Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Πώς η υποτίμηση της Moody’s απειλεί τις ασφαλιστικές


Χαριστική βολή για τις ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν στην κατοχή τους ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποτέλεσε η πρόσφατη υποβάθμιση των κρατικών τίτλων στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk).

Η επίπτωση είναι άμεση στη φερεγγυότητα του κλάδου που στηρίζεται στο χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων, η πλειοψηφία του οποίου είναι τοποθετημένη σε κρατικά ομόλογα.

Ο κίνδυνος, όπως τον περιγράφουν στελέχη της αγοράς, αγγίζει άμεσα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού κλάδου και καθιστά επιτακτική την ανάγκη ρύθμισης της αποτίμησής τους με βάση την τιμή κτήσης, αίτημα που έχει διατυπωθεί επισήμως προς το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την εποπτεία του κλάδου και τη δημιουργία Εγγυητικού Κεφαλαίου.

Οι επενδύσεις σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ στο σύνολο των 4,7 δισ. ευρώ που είναι το συνολικό χαρτοφυλάκιο των κρατικών ομολόγων, ενώ στο 1 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι τοποθετήσεις σε κρατικούς τίτλους άλλων χωρών, αποτυπώνοντας και τη σταδιακή τάση αποχώρησης που έχει αρχίσει ήδη να εκδηλώνεται. 

Η αποτίμηση αυτή αντιπροσωπεύει την αξία των τίτλων σε τιμές κτήσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ζημιά που έχουν υποστεί φθάνει το 30% ή ακόμα και το 50% για συγκεκριμένες εκδόσεις, με αποτέλεσμα εάν δεν ρυθμιστεί άμεσα το θέμα της ευνοϊκής αποτίμησης που ζητεί ο κλάδος, να δημιουργείται τεράστιο έλλειμμα στα κεφάλαια.

Σε μια ανάλογη κίνηση, η γερμανική εποπτική αρχή BaFin μετά την υποβάθμιση των ελληνικών χαρτιών την περασμένη εβδομάδα, επέβαλε στις γερμανικές ασφαλιστικές εταιρείες που είχαν στην κατοχή τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου να περιορίσουν την έκθεσή τους σε σχέση με τον υπολογισμό του περιθωρίου φερεγγυότητας, περιορίζοντας τη δυνατότητα κατοχής ποσοστού έως 5%.

Η απαξίωση των ελληνικών τίτλων στερεί άλλωστε από τον ασφαλιστικό κλάδο την τελευταία διαπραγματευτική δυνατότητα που είχαν στο παρελθόν για την άντληση ρευστότητας από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων, πουλώντας τους τίτλους που είχαν στην κατοχή τους όταν η αγορά κινούνταν ανοδικά.

Το πλήγμα που δέχεται ο ασφαλιστικός κλάδος δεν εξαντλείται στην υποτίμηση των ομολόγων, αλλά αφορά και το μετοχικό χαρτοφυλάκιο που υπέστη σημαντικές απώλειες κατά το 2009, ενώ η πτώση συνεχίζεται και το τρέχον έτος. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις του ασφαλιστικού κλάδου, που υπολογίζονται στην κάλυψη του περιθωρίου φερεγγυότητας, ανήλθαν στο τέλος του 2009 στα 8,5 δισ. ευρώ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των 4,8 δισ. ευρώ να αντιπροσωπεύουν ομόλογα ευρωπαϊκών κρατών.

Δεύτερη βασικότερη επενδυτική κατηγορία αποτελούν οι τοποθετήσεις σε εταιρικά ομόλογα που άγγιξαν στο τέλος του 2009 το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις σε ακίνητα διαμορφώθηκαν στα 708 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό χαρτοφυλάκιο σε εισηγμένους τίτλους περιορίστηκε στα 240,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 654,7 εκατ. ευρώ.

Σανίδα σωτηρίας αποτελούν οι προθεσμιακές καταθέσεις και τα ρευστά διαθέσιμα που σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών προσεγγίζουν το 1,8 δισ. ευρώ και αποτελούν τη μόνη αποδοτική επενδυτική επιλογή.

Η απαξίωση των επενδύσεων οδηγεί μαζικά τον ασφαλιστικό κλάδο στην υπαγωγή του άρθρου 6, που είχε εφαρμοστεί πέρυσι επιλεκτικά για ορισμένες «προβληματικές» εταιρείες. Το άρθρο προέβλεπε την ευνοϊκή αντιμετώπιση των ακινήτων που μπορούσαν να υπολογιστούν, κατά 20% πάνω από την αντικειμενική τους αξία, η οποία ήταν ήδη προσαυξημένη κατά 30%.

Αντίστοιχη ρύθμιση είχε προβλεφθεί για τα ομόλογα που αποτιμώνταν στην τιμή κτήσης, ενώ για τους μετοχικούς τίτλους είχε δοθεί η δυνατότητα τριών εναλλακτικών επιλογών αποτιμήσεων, δίνοντας την ευκαιρία στην κάθε εταιρεία να επιλέξει την ευνοϊκότερη μεταξύ αυτών. Σημειώνεται ότι μεταξύ των οκτώ εταιρειών που είχαν υπαχθεί πέρυσι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του άρθρου 6, οι πέντε έκλεισαν και μεταξύ αυτών δεν ήταν άλλες από την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, τη Γενική Ενωση, τη Γενική Πίστη και την Commercial Value.

Πηγή: Kαθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου