Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Επανέφεραν την παρακράτηση του 20%

Σύμφωνα με πληροφορίες, o νόμος 3842/2010 επαναφέρει την παρακράτηση του 20% , ως προκαταβολή του φόρου εισοδήματος από όλες τις προμήθειες που δικαιούνται οι πράκτορες.  Συγκεκριμένα, ο νόμος δεν αναφέρει την επαναφορά της παρακράτησης, αλλά δηλώνει ότι καταργείται το ΠΔ 186/1992, το οποίο εξαιρούσε τους πράκτορες από την παρακράτηση του 20% του φόρου. 

Ένας μικρός πράκτορας, π.χ., που σημειωτέον είναι πάρα πολλοί, αν κερδίζει 30.000 ευρώ από προμήθειες θα εισπράττει μόνον 24.000 ευρώ. Αν τα έξοδά του είναι γύρω στα 10.000 το χρόνο, αυτό σημαίνει ότι το κράτος του παρακρατά προκαταβολικά τα 6.000 ευρώ επί των καθαρών φορολογητέων εισοδημάτων των 14.000 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι τον φορολογεί με έναν συντελεστή 42% σε φορολογητέο εισόδημα 4.000 ευρώ και προκαταβολικά και χωρίς καμία προειδοποίηση έχεις δεν έχεις σκάσε και πλήρωσε, εδώ και τώρα... μεσαίωνας. Και αν κερδίζει ακόμα λιγότερα από προμήθειες τον καταδικάζει να μην έχει αρκετά να ζήσει την οικογένειά του.

Έλεος κύριοι, έλεος. Κανένας δεν σκέφτηκε ότι οι περισσότεροι πράκτορες είναι μεροκαματιάρηδες επαγγελματίες που τρέχουν άπειρες ώρες να εισπράξουν τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και δεν έχουν καμία σχέση με τους λίγους μεγαλοπράκτορες που κερδίζουν αρκετά και δεν θα επηρεαστεί η ταμειακή τους ρευστότητα, παρόλο που τα έξοδά μερικών είναι τεράστια.  Φυσικό είναι να δημιουργηθεί μια άνευ προηγουμένου αναστάτωση στον κλάδο, δεδομένου ότι το 20% είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό επί των ακαθαρίστων εσόδων τους.
 
Ευτυχώς που τόσο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών όταν κυκλοφόρησε το νομοσχέδιο έστειλε έγγραφο στο υπουργείο εκφράζοντας τις αντιθέσεις της για την εν λόγω κατάργηση της εξαίρεσης. Μάθαμε ότι και  ο ΣΕΜΑ έστειλε ειδικό έγγραφο εκφράζοντας και αυτός τις έντονες αντιρρήσεις του για το εν λόγω θέμα. 

Ελπίζουμε το Υπουργείο να επανεξετάσει την επίμαχη διάταξη λαμβάνοντας υπόψη του τις χιλιάδες των επαγγελματιών οικογενειαρχών που δεν έχουν σχέσει με τους ελάχιστους μεγαλοπράκτορες που πιθανόν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την προκαταβολή φόρων που πιθανόν να μην είναι και νόμιμη. Φορολογείς τα κέρδη και δίνεις το δικαίωμα στους φορολογούμενους να συγκεντρώσουν τα χρήματα. Δεν μπορείς μπαμ και κάτω, χωρίς ειδοποίηση να αφαιρείς το 20% των ακαθάριστων εσόδων επαγγελματιών που οι περισσότεροι δεν τα βγάζουν πέρα. 

Η αγανάκτηση των Ελλήνων έχει φτάσει σε εκρηκτικό σημείο και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες. 

Πηγή: Insurancedaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου