Ελεύθερη Ενημέρωση - Βήμα στην Άποψη



Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης –ασφαλιστικών


Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της κυβέρνησης και των ασφαλιστικών εταιριών καθώς οι δεύτερες εκτιμούν την όλη στάση της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας απέναντι στα θέματα που αφορούν τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης ως επιφανειακή και εχθρική.
 
Αιτία της σύγκρουσης είναι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες πάνω σε δύο κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εποπτεία του κλάδου που περνά στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και με την ρύθμιση για συμμετοχή των ασφαλιστικών στην κάλυψη των ανοιγμάτων της Ασπίς, μέσα από το επικουρικό κεφάλαιο που δημιουργείται και για τις ασφαλίσεις ζωής.
Την ίδια στιγμή ένα δεύτερο σχέδιο νόμου που αφορά την διαφάνεια στους όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων  και τις συναλλαγές με τους ασφαλισμένους δημιουργεί επιπλέον εντάσεις.

Οι εταιρίες θεωρούν ότι τόσο στο θέμα της Ασπίς όσο και στο θέμα της εποπτείας η κυβέρνηση στην ουσία «αποστασιοποιήθηκε» των ευθυνών της και την συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της  αφήνοντας  μήνες τώρα το πρόβλημα να υποβόσκει και να «λύνεται» εκ των υστέρων με σολομώντειες λύσεις. 
Ενώ με την κατάργηση της εποπτικής αρχής έρχεται να διαγράψει το παρελθόν, και αφήνει αβέβαιο το μέλλον αφού θεωρούν ότι η  υπαγωγή της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν βοηθά στην εξέλιξη του κλάδου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης κάνουν λόγο για τακτική "στρουθοκαμηλισμού" των παραγόντων της ασφαλιστικής αγοράς, αφού είναι γνωστό ότι τα προβλήματα τα δημιούργησαν οι ίδιες οι εταιρίες και οι πρακτικές που ακολουθούνται χρόνια στο κλάδο, κύρια από τις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρίες.

Είναι καιρός τονίζουν να καταλάβουν κάποιοι ότι το «παιχνίδι»αλλάζει και δεν μπορεί η ασφαλιστική αγορά να λειτουργεί κάτω από ευκαιριακές τακτικές . Οι αλλαγές είναι αναγκαίες και θα προχωρήσουν.Τόσο για την εξυγίανση της αγοράς όσο και για την προστασία των καταναλωτών που είναι απροστάτευτοι στον τομέα αυτό.  
Πηγή: Asfalisinet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου