Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αναμόρφωση των επικουρικών συντάξεων εντός του 2011

Πρόσω ολοταχώς για τη δεύτερη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έβαλαν οι ελεγκτές της τριπλής επιτήρησης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αναμόρφωση των επικουρικών συντάξεων θα γίνει πολύ σύντομα, ενδεχομένως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011 και θα οδηγήσει σε ενοποιήσεις και περικοπές συντάξεων. 

Xθες, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, που συμμετέχουν στην ομάδα των ελεγκτών και είναι στην Αθήνα, επισκέφθηκαν το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, το ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) και το ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας) διερευνώντας στοιχεία που θα τους οδηγήσουν σε συμπεράσματα για το ακριβές ύψος των ελλειμμάτων της επικουρικής ασφάλισης.

Σοβαρό πρόβλημα με την επάρκεια πόρων αντιμετωπίζει το επικουρικό του ΙΚΑ του οποίου τα αποθεματικά έχουν χρησιμοποιηθεί στον κλάδο κύριας σύνταξης. «Θνησιγενές μόρφωμα» χαρακτηρίζεται από παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και το νεοσύστατο τραπεζικό Ταμείο, το ΕΤΑΤ το οποίο δεν έχει καθόλου αποθεματικά, η κατάστασή του έχει επιβαρυνθεί ιδιαίτερα από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Εμπορικής και αναμένεται να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα από το Εργασίας.

Την Τετάρτη, εκπρόσωποι των ελεγκτών θα συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο, επί του παρόντος δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν η συνάντηση θα γίνει με τον υπουργό και τον υφυπουργό Ανδ. Λοβέρδο και Γ. Κουτρουμάνη ή με τη γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αθ. Δρέττα. Ο έτερος γενικός γραμματέας, για θέματα Εργασίας, ο κ. Ρ. Σπυρόπουλος επελέγη στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ

Για το επικουρικό του ΙΚΑ, το ΕΤΕΑΜ, επελέγη ο κ. Θ. Αθανασίου, πρώην γενικός διευθυντής του ΤΕΑΔΥ, ενώ οι κ. Νικολής, Διον. Πατσούρης και Γ. Σαριβουγιούκας τοποθετήθηκαν υποδιοικητές στο ΙΚΑ. Επικεφαλής του ΟΑΕΕ ετέθη ο κ. Μ. Βουδούρης, πρώην πρόεδρος του ΤΣΑΥ.

Τέλος, στον ΟΓΑ αναλαμβάνει ο κ. Παν. Πέτρουλας, πρώην πρόεδρος του ΝΑΤ. Απορίες προκαλεί η μη επιλογή δύο έμπειρων στελεχών από τον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι ο Χρ. Καλαντέρης, που είχε υποβάλει υποψηφιότητα για θέση διοικητή, και η Αρτ. Δεδούλη, γενική διευθύντρια ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εκκρεμότητες υπάρχουν για ακόμη οκτώ Ταμεία. Σήμερα, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από τους υποψηφίους, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα δοθεί παράταση.

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου