υπουργό Οικονομικών, το οποίο θα έχει ως αποστολή την πρόληψη και αντιμετώπιση δημοσιονομικών κρίσεων. 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου