Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

16 εκατ. λίρες στοίχισαν το 2009 οι ψευδείς απαιτήσεις

Περισσότερες από 2.000 ψευδείς ασφαλιστικές απαιτήσεις εντόπισαν τον περασμένο χρόνο οι ασφαλιστικές εταιρείες. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση των Βρετανών Ασφαλιστών δείχνουν ότι το 2009 οι ασφαλιστικές εταιρείες εντόπισαν ψευδείς ασφαλιστικές απαιτήσεις, που κόστιζαν κάθε εβδομάδα περίπου 16 εκατ. λίρες στις εταιρείες.

Στοιχεία της ΑΒΙ για το 2009:

122.000 δολίων απαιτήσεων εξ ασφαλίσεως αποκαλύφθηκαν, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14% σε σχέση με το 2008. Η αξία αυτών των ισχυρισμών, ανήλθε στα 840 εκατ. λίρες.  

• Οι πιο συχνές περιπτώσεις απάτης αφορούσαν ασφάλιση κατοικίας, με 62.000 ψεύτικες ή υπερβολικές απαιτήσεις που διαπιστώθηκαν. 

4% του συνόλου των απαιτήσεων από άποψη κόστους ήταν ψευδές. Αυτό είναι παρόμοιο με το 2008, αν και διπλάσιο ποσό σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία.

Μεγάλο ποσοστό των 8.500 ψευδών απαιτήσεων για αστική ευθύνη αφορούσε εικονικές σωματικές βλάβες. Παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων απάτης:

• Ένας άντρας ισχυρίστηκε ότι είχε σπασμένο χέρι μετά από πτώση σε λακκούβα στο δρόμο, ενώ στην πραγματικότητα είχε υποστεί τη ζημία αφού γρονθοκόπησε έναν τοίχο κατά τη διάρκεια μιας διαφοράς. 

• Μια νεαρή γυναίκα δήλωσε ότι έχει σκοντάψει σε πεζοδρόμιο, όταν στην πραγματικότητα είχε χτυπήσει σε σκάλες καταστήματος ενώ οι φρουροί ασφαλείας την καταδίωκαν με την υποψία ότι διέπραττε κλοπές. 

• Ασφαλισμένος δήλωσε τραυματισμό στο κεφάλι από πτώση, ενώ στην πραγματικότητα είχε χτυπήσει κατά τη διάρκεια  αγώνα με ρόπαλο του μπέιζμπολ.
 
Ο κ. Nick Starling, διευθυντής της Ένωσης των Βρετανών Ασφαλιστών στον τομέα Γενικής Ασφάλισης και Υγείας, δήλωσε πως «η μείωση της απάτης παραμένει μια συνεχή μάχη για τον ασφαλιστικό κλάδο. Οι «τίμιοι» πελάτες πληρώνουν υψηλότερα ασφάλιστρα λόγω της απάτης που σημειώνεται στον κλάδο για αυτό και οι ασφαλιστές συνεχίζουν να μάχονται κατά του των ψευδών απαιτήσεων.

Είτε πρόκειται για διεκδίκηση έναντι ενός τρίτου μέρους για εικονικές σωματικές βλάβες ή για δική τους ασφάλιση, οι απατεώνες είναι σήμερα περισσότερο πιθανό από ότι στο παρελθόν να πιαστούν, να καταστεί για αυτούς εν συνεχεία πολύ πιο δ’υσκολο και ακριβό να ασφαλιστούν και να αποκτήσουν ποινικό μητρώο
».  Η ABI προωθεί την εμπιστευτική υπηρεσία «Cheatline», τη λειτουργία της οποίας έχει αναλάβει το Γραφείο κατά της Ασφαλιστικής Απάτης (IFB).

Πηγή: Insuranceworld 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου